Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '16

 
Kategori
Fizik
 

Atomaltı parçacıklar canlılık için ideal değerlere sahip!

Atomaltı parçacıklar canlılık için ideal değerlere sahip!
 

Atomaltı parçacıkların özellikleri evrende yaşama imkan veren bir gezegenin oluşması için tam olması gereken değerlere sahiptir. Bu yazımda sizlere bu konuyla ilgili son derece ilgi çekici bilgiler aktaracağım.
 
Nötron kütlesinin ne olması gerektiğini bilemez
 
Nötronlar 1.67x10-24 gram değerinde sabit bir kütleye sahiptirler. Eğer nötronun kütlesi bugün olduğundan yüzde 2 daha fazla olsaydı nötronlar kısa süre içinde bozunuma uğrar ve atomlar kararsız bir yapıya sahip olurdu. Bu durumda yaşam için gerekli hiçbir element var olamaz, evrendeki tek element sadece Hidrojen olurdu. 

Diğer yandan nötronun kütlesi normalde olduğundan çok daha az hafif olsaydı bu sefer protonlar istikrarsız bir yapıya sahip olurdu. Bu durumda protonların kütlesi çekirdek içindeki nötronların kütlesinden daha fazla olurdu ve protonlar bozunuma uğrayarak nötronlara dönüşürlerdi. Fizikçiler nötronun kütlesinin şimdi olduğundan binde 2 oranında az olması durumunda bugünkü yapıda atomların var olmasının imkansız olacağını söylemektedirler. Kısacası böyle bir durumda hayat diye birşey olmayacaktı. 

Protonun yükündeki hassas ölçü
 
Evrendeki bütün protonlar 1.6x1019 değerinde pozitif yüke sahiptirler. Bu atomlardaki çeşitli protonların birbirlerini itmelerini sağlar. Ama aradaki çekim itmeden 100 kez daha güçlü olduğu için protonlar birbirlerinden ayrılmazlar. Protonun kütlesi elektronunkinden 1836 kez daha fazladır. Ama buna karşın bilinmeyen bir nedenden ötürü elektronun yükü protonunkiyle aynıdır: 1.6x1019.
 
Protonun yükü gerçekte olduğundan biraz daha az olsaydı protonlar arası çekim şuan bildiğimizden çok daha güçlü olurdu ve bunlar daha sıkı bir biçimde bir araya gelirlerdi. Böyle bir durumda evrenimiz nasıl bir halde olurdu?
 
Eğer protonun yükü gerçekte olduğundan biraz daha az olsaydı yıldızlar çekirdeklerindeki yakıtlarını hızlıca yakacak ve 100 milyon yıl içinde öleceklerdi. Böyle bir durumda ne gezegenimizin ne evrenin bugünkü gibi olmayacağı ve canlılıktan bahis dahi edilmeyeceği çok açıktır. Sonsuz akıl sahibi olan Rabbimiz bu değeri tam olması gerektiği gibi yani 1.6x1019 olarak belirlemiştir. Allah her şeyden haberdar olandır, üstün güç sahibidir. 
 
Allah bir ayette ancak ilim sahiplerinin Allah'tan hakkıyla korkacağını bildiriyor. Evrendeki hassas ölçü de bu konuda araştırma yapan bilim adamlarını hayranlık içinde bırakmış, Allah'ın varlığını çok yakından hissetmelerini sağlamıştır. Aşağıda bazı bilim adamlarının sözlerinden örnekler göreceksiniz:
 
Prof. Robert A. Naumann:
 
"...Şuanda kozmoloji, temel parçacık fiziği ve mikrobiyolojinin ortaya çıkan çok açık bir metafiziksel içerik barındırdığını kabul ediyorum.
 
...Evrenin mevcudiyeti, Allah'ın var olduğu sonucunda ulaşmamı gerektiriyor." (Henry Margenau & Roy A. Varghese, Cosmos, Bios, Theos, 1992)
 
Prof. Urich J. Becker:
 
Bir Yaratıcı olmadan benim var olmam nasıl mümkün olabilir ki? Bu soruya verilen ikna edici bir yanıttan haberdar değilim. (Henry Margenau & Roy A. Varghese, Cosmos, Bios, Theos, 1992)
 
Prof. John Erik Fornaes:
 
Ben Allah'ın var olduğunda ve Allah'ın evrene bütün seviyelerini, temel parçacıklardan canlı varlıklara, galaksi kümelerine kadar kapsayacak bir yapı kazandırdığına inanıyorum. (Henry Margenau & Roy A. Varghese, Cosmos, Bios, Theos, 1992)
 
Toplam blog
: 5
: 158
Kayıt tarihi
: 13.04.15
 
 

İsmim Barış Koçoğlu, iç mimarım. Evliyim, bir kızım ve bir oğlum var. Mesleğimden artakalan zaman..