Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Avrupa'da 28 bin lira olan otomobil, Türkiye'de nasıl 50 bin lira oluyor?

Avrupa'da 28 bin lira olan otomobil, Türkiye'de nasıl 50 bin lira oluyor?
 

Aca­ba far­kın­da mı­sı­nız?

Yü­zü­nü­zü yı­kar­ken, kaç değişik vergi veriyorsunuz?

Hemen söyleyelim; bir de­ğil üç de­ği­şik ver­gi ödü­yor­uz.

1- Çev­re Te­miz­lik Ver­gi­si

Halk ara­sın­da “çöp ver­gi­si­” di­ye ad­lan­dı­rı­lan bu ver­gi, Be­le­di­ye Ge­lir­le­ri Ya­sa­sı­’na gö­re 1993’den bu ya­na top­la­nı­yor. Çev­re Te­miz­lik Ver­gi­si, su be­de­li­ne dâhil edi­le­rek alı­nı­yor.

2- Atık Su Be­de­li

Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­le­rin­ce, tü­ke­ti­len su be­de­li­nin yüz­de 50’si ora­nın­da ay­rı­ca “a­tık su bede­li­” alı­nı­yor.

3- Kat­ma De­ğer Ver­gi­si Ev

­de ya da iş­ye­rin­de kul­la­nı­lan su­yun bir de “Kat­ma De­ğer Ver­gi­si­” var. Su be­de­li­nin üze­rin­den bir de KDV öde­ni­yor.

Her­hal­de bun­dan son­ra yü­zü­nü­zü yı­kar­ken, bu üç ver­gi ak­lı­nı­za ge­le­cek. Bel­ki de, da­ha az ver­gi öde­mek için yü­zü­nü­zü suy­la yı­ka­ma­yıp, ıs­lak bir bez­le si­le­cek­si­niz.

Neyse yüz yıkarken ödediğimiz vergi gibi bindiğimiz araçlara ödediğimiz vergiler daha beter!

Türkiye’de üretilen bir otomobil 49 bin liraya satılırken, Avrupalı aynı aracı 28 bine alıyor. İkinci elde ise fiyat 10’da 1’ine kadar düşüyor

Türkiye’de otomotiv sektörü son yıllarda büyüdü. Ucuz işgücü ve nakliye kolaylığı nedeniyle Türkiye’yi tercih eden otomotiv devleri, ürettikleri araçları Avrupa, Amerika ve Asya kıtasına satıyor. Kocaeli’de üretilen araç Türk vatandaşına 50 bin liraya satılırken, aynı aracı Avrupalı 28 bin liradan alıyor.

Otomobil alınırken Özel Tüketim vergisi (ÖTV)Katma Değer Vergisi (KDV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödeniyor. 49 bin liraya alınan ve motor hacmi 1.6 olan bir otomobil için 11 bin 127 lira ÖTV, 7 bin 416 lira KDV, 384 lira da MTV ödeniyor. Aracın fabrika çıkış fiyatı üzerine 19 bin lira ekleniyor. Vergisiz olarak bu otomobilin fiyatı 30 bin liraya denk geliyor. Kasko, zorunlu trafik sigortası ve akaryakıt için ödenen vergilerle birlikte yılda 10 bin kilometre yol yapan bir araç sahibi aracının yarısı kadar parayı direkt vergi olarak devletin kasasına aktarıyor.

Dünyanın en pa­ha­lı ben­zi­ni­ni tü­ke­ten Tür­ki­ye, en pa­ha­lı oto­mo­bi­le bi­ni­yor!

Geç­ti­ği­miz yıl 730 bin araç ih­raç eden Tür­ki­ye bu araç­la­rı çıp­lak fi­yat­la sa­tı­yor. Av­ru­pa­’ya ver­gi­siz ola­rak gi­den araç­lar ül­ke­le­rin po­li­ti­ka­la­rı­na gö­re ver­gi­len­di­ri­le­rek sa­tı­şa çı­kı­yor. İç pa­zar­da­ki sı­fır bir ara­cın tü­ke­ti­ci­ye ulaş­tı­ğı an­da­ki fi­ya­tı üze­rin­de­ki ver­gi yü­kü yüz­de 63. Av­ru­pa­’da bu tür ver­gi­len­dir­me ya­pan tek ül­ke Po­lon­ya. Ül­ke­de araç üze­rin­de­ki ver­gi­nin pa­yı yüz­de 15 se­vi­ye­sin­de.

Daha fazla söze gerek var mı? 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..