Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '08

 
Kategori
Teknoloji
 

AutoCad öğretiyim mi size ?

AutoCad öğretiyim mi size ?
 

Alıntıdır !


Merhaba arkadaşlar. Günümüzün en önemli çizim programlarından biri olan Autocad programını anlatmak istiyorum sizlere. İşim gereği Tersanede Dizayn Departmanında bütün gün bu programda çizim yapmakla meşgulüm. İlk başından itibaren başlayarak anlatmak istiyorum sizlere. Umarım faydalı olur sizlere.

AUTOCAD PROGRAMININ TANITIMI VE ÇİZİM TEKNİKLERİ

AUTOCAD EKRANI :

Gerekli çizimlerimizi yapabilmek için, yaptığımız çizimlerde bir takım değişiklikler yapabilmek için ve yaptığımız tasarım hakkında gerekli bilgileri alabilmek için kullandığımız birtakım elemanları içeren ekrandır. Bu ekranda biraz sonra anlatacağım komut satırı, komut penceresi... gibi temel parçalar bulunur.

Menü Çubuğu : AutoCad menülerini içerir. File , Edit , View , Insert, Format, Tools, Draw, Dimension, Modify, Image, Window, Help kısımlarından oluşur. İstediğimiz menü komutlarına buradan erişebiliriz. Dosya üzerinde veya çizim üzerindeki ayarları buradan yapabilirsiniz.

STANDART ARAÇ ÇUBUĞU :

Microsoft Office uygulamalarında kullanılan Open, New, File, Save, Print, Print Preview, Cut, Copy, Paste... gibi komutlar ve Zoom, Pan, Distance, Redraw gibi Autocad'de sıkça kullanılan komutlar bulunur. Bu komutları çalıştırmak için kullanılan düğmelerin üzerine gelip beklendiğinde komutla ilgili açıklamaların yapıldığı etiketleri görebilirsiniz.

DRAW ve MODİFY ARAÇ ÇUBUĞU

Ekranın sol alt tarafında yer alır. AUTOCAD çalıştırıldığında otomatik olarak bu araç çubukları gösterilir. Çizim yaparken kullandığımız komutlara erişimi sağlayan düğmelerden oluşur. Bu araç çubuğunu ekranda istediğiniz yere taşıyabiliriniz. Sürükleyerek ekranın boş alanına getirip kapat komutu ile kapatabilirsiniz. Kapattığınız araç çubuğunu ekrana tekrar getirmek için; menü çubuğunda bulunan View menüsünden Toolbar'ı seçin. Ekrana gelen toolbar diyalog kutusundan Draw yazısının bulunduğu kutuyu işaretleyin ve diyalog kutusunu kapatın. Burada istediğiniz herhangi bir araç çubuğunu onay kutusunu işaretlemek sureti ile ekrana getirebilirsiniz. Veya araç çubuğunun üzerine gelin ve sağ tıklayın. Çıkan sütunda yine getirmek istediğiniz araç çubuğunu işaretleyin. İki şekilde de araç çubuklarını kaldırıp veya tekrar getirebilirsiniz. Ekrana gelen araç çubuğunu kenarlardan sürükleyerek istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.

OBJECT PROPERTİES ARAÇ ÇUBUĞU :

Standart araç çubuğunun hemen altında bulunan araç çubuğudur. Çizgi tipi, rengi, kalınlığı, ve katman yönetimi gibi özelliklerin ayarlanmasında kullanılır.

Çizim Alanı :
Yaptığınız çizimleri takip ettiğiniz boş alandır. Ekranda ne kadar araç çubuğu var ise çizim alanı da o kadar küçülür. Bu yüzden daha rahat çizim yapabilmek için lullanmadığımız araç çubuklarını kaldırmalıyız.

İmleç :
Çizim alanı içerisinde çizim yapmak, yaptığımız çizimi seçmek veya çizimdeki gerekli değişiklikleri yapmak için sağ veya sol tıklamak sureti ile imleci kullanırız. İmlecin şekline göre ne yapmamız gerektiğini anlayabiliriz. Üç tür imleç vardır.

1. Standart İmleç : AutoCad'in komut beklediğini şuanda boş olduğunu bildirir. Şekli ; bir " + " işareti üzerinde kare olandır.

2. Nokta Seçimi İmleci : Herhangi bir nokta belirlemeniz gerektiğini bildirir. Şekli ; sadece " + " işareti olandır.

3. Nesne Seçim İmleci : Nesne seçmeniz gerektiğini bildirir. Şekli ise ; kenarları noktalı karedir.

KULLANICI KOORDİNAT SİSTEMİ İKONU
( USER COORDİNATE SYSTEM / UCS / İCON ) :

Yaptığımız çizimin yönelimini ve koordinatlarını gösterir. Koordinat sistemi X, Y, ve üç boyutlular için Z koordinatları ile gösterilir. AutoCad, WCS ( World Coordinate System ) ve UCS ( User Coordinate System ) koordinat sistemlerine sahiptir. WCS sabit koordinat sistemi, UCS ise hareket edebilir. Kullanıcı koordinat sistemi olarak bilinir. UCS ikonu ekranın sol alt köşesinde bulunur.

Model ve Layout Sekmesi :

Model ekranı çizimlerin yapıldığı yerdir. Model boşluğunda yapılan çizimler daha sonra, oluşturulan layout boşluğuna aktarılır. yapılan çizimler bu şekilde kolaylıkla kağıt düzleminde çizdirilir. Layout sekmeleri arasında Layout1, Layout2... yazan kısımlara tıklayarak geçiş yapılabilir. Ayrıca ; Layout sekmesi üzerine gelip sağ tıklayarak, yeni bir layout oluşturulabilir, daha önce oluşturduğunuz bir Layoutu çağırabilir ve istediğiniz bir layout üzerinde gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz. Çıktısını alacağınız çizimin kağıda yerleşimini ( Dik ya da Yatay ) kenar boşlukları gibi özelliklerini düzenleyebilirsiniz. Bir çizimin kağıtlara farklı olarak yerleştirilmesine olanak sağlar.

Komut Penceresi ve İleti Alanı : " COMMAND "

Girilen ileti ve komutları ve bu komutların alt komutlarını gösterir. İstediğiniz komutun ismini sol alt köşede yeralan komut satırına girerek çalıştırabilirsiniz. Her iki durumda da alt komutları çalıştırmak ve girilen iletileri görmek için komut satırı büyük kolaylık sağlar.

Durum Satırı :

Sol en alt köşede imlecin bulunduğu koordinatları gösteren coordinates satırı bulunur. Üzerine gelip tıklayarak ya da F6 tuşuna basarak aktif hale getirilebilir veya kapatabilirsiniz. Line komutuna girildiğinde çizginin yapmış olduğu açıda ayrıca burada gösterilir. Bu durum üzerinde Snap ( kenetleme ) , Grid ( Çizim Izgarası ) , Ortho, Polar ( Kutupsal izleme ) , Osnap ( Object Snap = Nesne kenetleme ) , Otrack ( Nesne kenetleme izlemesi ) , Lwt ( Çizgi kalınlığı görüntüsü ) , Model ( kağıtla model boşluğu arasındaki geçiş ) , düğmeleri bulunur. Bunlar üzerine gelip tıklayarak aktif hale getirilebilir veya kapatabilirainiz.

Bu derste AutoCad hakkında kısaca tanıtım bilgileri verdim sizlere. Diğer eğitim bloğumda ; " ARAÇ ÇUBUKALRININ DÜZENLENMESİ , DOSYA AÇMA, KAYDETME , KONUM BELİRLEME ve PROGRAMDAN ÇIKIŞ " konularını anlatmaya çalışacağım. Siz bir göz gezdirin programda da ben geliyorum şimdi.....

Saygılarımla.......

Gökhan CENKER

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..