Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '18

 
Kategori
Güncel
 

Atatürksüz Çanakkale Olmaz da Hani Atatürk de Çanakkale’de Çok Fazla Görünmedi

Atatürksüz Çanakkale Olmaz da Hani Atatürk de Çanakkale’de Çok Fazla Görünmedi
 

Atatürk Çanakkale Savaşı'nın Neresindeydi? 
-Atatürk savaş başladığı zaman Sofya'da Ateşemiliterdi. Enver Paşa'dan cephede görev ister. Çanakkale'ye gider.  
-2 Şubat' tan beri Çanakkale savaşlarının içinde.18 Mart'ı dürbünü ile sonuna kadar takip etmiş.
-Mustafa Kemal'i çekip aldığınızda Çanakkale Savaşı'nı bir günde kaybedebilirdik.
-1913 tarihinde Mustafa Kemal Paşa Edirne'yi kurtarır. Bolayır'da bulunduğu süreçte bölgeyi gezer ve notlar alır. Truva'yı gezmiş. Bölgeye hâkimmiş. 25 Şubat'ta Çanakkale'de savunma sırasında bu notlarından faydalanmış.
-24 Mart'ta Enver Paşa, 5.  Ordu'nun başına Liman Von Sander Paşa'yı getiriyor. Mustafa Kemal'in daha önceden yapmış olduğu planları değiştirir, Mustafa Kemal Paşa'yı yedeğe alır.
-3 Kasım 1914 itibari ile İngiliz, Fransız donanmaları Seddülbahir ağzına gelmişlerdir. 19 Şubat ve 25 Şubat'ta bir girişimde bulunurlar ama olmaz. Mustafa Kemal Maydos bölgesindedir. Düşman sahile çıktığında ilk karşılayacak kişidir.  4 Mart'ta bir çıkartmasında 26. Alay düşman kuvvetlerini denize döker. Ve Mustafa Kemal Seddülbahir'e gelir.

Mustafa Kemal'in Tarihin Akışını Değiştiren Savaş Stratejisi 
- 25 Nisan Çıkarmasında Mustafa Kemal Kabatepe ve Arıburnu civarında top sesleri duyulduğunu Halil Sami bey ve Esat Paşaya söyler.  Esat Paşa "Von Sanders'e sorayım" der. Ararlar, karargâhta yoktur.  5. ve 7. Tümenle Saros'a gitmiştir. Mustafa Kemal "Saros'a çıkmayacaklarını biliyorduk" demiş. Düşman tepeleri ele geçirmek üzere. Esat Paşa'dan emir yok, Ordu komutanı yok. Sabah 04:30'da Arıburnu'na Anzaklar çıkartma yaptığı zaman inisiyatif kullanarak taarruz emri veriyor. Conkbayır'da 27. Alayın geri çekildiğini görüyor. Silahlarında kurşun yok. O zaman süngünüzü kullanın diyor.  "Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum" der. 57. Alayı oraya getirmemiş olsa  Çanakkale 25 Nisan'da kaybedilmişti.57. Alay komutanına kadar şehit vermiş bir alay.
- Mustafa Kemal 1 Haziran 1915 yılında Albay oldu. Madalyalar ve Nişanlar aldı.9 Ağustos itibari ile Anafartalar Grup komutanı olur. 3 kolordu emrine verilir. 10 tümeni idare eder. 100 bin civarında asker. Neredeyse ordunun yüzde ellisi.(internet)

Eğitimci Abbas Güçlü’nün Genç Bakışa değerlendirmeleri böyle…

Yazılanlarda biraz duygusallık var tabii ki… Yine de bunlara bakarak Çanakkale savaşında Atatürk’ün rolü yoktur diyemeyiz…

Ancak işte savaşı yöneten konumda olmadığı için bir Başkumandanlık meydan savaşı gibi görülemiyor.

Atatürk olmasaydı Çanakkale savaşını kaybeder miydik? Bilemiyorum…

Bazılarının bu büyük komutanın adını zaferlerden silmeye bazılarının ise gereksiz bir abartıyla hani tarih uygun olsa Malazgirt savaşına da koymaya çalıştıkları gibi tuhaf argümanlar can sıkıcı.

Atatürk zaten büyüktür, olduğundan daha büyük göstermeye çalışmak onu küçültür.

Hem o tarihlerde kendisi henüz “Atatürk” değildir, üstelik yeni albay olmuştur.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..