Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '06

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Atlamadan önce kontrol et!

Atlamadan önce kontrol et!
 

Aslında üzücü olan herhangi bir ürünü piyasaya sürmeden önce test ettiğimiz halde yeni organizasyonel yapımızı test etmememiz.

Eğer çalıştığınız kurumda kompleks bir organizasyonel değişiklik yapılıyorsa bazı sıkıntıların doğması kaçınılmazdır. Halbuki bazı yöntemler sizin yapacağınız değişikliğin olağan sonuçları hakkında size fikir verebilirler. En iyi uygulama simulasyondur.

Bir danışmanlık firması bir durgunluğa tabir yerindeyse kasise denk gelmişti. Yani hızlı giderlerken birden hız kesmeleri gerekmişti ve karlar düşmeye başlamıştı. Önce küçülmeyi denediyselerde sonrasında organizasyonla beraber ücretleride düşürmeye çalışıyorlardı.

Aynı zamanda havuç taahhüt etmeyide unutmamışlardı. Eğer şirket hedeflerini yakalarsa prim dağıtacaktı. Danışmanlık işlerinde saatlik ücretler gelirin belirleyicisidir ver bu yüzden eğer firmanın hedeflerini yakalaması isteniyorsa danışmanların aynı zamanda pazarlamacı olarakta şirkete destek vermeleri gerekir. Problem aslında yeterince işin olmamasıydı.

Yıllık hedeflere ilişkin sonuçlar açıklanmadan yaklaşık bir ay önce şirket yönetimi emekliliği yaklaşmış olanları emekli olmaya çağırmıştı. Şirketten birisi ortaya çıkıp şu soruyu sordu: Bir sürü insanı emekliye ayırdığınız için hedefi tutturacak danışmanlık sürelerini yakalamamızı imkansız hale getirdiniz. Bu prim verilmeyecek anlamına mı geliyor?

Cengiz, şirketin başkanı olarak bazı şeyleri görmezden geliyordu fakat aptal değildi. Eğer bu soruya evet derse iyi mühendislerini kaybedeceğini biliyordu. “Üzerinde çalışıyoruz, ben sana bilgi vereceğim” diyerek zaman kazanmaya çalıştı. Çünkü hem kimseyi kaçırmamak hemde bir yandan dağıtılacak primi orantılı olarak azaltabileceği bir yol arıyordu.

Sonra bir şirket içi sirküler yayınlayarak kısa soluklu bir rahatlama yakaladılar. Cengiz güçlü bir liderlik örneği göstereceği yerde huzursuz olduğunu açıkça belli ediyordu. Çünkü birbiriyle çelişen iki politikanın arasında kalmıştı ve henüz buna hazır değildi.

Şirket ciddi bir hata yapmıştı. Ürünlerni test etmeden piyasaya sürmezken organizasyonel değişmeyi test etmemişti. Bu yüzdende yapılan değişikliğin hatası pahalıya ödeniyordu. Bu riski minimize etmenin yolu ise simule ederek olası hataları görmeye çalışmaktı.

Simulasyonlar — bazen “oyun” da denebilir — gerçekle paralel götürülmesi gereken uygulamalardır. Eğer uygulamanın olası hatalı sonuçlar ciddi bir maliyet yaratacaksa yapılması elzemdir. Bu yüzden özellikle askeriye tatbikat yapar, birçok ilaç önce laboratuvar, sonra hayvanlar ve en son insanlar üzerinde denenir.

Simulasyonların gerçekçi olmaları için iyi planlanmaları gerekir. Mümkünse bu simulasyonu iyi ve tecrübeli bir eğitimci yada danışmanla yapmakta fayda vardır. Simulasyonları süreç tasarımlarında, proje planlamada, test planlamada, reorganizasyonlarda, birleşmelerde, küçülmelerde ve şirket alımları gibi her konuda yapmak mümkündür. Simulasyonları daha küçük bir grup ile şirket ılında yapmakta güvenlik açısından yararlı olabilir.

Siz çalıştığınız şirkette neyi simule edebileceğinizi hiç düşündünüz mü?

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..