Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '07

 
Kategori
Binicilik
 

Atlar mükemmel hayvanlar...

Atlar mükemmel hayvanlar...
 

Atlar şehir yaşamında yolda görebileceğiniz hayvanlar değiller. Ama bir gün ormanda dolaşırken atlı birini görüp atlara ve biniciliğe merak sarabilirsiniz, benim gibi:)

Biraz bu güzel yaratıklardan bahsetmek istiyorum size. İnanılmaz sadık ve uysal hatta tedavi edici özellikleri olan bu hayvanların bilinmeyenlerini paylaşayım istedim.

At, tek tırnaklılar takımının, atgiller familyasından bir memelidir. Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, kısırlaştırılmışına da beygir denir.Hepsi otla beslenir. Geviş getirmezler. Memeleri kasık bölgesinde arka ayaklarına yakındır. Üçüncü parmakları geniş bir tırnakla çevrilmiş olup “ toynak” adını alır. Bunun üzerine basarak yürürler.

İnsanlara hizmet eden hayvanların en kabiliyetlisi ve kıymetlisidir. İnsanların, eski harp meydanlarındaki yardımcısı, yük taşımada hizmetçisi, yarış, cirit, çit atlama ve av sporlarında neşe ve zevk ortağıdır. Silah gürültüsüne ve bando sesine rahatlıkla alışır.

At, cesur ve atılgan olduğu gibi sahibine son derece itaatkardır. Sahibi dilerse dolu dizgin, dörtnala koşar, isterse aheste yürür, isterse durur. Her durumda sahibini memnun etmeye dikkat eder. Yorgunluğa bakmaksızın kendini çatlatmak pahasına da olsa olanca gayret ve kuvvetini itaat uğruna sarf eder.

Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur. On bir ay gebe kalır ve genellikle bir yavru doğururlar. Yavrunun gözleri açık olarak doğar ve birkaç dakika sonra ayağa kalkarak annesini takibe başlar. Yük çekme ve taşıma atları, kalın bacaklı, iri cüsselidir. Binek ve yarış atları ince uzun bacaklıdır. Atlar arasında haset yok ise de, birbirlerine gıpta etmek huyları vardır. Bu da yarışta, hendek ve çit atlamada kendini gösterir. Birbirlerine imrenerek daha hızlı koşup öne geçmek isterler. Saatte 60-70 km hızla koşanları vardır. Atların tüy renkleri çeşitli olup, renklerine göre çeşitli isimler alırlar. En tanınmışları: Ak, akçıl, kır, al, alakı, geyik kırı, çil yeşil, al pekmez köpüğü, doru, hurma dorusu vs.’dir.

Arap atı: Çok dayanıklı mükemmel bir binek ve yarış atıdır. Arabistan’a geçen Orta Asya ve Anadolu Türk atlarından türemiştir. İngiliz atlarından daha dayanıklı olup, 24-28 saat hiç su içmeden yol alabilir.

İngiliz atı: İyi bir binek ve yarış atıdır. Özellikle yarış için yetiştirilir. Arab aygırı ile İngiliz yerli kısraklarının çiftleştirilmesinden türetilmiş bir soydur. Arab atından daha uzun bacaklıdır.

Midilli atı: Küçük, sakin ve dayanıklı bir at çeşididir. Keçi veya koç iriliğindedir. Çocuklar için iyi bir binek hayvanıdır. Hafif gezinti arabalarına koşulduğu gibi maden ocaklarında da istifade edilir. Shetland, İzlanda ve Norveç midillileri meşhurdur.
Bunların dışında hollanda, alman, ve diğer atlarla melezleştirilenleri de vardır.

Binicilik, kısaca ata binme becerisi olarak tanımlanabilir.Atla yapılan birçok spor aktivitesi mevcuttur. Bunlar:

1. Show Jumping (engel atlama)
2. Dresaj (at terbiyesi)
3. Konkur komple ( üç günlük yarışlar. Arazi engel-dresaj-Show jumping)
4. Pony jumping (pony engel atlama)
5. Pony Dresaj (pony at terbiyesi)
6. Pony game (pony oyunları)
7. Endurans (dayanıklık yarışmaları)
8. Horseball ( Atlı top oyunu)
9. Polo (Atlı top oyunu)
10.Voltij (At üzerinde jimnastik)
11.Düz yarışlar (ingiliz ve arap atları yarışı)
12.Cirit

Her isteyen biniciliğe başlayabilir, bir yaş sınırı yok. Tabii ki küçük yaşta başlanması daha iyi binişler yaratacaktır. İsteyen herkesin mevcut olan binicilik kluplerinden yardım almaları mümkündür. Yani atınız olması gerekmez.

Son diyeceğim; atlar mükemmel hayvanlar. Bir iki okşamanız bile size inanılmaz pozitif enerji verecektir. İlla ki binmeniz gerekmiyor yani.

Sevgiyle ve huzurla kalın..

(Fotoğraf:En sevdiğim at: Ginny)


 
Toplam blog
: 71
: 2134
Kayıt tarihi
: 11.03.07
 
 

1979 doğumluyum. Severek ve isteyerek girdiğim tıp fakültesini bitirdikten sonra veterinerlik de oku..