Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '13

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

AVM'lerde bir kiracı toplantısı 5 adımda nasıl çökertilir!

Kiracılar AVM içinde örgütlenme konusunda genelde başarısızlar. Nedenleri;

1. Kiracıların yaklaşık 1/3 lük bir kısmı, kurumsal kiracıdırlar; müdürler tarafından yönetiliyor. Şirket merkezlerinin politikasını sürdürürler. Oy kullanamazlar, toplantıya katılamazlar. fikir beyan etmezler, etliye sütlüye karışmazlar. AVM'de olan biteni şirket merkezlerine bildirmekle yetinirler.

2. Kiracılardan durumu nispeten iyi olanlar, kazanımlarını kaybetme endişesi ile yönetim tarafından mimlenmemek için ortada görünmek istemezler, TOPLANTIYA KATILMAZLAR. O GÜNLERDE DAYISININ DÜĞÜNÜ NEDENİYLE ORTADAN KAYBOLURLAR 

3. Toplantıyı, katılanları, konuşulanları ve konuşanları yakından takip eden AVM yönetimi, bir araya gelmeyi başaranlardan bir kısmına, geciken borcu v.s gibi nedenlerle tahliye, haciz tehditi ile guruptan koparır. Onlar yönetime "zaten mecburen katıldım, aslında şu kişi beni kışkırttı" diye muhbirlik yaparlar. 

4. Yönetim geriye kalanlardan bir kaç tanesini, "kiracıların ortak alan parasıyla promosyon amaçlı aylık 5.000 TL lik alış-veriş yapacakları" sözü ile destekleyeceklerini, "AVM de ek stand veya ücretsiz reklam yeri vereceklerini" söyleyerek ağızlarına bir parmak bal çalar, bir sonraki toplantıda onların da kayın valideleri vefat etmiştir; gelemezler. 

5. Geriye kalmışsa eğer bir ya da iki kiracıyı da sözleşmede ihlal edilmiş bir konu nedeniyle ihtar gönderip tahliye ederek cezalandırır.

6. Buna rağmen eylemci kalmışsa ki o da bir kişidir. Tahliye edilmiş, iş yeri elinden alınmıştır. Artık boş vakti çoktur. Avukatların istediği sözleşmeleri fotokopi ile çoğaltmakla meşguldür. Her gittiği avukata bıraktığı 100 sayfalık sözleşmeden sonra "SAĞLAM SÖZLEŞME , DAVAYI KAYBEDERSİN, YAPILACAK BİR ŞEY YOK" sözlerini duyacağını öğrenmiştir. Zaten en son sözleşmeyi bıraktığı hani şu 3. katta oturan bürosu kalabalık avukat sözleşmeyi hem bulamamış hem de okumamıştır. "Mavi kapaklı dosya içindeydi, şuraya koymuştum. Kızım Zehra bu sözleşme nerede" diye bir de çalışan görevliye fiyakalı fırça çektikten sonra diğer avukatlardan dinlediği sözlerin aynısını, aynı sırada ve aynı edayla tekrar duymaktan artık şaşırmaz. 

O arkadaşı, çantasında taşıdığı hukuk kitaplarından tanırsınız. Aklında ezbere bildiği eski ve yeni borçlar kanunu, ticaret kanunu, yargıtay kararları, çantasında ihtarnameleri, delilleri, fatura örnekleri, tespit davası dilekçeleri, tutanaklar adliye koridorlarında, merdivenlerinde, fotokopi odasında görürsünüz. 

Biz AVM kiracıları, 200-300 bin TL harcayarak iş yeri açıyoruz. Sözleşmeyi okumak bedava, okumuyoruz. "Baktım 120 sayfa kim okuyacak onu. Zaten nasıl olsa birileri okumuş AVM de bu kadar kiracı var. Sözleşme aynı sözleşme, onlar okumuş iş yeri açmış, el ile gelen düğün bayram." Haydi okuduk diyelim; kiradan farklı olarak daha önce bilmediğimiz, ortak alan giderleri, tanıtım, reklam parası, fark faturası, ortak alan fark gideri, açılış masrafı, havalandırma, atık, baca temizleme ücreti... gibi bir çok ifadelerin maddi olarak ne anlama geldiğini, ödemeye başlamadan önce anlamıyoruz. Okurken ödeme yapmadığımız için olsa gerek çok da can acıtıcı şeyler değil, hatta fiyakalı bile sayılır. "Sizin bildiğiniz uyduruk iş yeri değil benim kiralayacağım yer. Bak bak neleri düşünmüş el oğlu". Bu kadar ince hesap yapan kos koca AVM yöneticileri bizim de nasıl kazanacağımız nasıl olsa hesaplamışlardır. Biz kazanacağız ki onlar kazansın. Bu sözleşme ciddiyet, sorumluluk, kalite, kurumsallık kokuyor .

Bir hukuk müşavirine, avukata 500 TL verip sözleşmeyi incelettirmiyoruz. Zaten AVM işleyişini bilen uzman ve danışmanlar da yoktur. Herkes yaşadığı tecrübelerden sonra uzman oluyor. Bizden önce iş yeri açmış başarısız! olmuş, AVM deki iş yerini kapatmış tecrübeliyle karşılaştığımız zaman onu dinlemek, doğru anlamak yerine yargılamayı tecih ediyoruz. Onun niye başarısız olduğunu şıp! diye anlıyoruz. Onun konsepti! zaten iyi değildir. Yaptığı iş eski modadır. Bizim ki gibi parlak fikir değildir. Zaten biz kimsenin yapmadığı müthiş!, farklı, özel bir şey yapacağız. Herkes kuyrukta olacak. Ben hesapladım; AVM ye giren haydi her 10 kişi olmasın, 50 kişiden biri bizim dükkana nasıl olsa gelir. Abi biz bu işi götürürüz. Bu adamlar becerememiş, kıskançlar bizim başarılı olma ihtimalimizi içlerine sindiremiyorlar. Dinlemek zararlı olmaz ama herkesi de dinleyecek olursak iş yapamayız biz....

Hanya'yı, Konya'yı anladığımızda zaten 5 aylık kiracıyız. Halbuki konuştuğu kişi 2 yıl önce onun gibi işe başlamış. Onun beyninin kıvrımlarından neler geçiyor biliyor.  İki yıl sonra kendisi karşısına alacak kiracı adayını, anlatacak, anlatacak... Aday kafa sallıyor, "he"..."he".. ara sıra dikkatle dinliyormuş, ilgiliymiş gibi "öyle miii?" diyor. O anda anlıyor, kendisi de 2 yıl önce öyle dinlemişti!, Bir nasihatçı uzman daha yetişecek memlekete diye düşünüyor.

Tamam, anladım, iş yerinizi tahliye ettiniz!

3 aylık kira borcunuz var, ödemenizi ve iş yerinizi tahliye etmenizi istiyorlar,

İş yerinizdeki mallar üzerine AVM hapis hakkı uyguluyor.

Teminatınızı nakde çevirecekler.

Önünüzde sözleşmenin bitmesine 2 yıl var ve AVM yönetimi "2 yıllık sözleşmeden doğan kira alacağımı tahliye olsanız bile icrayla alacağım" diyor.

Sonra..... birden şirinleşiyorlar. Siz zaten en sevdiği kiracısınızdır.

Genel Müdür yardımcısı elindeki yetkileri kullanarak yönetim kurulunda sizi çok savunmuş. 

Gitmesinler çok iyi kiracılar demiş.

Yönetim çok ricalar sonrası, "eski borcu kapatırlarsa, dükkanı da kendilerine devrederlerse, 2 yıllık kirayı sizden talep etmeyecekler. Hatta eski borcunuzun faizini de silecekler." Ne iyi insanlar....

Siz asla bilmeyeceksiniz o AVM'ye 

İnşaatlarını tamamlamak için ve bir an önce açılışta mağazaların çoğunun kiralanmış olduğunu ispat etmek için kullanıldınız.

Açılış töreni masrafını size ödettirdiler.

Başkalarının ödemediği ortak alan paralarını gizlice ve hileyle size ödettirdiler...

Sözleşmeye göre sizin adınıza AVM yöneteceklerdi. Yönetmediler, yönetemediler, siz vekaletten azledemediniz!

Ortak alan giderlerini kimler eksik ödedi, kimler nasıl harcadı, nasıl suistimaller yapıldı... Bilemediniz...

Sizi uyaran komşunuzda zaten iflas ettiği için kızgınlıkla iftira atıyor zannettiniz. Ortak avukat, ortak dava haydi      dükkan başı 200 TL... veremediniz.

Güvenmediniz.   

Şahit ol... Olamadınız.. 

Başınız belaya girmesin....

Komşunuz Dernek kuruyor... Neme lazım.. 

Bu devirde yıllık 250 TL kim aidat verecek...

onlar kursunlar. Nasıl olsa biz de faydalanırız! 

 "Açtığı davayı kazanırsa biz de aynı yoldan gideriz" ....  

BEKLEYELİM GÖRELİM!

İMZA 

AVM komşun, 

 
Toplam blog
: 5
: 961
Kayıt tarihi
: 13.10.12
 
 

1959 Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde doğumlu. 1983 İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun. A.Ü...