Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '10

 
Kategori
Sinema
 

Avatar yeni bir star wars olabilir mi?

Avatar yeni bir star wars olabilir mi?
 

Bu aralar herkesin dilinde Avatar filmi var. James Cameron gerçekten teknolojik imkanları sonunda kadar kullanarak muhteşem bir film yaratmış. Zaten bazı sinemacıların fikire sahip olduktan sonra hayata geçirmek konusundaki sabırları da takdire şayan. Kendisi yaklaşık 10 yıldır bu filmi çekebilmek için gerekli teknik imkanlara bir de herhalde 500 milyon dolara sahip olmayı bekliyordu. Aynı şekilde George Lucas''da Star Wars altılısını çekerken 78 yılı için teknolojiyi uygun görmemiş ve 4 den başlamıştı. Böylece sonuna vakıf olduğumuz filmin başı için 20 sene kadar beklemiştik.

Burada Allah ömür verirmiydi polemiklerine girmenin pek de anlamı yok. Sırasıyla önce felsefeyi sonra filmin sonunu sonra oyuncaklarını sonra oyununu (toplam gelirin 5 milyar dolar olduğu söylenir) en sonunda da başını çekmek için kıvrımı bol bir beyne sahip olması gerektiği kesin.

Sonuçta Avatar''da bu kategoride bir film olarak algılanmaya başladı ki benim burada küçük bir itirazım var

Gerek Star Wars gerek Matrix bence o dönemki sinemada yaratılan filmlerin üstüne felsefi olarak çıkmış ve boyut getirmiş filmler. Jedi şövalyelerinin ışın kılıcı sahnelerinin yanında düalizm felsefesi, bence tapınakçılara gönderme yapan Jedi şövalye kurumu, Japon Samuray savaşçılarından alınma Darth Wader maskesi (aktör prostat kanserini yeni yenmiş geçmiş olsun dileklerimizle) ve en önemlisi Hegel''e dayanan felsefi arayışları o zaman için radikal hareketlerdi.

Keza Matrix''de biraz mevleviliğe kadar giden bütünün parçası olmaktan aslında her gün iş cıkışı söylendiğimiz düzenin kölesi olmuşuza kadar bir düşünce spekturumu vardı.

Amacım burada o filmlerin felsefesini irdelemek olmadığı için detaya girmiyorum.

Avatar ise Doğa Anne kavramına dayanan ama ötesine çok gidemeyen felsefi bir boyut taşıyor bence. Vietnama ya da kızıldereli topraklarına giren amerikalı modeli üstünde biraz da paganizm serğiştirilmiş ve muhteşem bir teknoloji ile yoğrulmuş biraz da renkli (her anlamda) bir film. Ama üç boyutu artık pahalı filmlerin zorunluluğu kılması dışında sinemada felsefeye ne getirir kısmını ben tartışmaya açık buluyorum. Her ne kadar dudakları morarmış Leonardo di Caprio''ya göre daha derin bir film izlettirse de Cameron ticari başarısının keyfini sürerken felsefi katkısını düşünüyormudur bilemeyiz. Ancak 10 yıl sonra ben bu filmin gişedeki başarısına paralel bir hatırlanma olasılığı olduğunu düşünmüyorum. Jedi kavramı bazı ülkelerde din olarak kabul edilmişken dünyada paganlığa dönüş yaratacağı oldukça süpheli görünüyor

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 5
: 1259
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Galatasaray Lisesi ve Marmara Universitesi Fransizca kamu bolumu mezunuyum. 15 yildir is hayatindayi..