Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '21

 
Kategori
Sanat Tarihi
 

Atina Okulu (Raffaello Sanzio)

Atina Okulu (Raffaello)

Raffaello Sanzio, Mikelanjelo ve Leonarda Da Vinci ile Rönesans döneminin geleneksel üçlüsünü oluşturur.

6 Nisan 1483’te doğmuş, 6 Nisan 1520’de ölmüştü. Henüz 37 yaşında idi hayata gözlerini yumduğunda ama bu genç ömre sığdırdığı eserler dünya döndükçe parmakla gösterilmeye devam edecek.

En bilinen eseri 1509-1511 yılları arasında çizdiği, İtalyanca adı Scuola di Atene olan Atina Okulu isimli tablosuydu.

Bu tablonun hemen merkezinde Platon ve Aritotales vardır ve hararetli bir konuşma yaptıkları anlaşılmaktadır. Kırmızı elbisesi ile tablonun ortasında görülen Platon’un parmağı yukarıyı işaret etmekte, göğü göstermekteyken, mavi elbisesi ile Aristo yeri işaret etmektedir. 

Ama tabloda pek çok ünlü filozofun bulunduğunu tahmin etmek zor değildir. Atina Okulu ayakta kaldığı süre boyunca pek çok filozof yetiştirmiştir. Onlardan ikisi Öklid ve Diyojen’dir.

Ön tarafta sol elini başına dayamış düşünceli bir şekilde outran kişi Heraklitos’tur. Kalemiyle bir şeyler yazmaktadır ama gözleri yazdıklarında değildir.

Araştırmacılar bu tabloda aralarında İskender’den Batlamyos’a dek uzanan yirmi bir kişinin var olduğunu düşünmüşlerdir. Bunların bir bölümü yukarıda verdiğim örneklerde de görüldüğü gibi kesinlik kazanmışken, bir bölümü netleştirilememiştir.

O yirmi bir kişi şunlardır.

Kıbrıslı Zenon, Epikür, Rafael olduğu sanılan biri, Boethius veya Anaksimandros veya Empedokles, Averroes, Pisagor, Alcibiades veya Büyük İskender, Antisthenes ya da Xenophon ya da Timon, Francesco Maria della Rovere diye tahmin edilen biri, Aeschines veya Xenophon zannedilen birisi, Parmenides olduğu sanılan biri, Sokrates, Heraklitos, Platon, Aristoteles, Diyojen, Plotinus diye tahmin edilen biri, Öklid veya Arşimet sanılan birisi, Strabon veya Zoroaster diye tahmin edilen biri, Batlamyus olduğu sanılan birisi, Protogenes

 

Diğer Blog Yazıları: https://kultursanatedebiyatt.blogspot.com/

 
Toplam blog
: 18
: 64
Kayıt tarihi
: 16.10.11
 
 

Dergilerden, Filmlerden blog yazarı   ..