Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Auralı Migrende Görüntüler

Auralı Migrende Görüntüler
 

Van Gogh, Starry Night, Migren aurasına güzel bir örnektir.


Migren Aurasında Görsel Bulgular (Halüsinasyonlar)

Migrende baş ağrısı öncesi veya baş ağrısı olmaksızın “migren aurası” olarak tanımlanan bulgular vardır. Bir çeşit halüsinasyon benzeri deneyimler yaşanır. Çok farklı olan bu bulgular içinde en çok görsel olanlar yaşanır. En basiti görme alanında parlak yıldızlar, yanıp sönen ışıklı noktalar, kıvılcımlar, şimşekler olur.

“ Daha çok bu ışıklı yanıp sönen şekiller hilal ay şeklinde baktığınız yerin ortasına asimetrik yerleşir. Öylesine bir algıdır ki bu garip görüntülerin dışındaki yerleri görme olanağınız vardır, ama göremiyor gibisinizdir. Tüm görme algısını bu şekiller gasp etmiştir. Bu ışıklı şekiller öncesi siyah noktalar olur. Aslında siyah nokta değildir, güve yeniği gibi dağılmıştır ve o alanlar yok gibidir.  Kör noktalardır. Sanki uzaysal bir derinlikte yokturlar. Yine bu noktalar kadar görüntünün olduğu noktalar vardır ancak siz göremiyor gibisinizdir. Yok olanlar hakimiyeti kazanmıştır.”

Benzer görüntü Parisli ressam George Seurat’nın resimlerinde vardır. Pointilismi geliştiren Seurat’nın kullandığı noktalı teknik “Seurat Effect” olarak migrenin görsel bulgularını tanımlamada tıp terminolojisine de girmiştir.

Bu uzaysal derinliği olan noktalar büyüyüp skotom dedilen daha geniş kenarları bozuk hilal veya daire oluşturabilir. Parlak olanları daha çok hilaldir. Etrafı ışıklıdır, içinde de parlak ışık yoğunluğu vardır. Ancak yine de derin bir boşluk gibidir. İçi karanlık, negatif skotomlar daha çok gözün merkezinde yer alır. Bazende ışıklı skotomun öncesinde veya sonrasında onun yerini alır. Aura resmini yapan ressamlar daha çok hilal şeklindeki ışıklı skotomu resmetmişlerdir.

Yıldızları Aziz Hildegard görme alanının yukarısından başlayıp aşağıya inince sönüyor olarak tanımlar. Gerçekten de bu ışıklı yıldızlar, iplikler uzaydan  gelip bir anda parlar ve görünür olur görme alanında hareket ederek yer değiştirir ve başka bir yerde uzay derinliğine tekrar girer gibidir. Bu metofor belki de karadelik içinde yok oluşu hissettirmektedir.

Bazen bu renkli ışıklı halüsinasyonları bir şekile benzetenler vardır. Tüm görme alanını yüzeyi titreşen suyun içinden bakmak veya ıslak ipekten bakmak olarak tanımlayanlar olmuştur (Oliver Sacks,  Migraine  kitabından alınmıştır)

Gözlerini kapatınca da devam eden görsel bulgular bazen çok renkli olur. Parçalara ayrılmış renkli mozaiklere benzeyebilir. Türk halısına da benzetilmiştir ancak en açıklayıcı olan benzetme kaleydoskoptur. Görüntüler kırılıp, parçalara ayrılıp ve tekrar birbirinin içine geçmiş gibi olabilir (Picasso’nun resimlerine benzer).

“Yanardağın ağzından içeri bakmak gibi. Sadece akan patlayan fokurdayan lavların büyüsünde canlı, yaşayan renklere kapılıyorsunuz” olarak tanımlayanlar, olağanüstü bir renk şölenine benzetenler de vardır.

Bu görüntüler geometrik fraktürel yapıda olabileceği gibi daireler helezonlar gibi olabilir. Nadiren görme alanın bir yarısını tamamen göremeyenler olur. Hasta o anda yediği yemeğin tabaktaki yarısını görmediği için bırakabilir. Durakta beklerken otobüse numarasının yarısını okuyamadığı için binemeyebilir. 

Gökmen Yaklaşımı için http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/ sayfasını okuyunuz.

Nasıl tedavi yapıyorum http://www.emelgokmen.com/tedavi/nasil-tedavi-yapiyorum/ sayfasına bakınız.

Migren, baş ağrısı, fibromiyalji, hastalıklar için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/migren/ tıklayınız.

 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..