Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '14

 
Kategori
Basketbol
 

Avrupa’daki temsilcilerimizin tur şansları

         Turkish Airlines Euroleague’de beşinci maçlar, Eurocup’ta ise dördüncü maçlar tamamlandıktan sonra mücadelelere bir haftalık ara verildi. Bu arada, takımlarımızın tur şanslarını değerlendirelim…

               

EUROLEAGUE

 

                Fenerbahçe Ülker:  Fenerbahçe Ülker ilk turda aldığı başarılı sonuçların ardından ikinci tura çok kötü başladı. İlk maçtaki Olympiakos mağlubiyeti normal karşılanabilir ama Navarro-Lampe’siz Barcelona’ya içerde kaybetmek, daha sonra da Unicaja Malaga ve Emporio Armani Milano’ya deplasmanda kaybetmek Fenerbahçe Ülker kalibresindeki bir takım için normal değil. İlk beş maç sonunda Fenerbahçe Ülker dibe demir attı ve ‘yarım pivotlu’ sisteminde Vidmar’ın da sakatlanmasıyla ‘çeyrek pivot’a düştü. İkinci yarı maçları için muhtemelen bir pivot transferi yapılacak ama Laboral ve Efes maçları pivotsuz oynanacak, bu iki maçta alınacak bir mağlubiyet de Fenerbahçe Ülker’in çok az olan şansını –neredeyse- sıfıra indirecek. Fenerbahçe Ülker’in kalan dokuz maçının en iyi ihtimalle yedisini kazanması gerekiyor ve direkt rakiplerini yenmesi haricinde Panathinaikos-Barcelona deplasmanlarından birinde de galip gelmesi gerekiyor.

 

                Anadolu Efes: Top16’e –bence- hak etmeden giren Anadolu Efes, Angelou’nun göreve gelmesinden sonra toparlandı EA7’yi Planinic’in mucizevi basketiyle yendikten sonra Laboral’i deplasamanda yenmeyi başardı. Efes içerde Malaga’yı elinden kaçırmasaydı, şu anda dördüncü sırada olacaktı. Kalan dokuz maçın altısını kazanmaları tur için yeterli olabilir. Malaga’yı ve EA7 Emporio Armani’yi dışarıda, Fenerbahçe Ülker’i hem içerde hem dışarıda yenmeleri durumunda tur için avantajlı olacaklarını söyleyebiliriz.

 

                Galatasaray Liv Hospital: Top16’da F Grubu’na düşen Galatasaray Liv Hospital fikstürün de etkisiyle gruba kötü başlamıştı ama son iki hafta toparlanmayı başardı. Grubun ilk üç sırası Real Madrid, CSKA Moskova ve Maccabi’ye ayrılmış ve alttan gelenlerin onları zorlaması mümkün gözükmüyor. Kalan bir çeyrek final bileti için üç takımın mücadelesi var: Lokomotiv Kuban, Galatasaray Liv Hospital ve Bayern Münih. Kuban son üç maçını, Galatasaray ise son iki maçını kazandı. Bayern Münih ise ilk iki maçını kazandıktan sonra serbest düşüşe geçti. Önümüzdeki maçlarda Bayern Münih’in çıkışa geçemeyeceğini düşünüyorum ve yarış Kuban-Galatasaray arasında geçecek gibi duruyor. Lokomotiv Kuban İstanbul’da kazanarak önemli bir avantaj elde etti. Bu iki takım arasındaki yarışı 8 galibiyete ulaşan takım önde bitirecek gibi duruyor. Galatasaray’ın alttaki takımlara yenilmemesi ve Kuban’ı ikili averajda geçmesi durumunda önemli bir avantajı olacağını söyleyebiliriz.

 

                Tahmin yapacak olursak; Galatasaray’ın tur ihtimalini %40, Anadolu Efes’in tur ihtimalini %25 ve Fenerbahçe Ülker’in tur ihtimalini %10 olarak görüyorum.

 

 

               

 

EUROCUP

 

                Bu turnuvada ülkemizi dört takım temsil ediyor.

 

 

                Pınar Karşıyaka: Birbirine denk takımların yer aldığı zorlu I Grubu’na üç mağlubiyetle başlayan Pınar Karşıyaka son maçında Cantu’yu yenerek ilk galibiyetini elde etti.  Pınar Karşıyaka’nın turu geçmesi için iki ihtimal var. Öncelikle şart olan maddeler; Karşıyaka’nın iki maçını da kazanması ve Cantu’nun en az bir maçını kaybetmesi. Birinci ihtimal; Nanterre’in Cantu’ya deplasmanda yenilmesi ve Karşıyaka’nın Nanterre’i deplasmanda en az altı sayı farkla yenmesi. İkinci ihtimal; Karşıyaka’nın Ulm’u İzmir’de en az 20 sayı farkla yenmesi ve Cantu’nun da Ulm’u yenmesi. Cantu iki maçını da kazanır ve turu geçen takımı üçlü averaj belirlerse hesaplar nasıl olur, orasını bilemiyorum…

 

                TED Ankara: Eurocup’ın en flaş takımı TED Ankara, Brose’yi iki kez yenerek toplamda üç galibiyete ulaştı. TED, içerde Sassari’yi veya dışarıda Gravelines’i yenerse turu garantileyecek. İki maçını da kaybetmesi halinde üçlü veya dörtlü averaj sonucunda turu geçebilir…

 

                Banvit: Banvit içerdeki maçlarını kazanıp, dışarıdaki maçlarını kaybetmeye devam ediyor. Beşinci maçta Budivelnik Kiev’i deplasmanda yenmeleri durumunda turu garantileyecekler. Kiev’e yedi sayının altında bir farkla yenilirlerse son maçta Hapoel’i –sayı farkı fark etmeksizin- yenerlerse turu geçecekler.

               

                Beşiktaş Integral Forex: Eurocup P Grubu’nda yer alan Beşiktaş tura üç galibiyetle başlamıştı ama Buckman’ın sakatlığı planları altüst etti. Her takımın her takımı yenebildiği bu grupta Beşiktaş’ın daha önce Fenerbahçe Ülker’in başına geldiği gibi üç galibiyetle başlayıp elenme durumuna uğraması mümkün gözüküyor. Beşinci maçta Lietuvos Rytas’ı yenmeleri veya altıncı maçta deplasmanda Zaragoza’yı yenmeleri tur için yeterli olacak ama iki maçı da kaybetmeleri durumunda ikili averajda kaybettikleri için tur ihtimali çok düşük.

 

                Genel olarak tahminim; TED Ankara bu turu %90 ihtimalle geçti. Beşiktaş %70, Banvit %50, Pınar Karşıyaka ise %10. 

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..