Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Atıf Ünaldı (2)

Atıf Ünaldı (2)
 

* İnterneti doğru kullanıyor muyuz?

Türk toplumunun genelde çok ilginç bir davranış yapısı var. Karşısına gelen kavramların anlamları ile ilgilenmeyip, onlara yeni anlamlar biçmeyi tercih ediyor. Bu davranışını internet konusunda da değiştirmedi. O nedenle dünyanın yeni medya olarak nitelendirdiği internet Türkiye' de sanal alem olmaktan ileri gitmedi. Daha güncel bir örnek verirsek, dünyanın profil toplamak için oluşturulmuş bir sitesi olan facebook, Türkiye' de arkadaşlık sitesi olarak algılanıyor. Bu yaklaşımlarla baktığınız zaman, Türkiye' de internetin doğru kullanılması zaten beklenemez. Bu nedenle Türk pazarına girmek isteyen firmalarda, bazen benden pazarı anlama konusunda danışmanlıklar alıyor..

* Facebook ne işe yarıyor ve gizlilik haklarını ihlal ediyor mu?

Facebook çok ciddi bir profil toplama sitesi, bu nedenle bazen tüketicinin paranoyasına denk geliyor. Bu nedenle işlerinin zor olduğunu kabul etmek gerekir. Facebook' un gerçekten gereğinden fazla bilgi toplayıp toplamadığı konusu o kadar karmaşık ki; geçenlerde Harvard Üniversitesi bu konuyu sektör fikir önderlerine sordu. Biz de elimizden geldiğince cevaplandırmaya çalıştık. Ben teknik tabanlı birisi olduğumdan alınan bilginin Google Analytics hatta girdiğiniz birçok sitenin log dosyasındaki bilgilerden fazla olmadığını biliyorum. Yani kişisel görüşüm alınan bilginin interneti sanal alem olarak görmeyen, gerçek kimliğinin bir parçası olarak gören bir kişi için rahatsız edici olmadığı yolunda.

* Nasıl danışman oldunuz?

1992' de Türkiye' nin ilk BBS' ini kurduğumuzda aslında kaderimiz de çizilmiş oldu. Önce editörlük teklifleri aldım. Ancak TV ve Radyoda program yapmayı tercih ettim. Bir süre sonra herkes yapmak istediği teknoloji projelerine beni ortak almak istemeye başladı. Bu aşamada baktım ki projeler ve çok çeşitli konuların internet alanlarından sorumlu oluyorum. Bu aşamada benim işin fikir altyapısında internet konusunda insanları aydınlatma noktasında olmam gerektiğini farkettim. Bu nedenle e-business konusunda değişik danışmanlıklar veren bir sanal yapılanma kurdum. Ve danışmanlık serüvenim bu sayede başlamış oldu.

http://www.atfworkshops.com

* Bir Teknoloji Danışmanı şirketlere ne kazandırır?

Şirketin faaliyet alanı ne olursa olsun, internet projeleri her zaman katma değeri yükselten ve bütçeye direkt etki eden yatırımlardır. Bu nedenle bizim işimiz son derece çeşitlilik gösterir. İş iletişimin güçlendirilmesinden, markanın oluşturulmasına kadar bir çok alanda bize ihtiyaç bulunmaktadır. Bu nedenle ben danışanlarıma şirket dışı bir reengineer mantığı ile yaklaşırım. Bazen antlaşmamız dışında olmasına rağmen mesleki körlükten oluşan problemlerini de teknolojiyi ve yeni dünya görüşünü nasıl kullanacaklarını söyleyerek anlatırım. Bazen de kurumun elinde hali hazırda kullandığı imkanları değerlendirerek, hiçbir harcama yapmadan bir teknoloji ürünü üretmesini sağlarım. Bu nedenle kurumların bakış açılarını bilmemekle birlikte ben kendimi dışardan çalışan maaşlı bir ortak gibi hisseder, o şekilde projeler üretirim.

* İnternetten alışveriş yapmak ne kadar sağlıklı?

e-Ticaret konusunda verdiğimiz seminerlerde ilk sorulardan biri budur. İnternetten ticaret yapmak, normal ticaretten bile daha sağlıklıdır. İstatistiklere baktığımızda fiziksel yollarla yapılan kredi kartı yolsuzlukları, internet yolsuzluklarına göre son derece fazladır. Zaten bir hacker' ın bir kişinin kredi kartını çalmak için harcayacağı zaman ve donanım ihtiyacı o kadar fazladır ki, kişisel husumeti yoksa, gidip bir yerde hırsızlık yapması hem daha kolay, hem de ucuzdur. Tabii son dönem güvenlik ekiplerinin internet suçları konusunda son derece uzman olması da ayrı bir caydrıcı nedendir. Zira yapılan her türlü internet suçunda, suçun işlendiği kişiyi İP üzerinden tespit etmek ve adresten sorumlu olan karakolun suça müdahale etme süresi, güvenlik ekiplerinin aldıkları eğitimler sayesinde yarım saatlere kadar inmiştir. Telekominikasyon Kurumunun son internet yasası üzerine hazırladığı yürütmelikte bizim de danışmanlığımızı aldılar. Bu yürütmelik de internet üzerinde işlenmiş suçlarda hukuki her türlü açık kapatılmış durumdadır.

* İnternet yasası nedir?

22 Mayıs 2007' de Sayın Ahmet Necdet Sezer tarafından kamuoyunda internet yasası olarak adlandırılan 5651 sayılı ' İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi ' hakkında kanun onaylandı. Kanunu incelediğimde T.C. kanunlarının hepsinde olduğu gibi oldukça iyi planlanmış olduğunu rahatlıkla görebiliyorum. Ancak iki konuya dikkatinizi çekmek isterim.

Birincisi; Konjonktürel bazı kararların olduğunu görüyoruz. Yani internet ve özellikle dünya gündeminin devinimi ile kısa zamanda yaşlanacak ve anlamsız ve ters görünebilecek bir iki maddenin varlığı özellikle dikkatimi çekti.

Bunların en başta geleni telif yasalarıdır. Telif yasaları aslında sadece hukuki bir hak meselesi olmaktan çok. ticari faaliyetlerini geri bildirimleri ile düzenlenen bir yapıdır. Telif yasalarının son dönemlerde en çok uygulanduığı alanların başında gelen müzik sektörü bu devinimin içinde kazanç yapılarını ve ticari uygulamalarıı telif sorunlarını önemsiz hale getirecek şekilde yeniden düzenlemektedir. Bu yeni yapılanma telif yasalarının bir sorun olduğu birçok sektör için geçerlidir.

İkincisi ; Kararlarında insiyatif boşlukları bırakılan kanunlardır. Bu tip kanunların uygulanmasında insiyatif sahibinin bilgi birikimi ve olaylara bakış açısı bu tip kanunların bir süre sonra doğru şekilde uygulanması konusunda sorunlar yaratabilecek, suçsuz insanları kanunlar karşısında sorumlu duruma getirebilecektir.

* Konuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Bu bilgiler ışığında kanunları uygularken özellikle dünyadaki gelişmeleri de göz önüne alarak yönetmelikleri dinamik düzenlemelerle genel dünya gündemine yakınlaştırmak takdire şayandır diye düşünüyorum.

* Teknoloji yatırımı nedir?

Kurumların katma değer kazamasına sebep olacak, teknoloji altyapısının kullanıldığı her türlü yatırımı biz teknoloji yatırımı olarak nitelendiriyoruz. Bu IT bazlı donanım yatırımlarından, internette marka oluşturulması amaçlı pazarlama harcamalarına kadar değişen yelpazedeki her konu bizim bakış açımızla teknoloji yatırımı olarak değerlendirilir.

http://www.esmakahraman.com/atif-unaldi-2/

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..