Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '11

 
Kategori
Dünya
 

Avrasya Birliği ilan edildi

Avrasya Birliği ilan edildi
 

Sovyetler Birliği ya da SSCB, Rus Çarlığı'nın 1917 Şubat Devrimi ile yıkılmasının ardından Ekim Devrimi ile iktidara gelen Bolşevikler tarafından kurulmuştu.

SSCB, Avrupa'nın doğu kesimiyle, Asya'nın kuzey kesimi boyunca yayılmıştı. Son yıllarında 22.403.000 km²'lik yüzölçümüyle dünyanın en büyük ülkesiydi.

Nüfus bakımından da 293.047.571 (Haziran 1991) kişiyle dünyada 3. sırada yer alıyordu.

Zamanında dünyanın başlıca siyasî ve askerî güçlerinden biriydi.

Batısında Norveç, Finlandiya, Baltık Denizi, Polonya, Çekoslovakya, Macaristan ve Romanya, güneyinde Karadeniz, Türkiye, İran, Afganistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Moğolistan ve Kuzey Kore yer alıyordu. Kuzey ve doğu sınırlarını ise Kuzey Buz Denizi ve Büyük Okyanus çiziyordu.

Birliğin başkenti Moskova, para birimi Sovyet Rublesiydi.

Sovyetler Birliğini; Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Gürcistan, Azerbeycan, Litvanya, Moldova, Letonya, Kırgızistan, Tacikistan, Ermenistan, Türkmenistan ve Estonya'dan oluşuyordu.

1917 Ekim Devrimi, başka bir deyişle Bolşevik İhtilali ile kurulan SSCB, Soğuk savaş sürecinde ABD'nin karşısındaki güç konumunda idi. 1985 yılında Gorbaçov'un iktidarı sırasında başlayan Glasnost ve Perestroyka ile başlayıp 6 yıl süren reformların ardından 1991 yılının sonunda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği resmen dağıldı ve birliğe bağlı bazı ülkeler bağımsızlıklarını ilan ettiler. Birliği oluşturan şimdi bağımsız olan 15 devletten 12'si bir araya gelerek Bağımsız Devletler Topluluğu'nu oluşturdular.

İşte bu Sovyetler Birliği yerine şimdi Putin, Avrasya Birliği Projesini ilan ediyor. Bu dünya tarihi için yeni bir başlangıç noktasıdır. Dünya’da yeni güç dengeleri yeniden şekillenmeye başlıyor demektir.

Bir yanda ABD-AB-Japonya Batıyı temsil ederken, diğer yanda BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ve Şankay İşbirliği Örgütü gibi örgütler biçimleniyor.

Keşke bu örgütler gibi Türkiye de ekonomik anlamda eski Osmanlı çoğrafyasında da Balkanları, Ortadoğu'yu, Kuzey Afrika'yı, Kafkas'ları, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerini birleştiren bir birlik kurabilse.

Adı da Osmanlı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (OEİT) – Ottoman Economic Cooperation Organisation (OECO) olsa mesela.

Sonuçta buna kimse itiraz edemez: Hem tarihi, kültürel, sosyal ilişkiler bir gerçek hem de sömürge anlayışı olamayacağı İçin ülkeleri geliştiren bir yaklaşım.

Geçmişte Karadeniz Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Teşkilatına öncülük etmiştik ve bunu başarmıştık. Neden günümüzde de daha başka ekonomik ve sosyal örgütler kurulmasın?

Eski Sovyet ülkeleri yeni ‘AB’ kuracak

Rusya’da başkanlık koltuğuna yeniden oturmaya hazırlanan Putin, Avrasya Birliği projesini ilan etti
VATAN DIŞ HABERLER

Ocak 2012’de Rusya, Belarus ve Kazakistan’la kurulacak birliğe Kırgızistan ve Tacikistan da dahil edilecek. Birliğin kapıları yeni üyelere açık...

Rusya’da önümüzdeki yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimiyle Kremlin’e geri dönmeye hazırlanan Başbakan Vladimir Putin, Rus basınına yazdığı ender makalelerden biriyle Sovyet Cumhuriyetlerin “Avrasya Birliği” çatısı altında bir araya getirmek istediğini ilan etti. İzvestia gazetesinde yayınlanan “Yeni Avrasya Entegrasyon Projesi: Gelecek bu günden başlar” başlıklı makalede Rus lider Belarus Rusya ve Kazakistan’ın katılımıyla 1 Ocak 2012’den itibaren tüm ticari, para ve işçi dolaşımının serbest olacağı bir Gümrük Birliği kurulacağını ifade etti. Daha önce Sovyetler Birliği’nin 1991 yılındaki çöküşünü 20’nci yüzyılın en büyük jeopolitik felaketlerinden biri olarak adlandıran Putin, yeni projenin SSCB’ye benzemeyeceğini belirterek, “Geçmişten bir şeyi kopyalama veya yeniden hayata geçirmeye çalışmak saflık olur. Yeni bir siyasi ve ekonomik temelde daha güçlü entegrasyon ve yeni değerler sistemi oluşturulması bu çağda kaçınılmaz” yorumunda bulundu.

Yeni üyelere kapılar açık

Kazakistan, Rusya ve Belarus’un geçen haziran ayından itibaren aralarındaki sınır kontrollerini kaldırdığına işaret eden Putin, ortak para politikası sayesinde 165 milyonluk dev bir pazar oluşturacaklarını sözlerine ekledi. Gümrük Birliği’ne Orta Asya Cumhuriyetlerinden Kırgızistan ve Tacikistan’ın da dahil edileceğini söyleyen Putin birliğin yeni üyelere de açık olacağını ifade etti. Birliğin uluslar üstü bir yapıda olacağını dile getiren Putin, Gümrük Birliği ve gelecekteki Avrasya Birliği’nin AB’nin ortak ekonomik bölge oluşturma görüşmelerindeki partneri olacağını söyledi. Rus lider, Avrasya Birliği’nin Avrupa ile dinamik çıkan Asya-Pasifik bölgesi arasında bir bağlantı olacağına dikkat çekti.

 

http://haber.gazetevatan.com/eski-sovyet-ulkeleri-yeni-ab-kuracak/403477/30/Manset

 

 

 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..