Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '11

 
Kategori
Kitap
 

Atilla Gülsar: "Yönetimde Etkileşim ve Protokol Kuralları"

Atilla Gülsar: "Yönetimde Etkileşim ve Protokol Kuralları"
 

ATİLLA GÜLSAR: "YÖNETİMDE ETKİLEŞİM VE PROTOKAL KURALLARI"


Atilla Gülsar, Birleşik Tomurcuk Yay., 119 sayfa.

“Çağımızda yönetim tipleri de gelişen teknolojiye ayak uydurarak kavram ve biçim değiştirmiştir. Tek adam olmak, yukarıdan aşağıya doğru yönetmek gibi kavramlar güncelliğini yitirmiştir” gerekçesiyle bu kitabı yazan Bursa Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, “Rehberlik Hizmetleri ve Bireyi Tanıma Teknikleri” ile “Laleler Yeniden Açsın” adlı kitapların da yazarı.

“Sunuş”la birlikte üç bölümden oluşan kitabın iki temel konusu var: Yönetimde Etkileşim ve Protokol Kuralları. Şeyh Edebali’nin “Ey Oğul…” diye başlayan o ünlü ve önemli nasihatini kitabının ilk sayfasına alan Atilla Gülsar, aynı zamanda bir yönetici olarak; “gönül almak, katlanmak, hoş görmek, bağışlamak, gayretlendirmek, bütünlemek, adalet sağlamak, akılcı davranmak, sabır gösterebilmek, zamanlamayı doğru yapabilmek, açık sözlü olmak, sevgiyi korumak, saygılı olmak ve insanı yaşatmak… “ gibi insana dair erdemsel özellikleri gösterebilme sorumluluğunu cesaretle üstlendiğini belirtmek istiyor. Ama ne yazık ki işi zor. Çünkü Şeyh Edebali’nin de yüzyıllar önce saptadığı  gibi “cahiller içinde alim” olmak acınacak bir durum ve ülkemizin acıklı gerçeğidir.

Uzun yıllara dayanan öğretmenlik, yöneticilik, yurtdışı eğitimi ve deneyimi yanında kendini özel bir gayretle yetiştiren, donatan yazar; yaşamından, yaşadıklarından örneklerle zenginleştirdiği kitabını desenlerle, çizgilerle de güçlendirmiş.

“Yönetimde Etkileşim” tekniğinin altını, etkileşimi etkileyen faktörlere açıklık getirerek doldurmaya çalışırken “medeniyet”, “sağlık”, “hoşgörü”, “para”, “genel yaşam” gibi kavramlara ve onların içeriğine dikkat çekiyor. “Başarının Formülü”nü vererek  tamamladığı bu bölümde “en doğru yatırımın insana yapılan yatırım” olduğu gerçeğinin altını çizerek, Şeyh Edebalı’nın “insanı yaşat…” sözüyle formüle ettiği yedi yüz yıllık geleneği çağın bilimsel doğrusuyla buluşturuyor.

“Protokol Kuralları” başlıklı ikinci bölümde “insanın; özel, sosyal ve kamusal yaşam alanları”na vurgu yaparak bu alanların her birinin kendine özgü saygı, düzen ve işleyiş kurallarının olduğunu belirtiyor. İletişimin en temel unsurunun dil olduğunu bir kez daha vurgulayan yazar, “Etkili ve Doğru Konuşma Kuralları”nı dört maddede veciz sözler gibi, hatta şiirsel bir üslupla özetlemiş:” Hayırlı söz keramettir. Sukut ise selamettir. Konuşma insanın terazisidir. Fazlası ziyandır.” Ne demiş Sevgili Yunus Emremiz: “Söz ola kese savaşı. Söz ola kestire başı”. Kitabın hemen hemen her konusunu  bilim ve sanat insanlarının, erdemli yöneticilerin, filozofların yaşam deneyimleriyle, özlü sözleriyle destekleyen yazarın verdiği örneklerden biri de “Sokratın Cevabı”dır. Güzel konuşma sanatıyla ilgili eğitim almak isteyen geveze biri Sokrat’a başvurur. Sokrat ondan normalin iki katı ücret talep edince de itiraz eder. Bunun üzerine Sokrat adama; “Ama sana bir değil, iki şey öğreteceğim,” der. “Birincisi, konuşmayı. İkincisi, susmayı.”

“Yönetimde Etkileşim ve Protokol Kuralları” yöneticilerin ve yönetici adaylarının okuması gereken özge ve özgün bir yapıt. Üstelik ücretsiz.

 

 
Toplam blog
: 74
: 569
Kayıt tarihi
: 11.03.10
 
 

1954 yılında Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Bardaklı köyünde doğdu. Türkiye’nin çeşitli yörel..