Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '19

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Atlanta - Newyork

Newyork, 20 milyon nüfusa sahip, Amerika’nin kuzeydoğusunda bulunan en kalabalık 4. Eyaletidir.

Newyork’a Kısa Bir Bakış
Oldukça fazla tarihi dönemlere şahit olan Newyork, Amerika’nın kuzeydoğusunda yer alan dördüncü en büyük eyaletidir. Nüfusu 20 milyon olan bu eyalet, günümüzde de birçok etnik grubu bünyesinde barındırıyor. Dünyanın ekonomik anlamda en güçlü şehirleri arasında olan Newyork, Avrupa’dan göç etmiş bir çok topluluğa ev sahipliği yaptığından, kültür açısından harmanlanmıştır. Birleşmiş Milletler Genel Merkezi bulunan eyalette, şehir nüfusunun yüzde 40’nı Newyork oluşturmaktadır.

Muhteşem doğal güzelliklerinden biri olan Niagara Şelalesi, kuzey Amerika’nın en fazla ziyaret edilen yeridir. İnce ve uzun şeklinden dolayı parmağa benzetilen ve adını buradan alındığı kulaktan kulağa yayılmış olan Finger Lakes, ziyaretçi anlamında yoğun ilgi görmektedir. Dünyaya ün salmış WhiteFace Dağı eteğinde bulunan Lake Placid, kış spor merkezi olarak ev sahipliği yapıyor.

Newyork City’de bulunan Özgürlük Heykeli, dünyaca en tanınmış simge olarak bilinir. Şehrin muhteşem manzarasını izlemek için ise Empire State Binası ve Rockefeller Center mutlaka ziyaret edilmeli.

Bulunduğunuz süre içerisinde görülmesi gerekenler listesine Brodway’i mutlaka eklemelisiniz. Muhteşem müzikal tiyatro gösteri ile enfes bir akşam geçirmenizi sağlayacaktır. Newyork’un en yoğun olduğu dönemler Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Kent nüfusu normalde yoğun olduğundan, kalabalıktan çok hoşlanmıyor ve daha sakin gezmek istiyorsanız, bu aylar dışında ziyaret edebilirsiniz

Newyork En İyileri

Görmeden Dönme
Newyork yılda 40 milyon turist ağırlamaktadır. Bir rüya şehri olan Newyork, sokaklarının düzenli olması, müzeleri ve tarihi yapılarıyla görülmeye değer yerlerdendir. Özgürlük Heykeli, aynı zamanda bir gözlem kulesi ve Fransızların Amerika’nın kurtuluşunun 100. Yıl dönümü hediyesidir. 1984 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmiştir. Giriş ücreti tam 18,50 $, çocuk 9 $ olarak belirlenmiştir ve 08:30 16:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Heykelin taç kısmına çıkmak için ise özel bir bilet alınması gerekiyor.

Ellis Island (Ellis Adası) Hudson Nehri kıyısında yer almaktadır. Ada yıllar önce cephanelik olarak kullanılmış ve şehre gelen göçmenler ilk önce bu adaya ayak basarlarmış. Göçmenler burada kontrol edilir, şehre geçip geçemeyeceklerine burada karar verilirmiş. Ziyaret için tam ücret 25,5 $, 4-12 yaş arası 16 $, 62 yaş üstü kişiler içinde 21$ olarak fiyatlandırılmıştır.

Ve Central Park. Sakinlik ve huzurun buluştuğu bu yer, yıl boyunca milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Park içerisinde bir çok dizi ve film çekildiği için, büyük bir üne kavuşmuştur. Parkın yapımına  1850 yılında başlanmış, 3 sene sonra yanı 1853 yılında park halka açılsa da, devam eden 15 yıl içerisinde parkın gelişimi devam etmiş. 3700 dönüm büyüklüğüne sahip olan Central Park yakınlarında bir çok Hollywood yıldızı yaşamaktadır.

Daha İyisi Yok
Sabah kahvaltısında domuz pastırması ile yapılan omletler, kahve ya da mısır gevreği  tarzı atıştırmalıklar tercih ediliyor. Kahvaltı kültürü çok fazla olmasa da bir çok kültüre sahip Amerikan mutfağı. Mutlaka denenmesi gereken bir tat olan sandviç, romen Museviler tarafından mutfağa kazandırılmış. Basit bir sandviç olarak görülse de, tuz ve çeşitli baharatlar ile harmanlanan pastırmayı tütsüleyerek pişiriyorlar ve muhteşem bir lezzet ortaya çıkıyor.

Kömürlü fırınlarda yapılan pizzalarda en çok sevilen lezzetlerden. Cronut adında ki çörek, aslında bildiğiniz donuttur. Ancak Fransız usulüne göre tekrar harmanlanmıştır. Şeker ile sarılan çörek, içi krema ile doldurulduktan sonra vanilya gibi çeşitli aromalar konularak servis edilir.

Napoli’de üretilen üzümlerden muhteşem şaraplar üretildiği gibi bu üzümlerden yapılan turtaları da mutlaka denemelisiniz.

Denemelisin
Garbage Plate yani çöp tabağı anlamına gelen bu yiyeceğin ana malzemesi köftedir. İki hamburger köftesi, makarna ve garnitürler eklenerek servis edilir. İstiridye ve domates ile yapılan Manhattan Clam Chowder oldukça fazla tercih edilen bir çorbadır. Ayrıca Amerika denilince akla ilk gelenlerden biri de barbeküdür. Pişirilen etler çeşitli meze ve salatalar ile servis ediliyor.  Son olarak makarna, tavuk, krema ve çeşitli soslarla yapılan Chicken Riggies, aslında İtalyan makarnası olsa da Amerikan mutfağına göre tekrar uyarlanmış ve sofralarda yerini almıştır.

Newyork Havalimanından Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Havalimanının şehir merkezine uzaklığı: 26 km
Ortalama süre: 45 dakika

Taksi:  Aslında Havalimanı ve Manhattan arası taksi bulmak zor. Ancak sarı taksileri kullanabilirsiniz. Taksi için ücret açılışı 2,50 dolar ile başlamaktadır. Sonrasında kilometre başına 0,5 dolar ödeniyor. Bazı taksilerde kredi kartı da geçmektedir. Tek sorun ise taksiler 3 kişiden fazla yolcu almıyorlar. Eğer 3 kişiden fazla iseniz ikinci bir taksi tutmanız gerekecektir.
Havalimanından şehir merkezine ortalama taksi fiyatı: 50 $
Taksi ile ortalama süre: 30 dk

Otobüs:  Ulaşım anlamında otobüsü tercih edecekseniz, 24 saat hizmet vermektedirler. 3 dolar karşılığında aldığınız ulaşım kartını 2 saat boyunca kullanabiliyorsunuz.
Bilet Fiyatı: 3 $
Otobüs ile ortalama süre: 40 dk

Shuttle: Önceden yapılan rezervasyon ile kişi başı 20 dolarak ödeyerek, havalimanından şehir merkezine bu servisler ile gidebilirsiniz.

Ayrıca havalimanında ‘Air Train’ yazılı oklar sizi ring servisi yapılan trene ulaştırıyor. Trene bindikten sonra Jamaica İstasyonu’nda iniyorsunuz ve metroya binerek Manhattan’ gidebiliyorsunuz. Tren ücreti  5 dolar, metro ise 2,5 dolar olarak fiyatlandırılmış. Yolculuk ise 30 dakika sürüyor.

İkinci bir alternatif ise yine Air Train kullanarak trene biniyorsunuz. 10 dakika süren tren yolculuğu sizi Newark Airport RaineAy’e ulaştırıyor. Ardından Penn Station’a giden tren ile Manhattan’a varabiliyosunuz. 12,5 dolar olan bu yolculuk 30 dakika sürüyor.

Rent a car / Araç kiralama: Newyork havalimanından şehir merkezine gitmek için hızlı ve konforlu olan bir diğer seçenek ise araç kiralama. Alamo, Avis, Budget, Dollar, Enterprise, EZ Rent-a-car, Firefly, HertzNational ve Thrify  gibi firmalar araç kiralama hizmeti veriyor.

Atlanta Şehir Merkezinden Havalimanına Ulaşım

Havalimanının şehir merkezine uzaklığı: 15 km
Şahsi araç ile ortalama süre: 15 dk

Tren: Trenlerin hafta içi ve hafta sonu çalışma saatleri değişmektedir. 12 dakika arayla kalkan bu trenler, hafta içi 05:00 – 19:00 ile hafta sonu 05:00 – 12:00 saatlerinde hizmet veriyor
Şehir merkezinden havalimanına ortalama tren bilet fiyatı: 2 $
Taksi ile ortalama süre: 20 dk

Otobüs: Otobüs kullanmak için 9 dolar karşılığında bir kart almanız gerekiyor. ayrıca bir gün boyunca da bu kartı kullanabiliyorsunuz
Toplu Taşıma Fiyatı: 9 $
Havalimanından ortalama süre: 30 dk

Taksi: Checker Cap, Easy Rider Taxi gibi taksi durakları mevcut. Yoğun oldukları günlerde ücreti biraz daha yüksek talep edebiliyorlar.
Şehir Merkezinden Havalimanına Ortalama Taksi Ücreti: 60 $
Ortalama varış süresi: 35 Dakika
 

 
Toplam blog
: 13
: 58
Kayıt tarihi
: 13.07.19
 
 

Merhaba, ben Burcu :) Burada olma amacım, bildiğim, gördüğüm ya da gözlemlediğim her şeyi meraklı..