Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '15

 
Kategori
Dünya
 

Avrupa’ nın tamamı ABD' nin yarısı etmez sözü ne kadar doğru?

Avrupa’ nın tamamı ABD' nin yarısı etmez sözü ne kadar doğru?
 

Dünyadaki dengeleri bilmek anlamında önemli bu söylem siyasi bakımdan dillendirilmiştir her halde. Yani ABD’nin Avrupa üzerindeki etkisi malum; ağabeyleri gibi.

50 devlet olsan fark etmez, güç güçtür; ABD de 50 eyalet. Bakıldığında da zaten ABD’nin dünya siyasetindeki etkisi Avrupa’nın çok çok önünde.

Bir ülke onlarca devletten oluşan bir kıtadan nasıl daha üstün olabilir ki… Hatta ABD’nin Avrupa’ya hükmettiğini bile söyleyebiliriz.

Onlarca ülkenin ordusu, silahı, teknolojisi bir ABD etmiyorsa biz yıllarca Avrupa’yı boşuna örnek almış, AB’ye girmek için boşuna uğraşmışız, abi dururken çoluk çocukla ne işimiz var AB’ye değil ABD’ye girelim!

Siyasette Pentagon’un kurmaylığı tamam da bilim teknoloji ile ekonomide de mi durum böyle… Essahtan mı diyon lan! Alman’ı, Fransız’ı, İngiliz’i ve dahi Yunan’ı, Bulgar’ı, İtalyan’ı… Aboooovvvv! Hepsi bir ABD etmiyor yani…

Yok canım bunda bir yanlışlık var… Deli gönül hesap makinesini al eline hesapla diyor… Aksilik ben de tembelim, detayı sevmiyorum. MB’de bunun araştırmacı meraklıları var; Chicago’nun kaldırımlarını bile sayıyorlar, onlara sorsak! La oğlum ABD mi üstün Avrupa mı?

Almanya, Fransa, İngiltere sözde dünyanın sayılı ülkeleri… Üstelik İngiltere ve Fransa BM’nin 5 daimi üyesinden ikisi. Ve Almanya dünyanın dördüncü büyük ekonomisi. Ve daha bir sürü ülke. Hepsi bir ABD etmiyor ha… İnanılır gibi değil.

Eeee bunlar ABD’nin yanında solda sıfırsa Türkiye ABD’nin yanında noluyor? Ülke olarak totalde bazı Amerikan şirketlerinden geri olduğumuzu biliyorum ama bazı eyaletlerden ileriyizdir herhalde. New York eyaletinin yıllık bütçesi 1,3 trilyon dolar. Eyalet olmayan şehirleriyle yarışsak… Vazgeç oğlum, koca Avrupa baş edememişken…

Yine de dünya siyasetinde AB, Çin, Rusya gibi güçlerin sesi çıkmalı. Gerekirse blok oluşturalım; ABD ve karşıtları mesela.

Uzay çalışmalarını bir yana koyarsak bilim ve teknolojide Avrupa’nın ABD’den geri olduğunu düşünmüyorum. Keza insan hakları ve demokraside de; ABD’de hala idam var örneğin.

Ben asıl Avrupa’nın ABD karşısında çok da geride olmamasına rağmen korkak davrandığını, itiraz ettiği konularda bile sesini çıkaramadığını düşünüyorum. Yani sonuçta Avrupa Avrupa’dır. Dünya siyasetiyle ilgili kararları BM ABD ile ortak alıyor. ABD’ye ters karar aldığını görmedik. Avrupa bu kadar mı zavallı ya! Türkiye’nin bile sesi onlardan fazla çıkıyor!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..