Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '19

 
Kategori
Dünya
 

Avrupa Çöker mi?

Akıl ve duygu toplumları arasındaki fark biri yaşamın hazzını bilgi ve üretim temeli üzerinde ararken diğeri bu hazzı onların çökebileceği düşüncesinde arıyor. Neye göre karar veriliyor? Avrupa, Amerika bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor, bizlerse Osmanlıyı savunup, üniversite mezunları bize oy vermiyor diyebiliyoruz.
 
Avrupa'nın kendi içinde uyguladığı bir sistemi var. İnsan hakları, çevre kanunları vs. hepsi önemli konular. Örneğin, Norveç'de yolda geçirilen süre mesai saatinden sayılsın mı? Sayılmasın mı? Bu tartışılıyor. İslam dünyasının, Çinin, Hindistan'ın durumu ortada. Dünyada Avrupa kökenli toplumlar ve Batılılaşmayı becerebilen Japonya, Güney Kore gibi ülkeler refah içindeler. Gerisi çoğunlukla yolsuzluk, ahlaksızlık vs. içinde yaşıyorlar. Avrupa'da adalet var ve en önemlisi insanlar kurallara uymamayı marifet zannetmiyor. Medeniyet dediğimiz şey ise tam da bu hukuka uyabilmektir.
 
Avrupa ve Amerika akıllı cihazlar sayesinde ellerinde dünyayı yüzyıllarca yönetebilecek sosyolojik verilere sahip. Çalışkanlar üretiyorlar. Yani Araplar gibi, bizim gibi değiller. Avrupa'nın sömürgeciliğini eleştirebiliriz ama sömürdüğü toplumlara baktığımız zaman, deve üstünden inmeyen Araplar mı petrolü çıkartıp, işleyip, satacaklardı? Kullandığımız teknolojilerin yüzde doksandokuzu batıdan ithal ediliyor. Batı üretiyor biz alıyoruz. Bilgin, tekniğin yoksa ancak sömürge olursun. Özeleştiri yapmaz ama başkalarına kulp takarsın. 
 
Emperyalizmin sömürge yıllardan beri hep aynı sorular soruluyor; Atatürk Türkiye'yi sömürttü mü? Kastro Küba'yı sömürttü mü? Güçlü olursan kimse seni sömüremez. 
 
Yarım yüzyıldır barış içinde yaşamayı başarabilmiş, dünyanın her yerinden göçmen çeken ve ortak Avrupa Anayasasının dünyanın en çok özgürlük içeren Anayasası olması nedeniyle Avrupa'yı her yönden kutlamak gerekiyor. 
 
Muhafazakar kardeşlerimiz tatile çıkacakları zaman neden Paris'e, Berlin'e, Roma'ya gidiyorlarda Riya'da, Tahran'a gitmiyorlar? Çünkü Avrupa'da özgürlük var ve nefes alabiliyorlar. Peki Avrupa'da her şey mükemmel mi? Hayır. Ama hiç olmazsa kendi aralarında konuşan, uzlaşmaya çalışan ve yavaş olsa da ilerlemeye çalışan bir birlik var. Onun için Avrupa'nın orasında, burasında çıkan popülist ve milliyetçi hareketlerin endişe vermesi doğaldır. Nefret, kin, küfretmek kolaydır, zor olan birbirini anlamak ve barış içinde hakların en üst düzeyde özgürlük seviyesine ulaşmasını sağlamaktır.
 
Sonuç olarak Avrupa çökmez. Bazı toplumların ütopik hayalleridir bu sadece. Gelecek bilim temelli toplumlarındır. Avrupa'nın yanlışı Avrupa'da yaşayıp Avrupa'nın çökmesini dileyen Müslüman çoğunluklu yabancılara haddinden fazla kucak açıp hak vermesi. Onbinlerce işsiz göçmene, yabancıya işsizlik parası, çocuk parası, kolay vatandaşlık vermek gibi uygulamalarda bulunması ve kendi kültürünü korumak adına göçmenlerin kılık kıyafet ve entegrasyonlarında gereken sertliği göstermemesi. Bunlara gereken önlemi alırlarsa ki, mecburen alacaklar Avrupa'ya hiçbir şey olmaz.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..