Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Atıklar Akıllı Konteynere, Bedeli İstanbulkart’a

Atıklar Akıllı Konteynere, Bedeli İstanbulkart’a
 

    Çevre kirliliğine karşı duyarlı olanlara, çevre kirliliğini umursamayıp yeri  göğü atığa boğanlara, bugünün küçükleri yarının büyükleri çocuklara çevre bilincini aşılamak için çabalayanlara, atıklarının küçükte olsa bedel olarak kendilerine dönmesini isteyenlere ve İstanbulkart müdavimlerine güzel bir haberim var.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Türkiye’nin tamamında olması planlanan bir ilki gerçekleştiriyor. Geri dönüşüm kapsamında İBB Atık Yönetim Müdürlüğü ve iştirak şirketi İSBAK’ın birlikteliğiyle hayata geçirilecek projede şehrin belirli bölgelerine Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerleri yerleştirilecek.  Akıllı konteynerlerde hem pet şişe ve alüminyum içecek kutuları geri dönüşümle değerlendirilecek hem İstanbulkart kullanıcıları geri dönüşüme katkı sağlayarak kartlarına lira yükleyebilecek.

          “Atıklar akıllı konteynere, bedeli İstanbulkart’a” sloganıyla yola çıkılan proje kapsamında “Türkiyekart” olarak da kullanılması hedeflenen İstanbulkart’lar alüminyum ve pet şişeyle dolacak ve proje şu şekilde gerçekleşecek; 

          Akıllı Konteyner’e İstanbulkart okutularak 0,33 litrelik pet şişe atıldığında kart sahibine 2 kuruş, 0,5 litrelik pet şişe atıldığında üç kuruş, 1,5 litrelik pet şişe atıldığında 9 kuruş yüklenecek. Metal içecek kutularında ise, atılan 0,33 litrelik alüminyum kutular için 7 kuruş, 0,5 litrelik alüminyum kutular için de 9 kuruş yüklenecek. Ayrıca atıkları atan vatandaş ve kartı takip edilerek fazla katkı sağlamış olanlara belediyenin bazı hizmetlerinde öncelik sağlanacak ve ya indirimli yararlanmaları şeklinde imkanlar tanınacak. Örneğin 50-100 pet şişe atanlara şehir tiyatrolarından ücretsiz bilet alabilme, sosyal tesislerde indirimli yemek yiyebilme, değişik hizmetlerden öncelikli istifade etme hakkı tanınacak.

          Şimdilik sadece pet şişe ve metal kutu atılabilecek konteynerlerin cam şişe ve pil gibi geri dönüşümü kati yapılması gereken malzemelerle ilgili çalışmaları da sürüyor. Bilgiler bizzat İBB Başkanı Sayın Mevlüt Uysal tarafından “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri Lansman Töreni” nde paylaşıldı. Şu an 10 konteynerin kullanıma hazır olduğu bir ay içinde 90 adet daha kullanıma hazır hale getirileceği ve çalışmaların tüm hızıyla sürdüğü bildirildi. 

          Konteynerler insanların kalabalık olduğu yerlere metrolara ve bazı bölgelerdeki ilkokullara  yerleştirilecek. Projenin diğer bir amacı da bugünün küçükleri yarının büyükleri çocuklarımızı  sosyal sorumluluk ve çevre bilinciyle yetiştirebilmek.

          Bence on numara beş yıldız bir proje. Hangi görüşte olursa olsun çalışan belediye candır. Bir kere atıklar sistemli ve muntazam bir şekilde toplanıp değerlendirilecek, çevre inşallah atıklardan yavaş yavaş temizlenecek e çevresine duyarlı olmayanlar da bir zahmet elini taşın altına koysun artık. Sen gideceksen torunun torban yaşayacak kardeş, azıcık yarını ardında kalacak kuzunu düşün örnek ol, yetiştir ağacı yaşken eğit. Sonra çocuklar da yaşaya yaşaya göre göre öğrenecek. E İstanbulkartlar dolacak diye katılım artacak. Sonra, toplu atılan çöpler ayrıştırılmaya uğraşılıyor ya o bir nebze ortadan kalkacak beden gücü ve zamandan kazanılacak. Daha ne olsun?

          Proje örnek olsun, dileriz  tüm ülkemize yayılsın. “Projeyi anlattın da anlattın Hayal kurmaaaa! Sen denizi görmeden paçaları sıvıyorsun onun da cılkı çıkar” demeyin ama... Umut hep var. Belki kartlar dolacak diye bari güzel olur her şey:)) Ne kadar atık toplanırsa o kadar kar... Neyse bir sonraki buluşmamıza dek sağlıcakla kalın...

    

SİBEL YILMAZ

 
Toplam blog
: 145
: 716
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı. Eşi ve kızları olmaz..