Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Atlantik Yayın Balığı

Atlantik Yayın Balığı
 

Bu familyaya ait olan bu balıklar,soğuk suları çok severler ve daima dip zemin yakınlarında yaşarla


Bu familyaya ait olan bu balıklar, soğuk suları çok severler ve daima dip zemin yakınlarında yaşarlar ve çok sakin hayvanlar olup göç yapmazlar ve büyük avlara da çıkmazlar ve ortalama 25 yıl yaşarlar. 

Yayın balığı ortalama bir metre boyunda ve 15 kg ağırlığında olup vücutları uzunlamasınadır. Kafası çok kalın ve büyük olup geniş ağzı ve güçlü dişleri bulunmaktadır. Derisi çok küçük pullarla örtülüdür. Bu balıkların renkleri, kırmızı/kahverenginden-yeşil ve siyaha kadar uzanır. 

Ana besin maddeleri sert kabuklu hayvanlar olup, kuvvetli dişleri ile yengeç, midye ve dikenli hayvanların dahi kabuklarını kolaylıkla kırarlar. Bu nedenle dişleri çok çabuk aşındığından belirli aralıklarla yeniden çıkarlar.
Yayın balıkları , 7 yaşında cinsel olgunluklarına ulaşırlar. Ekim -Kasım -Aralık -Ocak aylarında dişileri yaklaşık 25.000 adet yumurtayı denizin zeminine bırakırlar ve erkekler de burada larvaların çıkışına kadar nöbet tutarlar.
 

Yayın balıkları, Kuzey yarım küresindeki tüm soğuk sularda bulunurlar. Çoğunlukla Kuzey Atlantik denizinin denize dökülen nehir ağızlarında bulunurlar. Yayın balığının ayrıca bir de Pasifik türü vardır. Bunlar bilhassa Japonya ve aynı zaman da Californiya da da bulunmaktadır. Herne kadar yayın balıkları tatlı sularda yaşarsada bu cins olanlarıda nehirlerin döküldüğü ağız kısımlarında yaşamayı severler. 

Yayın balıkları genelde balıkçıların sürütme ağları dediğimiz Trol ağları ile avlanırlar. Olta ile de avlanırlar.olta ile avlanmalarının ekonomik bir değeri yoktur.Olta ile avlanan bu yayın balığı Göllerde ve nehirlerde yaşarlar.
Dünya da yıllık yaklaşık olarak 60.000 Ton yayın balığı yakalanmaktadır.
 

Ticari önemi çok olan bu balığın avlanmasında kota oluşturulmuş ve antlaşmalı ülkeler tarafından bu antlaşmaya aynen uyulmuştur. Nitekim bizde de 1380 sayılı su ürünleri kanununun 37/1 nolu sirkülerinde avlanması gereken boy uzunluğunun asgari boyunun 90 santimetre olduğu belirtilmiştir. Bunun altında avlanılması kesinlikle yasaklanmıştır.Latince adı: Silurus glanis'tir. 

Yayın balıkları çok lezzetli olup, eti çok açık renkte ve sıkıdır.
Tava, Izgara ve fırında buğulama olarak pişirilir.

 

kaynak:nurideniz ( Balıkçı Reisi ) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..