Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '13

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

AVM Kiracıları Derneği niçin gerekli?

1. Destek yöntemi,

2.  Sopa yöntemi,

Destek yönteminde, en başından beri büyük harcamalarla bir daha geri alamayacağı dekorasyon masrafı ile çarşıya giren ve çarşı kimliğine katkıda bulunan iş yerlerinin bir süre kirasını almayarak, eksik alarak faaliyetini sürdürmesi için yardım etmektedirler.

Sopa yönteminde, kendi sorumluluklarındaki en uygun dükkan karması prensibini göz ardı ederek, baştan ciro yapamayacağını bildikleri halde, bu gerçeği ve kendi uzmanlıkları ile fizibilite çalışmalarını gizleyerek çarşıya aldıkları ve bir an önce inşaatın bitmesi için, kiracının yapacağı dekorasyon masrafını bedava kredi gibi kullandıkları kiracılarına ihtiyaçları kalmadığı, başka kiracılar bulabilecekleri için ödenemeyen kiralar bahane edilerek, kiracısından yönetim için vekalet alıp ücret aldıkları halde, hiç sorumlulukları yokmuş gibi, ciro garantisi vermedikleri iddiasıyla ve sözleşme süresince ileriki aylar için de tüm kiraları icra ile tahsil tehditiyle dükkanını elinden almaktadırlar. Kiracı gittiği avukatlardan sağlam sözleşme karşısında yapılabilecek bir şey olmadığı ifadesini duymakta, çaresiz iş yerini AVM kiraya verene terk etmektedir.

Aslında yapılabilecek şeyler vardır. Ancak başvuracağınız avukatlara AVM iç işleyişi hakkında yeterli, ayrıntılı bilgi verilmelidir. Avukatlar, İhtilafın kaynağı ve hukuki değerlendirme için AVM kiracılık ilişkisini, kiracıları adına AVM yönetme yetkisi ve iznine bağlı vekalet ilişkisini doğru anlamalıdırlar. 

Gerek Kat Mülkiyeti kanununa gerekse sözleşmelere göre kiracının ödediği ortak alan harcamalarındaki usulsüzlükleri kiracının yetki vereceği ve yeni yasada da düzenlenmesi mutlak gerekli, kiracı adına temsil yeteneği olan, hukukçu, mali müşavirlerin çalıştığı kurumsal kimlikli bir sivil toplum örgütüne ihtiyaç vardır. Son 10 yılda ülkemizde hızla artan AVM ler sosyal ve ekonomik hayatımızı derinden etkilemiştir. Kiracı ve kiraya veren arasındaki klasik kira sözleşmelerinden kapsamlı ve farklı hazırlanmış sözleşmeler nedeniyle ortaya çıkan anlaşmazlıklar, çözüm için konuya odaklanmış ve uzmanlaşmış yeni hukuki problemler doğururken, AVM ler için bu problemleri en aza indirecek yeni hukuki düzenlemelere ihtiyaç vardır.

Bu site ile temelleri atılan Türkiye'deki tüm AVM kiracılarını aynı çatı altında toplamayı hedeflemiş "AVM KİRACILARI DERNEĞİ" sadece bu konuya odaklanmış olarak üyelerine mali, hukuki, destek vermek üzere kurulmak üzere yola çıkmıştır.

Tüm Türkiye'deki halen AVM kiracısı olan ve geçmişte kiracılık yapmış tüm kişi ve kuruluşları derneğin kuruluşuna omuz vermeye ve destek olmaya çağırıyoruz.


 

 
Toplam blog
: 5
: 961
Kayıt tarihi
: 13.10.12
 
 

1959 Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde doğumlu. 1983 İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun. A.Ü...