Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Bashico Doğal Anneyim Başak Pirtini

http://blog.milliyet.com.tr/bashico

10 Aralık '07

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Avlanan kediler

Avlanan kediler
 

Kediler doğal birer avcıdır. Kedinin gözü etrafındaki 6mlik bir alandaki her türlü kıprışmayı büyük biri keskinlikle görür. Kedi avına hiç farkettirmeden çok sessizce yaklaşır. Yere siner, ufak bir sağ sol kalça hareketi ile gözlerini tam odaklar ve avının üzerine bir ok gibi atlar. Ufaklığından beri kardeşleri ile bu şekilde oynayan yavru kedileri eminim tatlı bulmayan yoktur.

Zamanında evlerdeki, çiftliklerdeki fareleri yakalaması için evcilleştirdik. Şimdi de bu doğal davranışı uygulayan kedilerimiz bize ufak hediyelerini (!) getirdiklerinde ise pek hoşlanmıyoruz.

Dünyada 600 milyon kadar ev kedisi olduğu tahmin ediliyor. National Geographic'de izlediğim bir belgeselde yapılan bir araştırmada avlanan 1000 ev kedisi takibe alınmış. Rekor sahibi avcı kedinin ikihaftada yakaladığı kuş, fare, tavşan sayısı 20yi geçiyor. Bu durum bir süredir doğal hayatı koruma derneklerinin de çanlarını çalmasına sebep oluyor. Çoğu doğasever ile avlanan ev kedilerinin evlerin içinde tutulmasından yana.

Peki kedilerimizin avlanmasını önlemek için ne gibi önlemler alabiliriz?

-Kedilerimizi ev içinde tutabiliriz. Ancak bu onların dışarıdaki hayatı merak etmelerini, arada fırsat olduğunda kaçıp gitmelerini önlemez. Her kedinin çimenler üzerinde oturup güneşin, böceklerin, harika kokuların keyfini çıkarmaya hakkı olduğunu düşünüyorum.

-Kedinin ön tırnaklarının alınması yurt dışında, özellikle Amerika'da sıkça uygulanan bir yöntem. Ancak hem kedinin sağlığını olumsuz etkiliyor, hem de avını yakalamada esas olarak ağzını kullanan kedinin avlanmasına engel olamıyor.

-Kediye çıngıraklı bir tasma takmak. Avına sessizce yaklaşan kedinin ufak da olsa bir ses çıkararak avını korkutacağı ve kaçıracağı düşünülüyor. Ancak aynı belgeselde bunun süper avcı kediyi engellemediği anlatılıyor.

-İngiltere'de bir hayvanseverin yaptığı gibi arka bahçesine kedinin içinde gezinebileceği bir kafes yol yapmak. Kedinin patisini dışarı çıkartamayacağı sıklıkta bir tel kullanılarak yapılan labirent bu yol ağaçlar arasında köprüler kurarak tüm bahçeyi dolaşıyor. Pek pratik bir çözüm olmasa gerek. Ancak kedinin havalanabileceği bir kontrollü dış mekan sıkça kullanılan bir yöntem.

-En hayvancıl ve doğal yöntem ise resimdeki kediler için geliştirilmiş bir yakalık. Kedinin aslında avlanmasına, dolaşmasına, yemek yemesine engel olmuyor. Ama tam kedi avı üzerine atlarken araya girerek, kedinin koordinasyonunu bozuyor. Bu da avına kaçmak için bir kaç saniye tanıyor. Yapılan araştırmada kedilerin avlanmasını %88 oranında azalttığını gözlemlenmiş.

Tüm kedilere mutlu bir yaşam yaratmamız dileğimle...
 
Toplam blog
: 201
: 11799
Kayıt tarihi
: 07.12.07
 
 

Tüm blog severlere merhaba! Boğaziçi Kimya bölümü mezunuyum. Bilişim sektöründe toplantı, etkinli..