Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '11

 
Kategori
Siyaset
 

Atatürksüz anayasa olabilir mi?

Atatürksüz anayasa olabilir mi?
 

Çağdaş demokratik anayasalara bakınca bu soruyu şöyle sormak daha doğru olacaktır belki de: Belli bir kişiye atıf yapan anayasa olabilir mi?

12 Eylül cuntasının anayasası değişmez ve değişmesi teklif bile edilemez maddeler içeriyordu. Bu maddelerin esasını da "Atatürk milliyetçilği" oluşturuyor.

Atatürk milliyetçiliği tamlamasındaki "milliyetçilik" bizatihi Atatürk'ün milliyetçilik anlayışı değildi. Atatürk'e isnat edilerek ortaya konan(aslında dayatılan) militerist milliyetçilikti.

Bu tarz bir milliyetçiliğin millet bünyesinde ne tür yaralar açtığını söylemeye hacet yok. Bu yaralar kaşına kaşına bugün kangren haline geldi nerdeyse...

Şimdi yeni anayasa çalışmalarına başlanmışken tartışılan konuların başında bu geliyor: Bu anayasa da "özel isim" yer alacak mı?... Yani Atatürk'e referans verilecek mi?

Anayasaya her ağzımıza alışta bir yerlerde bir şeyler patlıyor, birileri kavga çıkarıp gürültü koparıyorsa da, her ne olursa olsun, millet tabanı da tavanı(TBMM) da yeni bir anayasa  yapma konusunda kararlı.

Bu kararlılığı bozmak isteyenlerin en çok kullanacağı maniaların başında "Atatürk" geliyor. Yeni anayasayı istemeyenler, toplumu ajite etmek adına, her zaman yaptıkları gibi "Atatürk kozunu" kullanacaklar.

Atatürk adının anayasadan çıkarılmasını, nerdeyse bütün tarihimizden ve hayatımızdan çıkarmak olarak propoganda edecekler. Bin dereden su getirip yine testileri kıracak suları dökecekler..

Atatürk'ün bizzat yaptığı anayasalarda kendi adının geçmediğini hiç dikkate almayacak ve dahası dikkatlerden kaçırmaya çalışacaklar.

Hiç bir şekilde "uzlaşmaya" yanaşmayacaklar. Çünkü "sivil güçler" eliyle yapılmış bir anayasaya asla tahammülleri yok.

Ne var ki, mecraını bulmuş dere misali bu akış devam edecek. Zorluklara, tahammülsüzlüklere, istismarlara rağmen devam edecek. 

Dileğimiz ve isteğimiz odur ki, "halkını doğuran" bir anayasa değil, "halkın doğurduğu" bir anayasamız olsun.

Zor olsa da, bu doğum normal ve hayırlı bir doğum olacaktır!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..