Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '13

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Avrupa'dan İthal Danışmanlık Sistemi

Yıllardır ülke tarımı ileriye doğru gitmeyince tarımsal yenilikleri üreticiye aktaracak sistem gerekliliği doğdu. Bununla ilgili neler yapılabilir diye düşülünce iki güzel fikir çıktı. Güzel fikir diyorum çünkü ikiside Avrupa'da ve Amerikada başarı ile uygulanan uygulamalardı. Bunlardan ilki özel sektör eli ile danışmanlık, diğeri ise bakanlık ile danışmanlık sistemi idi. Bakanlık ile ilgili olana ayrıca ayrıntılı olarak değineceğimden şimdi sadece özel sektörde olan sistemi anlatacağım.

Tarımsal danışmanlık ve yayım yönetmeliği ile sistem devreye girdiğinde yıl 2006 idi. Yönetmelik Tarımsal danışmanlık belgesi olan tüzel ve gerçek kişilerin bu işi yapmasına olanak sağlıyordu.

Ama .....

Ama diyorum. Çünkü önce Hollanda da olan sistemi kısaca anlatayım. Üretici kayısı bahçesi için danışman görevlendirip onun kontrolünde üretim yapacak ve danışman ile aldığı hizmetler karşılığı sözleşme imzalanacak. Danışman belli programlar dahilinde kontrollerini yapacak devlet te bunu denetleyecek sonra uygun olduktan sonra üreticiye bu hizmeti kullandığı için sözleşme ücretinin bir kısmını verecek. Bu şekilde hem üretici tarımsal bilgi ve yenilikleri almış olacak hem de mühendis ve veternerler iş sahibi olmuş olacaktı.

Gelelim canım ülkeme yönetmelik yayınlandı. Ama ilk sorun 4 yıllık fakülte mezun olmuşsun ama yetmez 3 haftalık tarımsal danışmanlık kursuna 600 tl yatırıp belge aldıktan sonra bu işi yapacaktın. Yani burada sen bu işi bilmiyorsun önce öğretelim denildiği için olmadı. Sonra bakanlık kursu kaldırım sadece sınava girip geçenlere belge verdi.

Olmadı neden mi ikinci neden yönetmelikte gizli idi. Türkiye'de çiftçiden para alamazsın imkansızdır. 50 çiftçi ile anlaşacaksın. Bakanlığın 500 TL destek parası üreticiye yatacak üreticide danışmana verecekti. Ama olmadı. Üretici parayı aldı vermedi. Buna da çözüm  bulunuldu para şirket ya da gerçek kişi olarak kayıtlı kişilere yapılacak denildi. Gerçek kişiler buradan parayı aldı. Her nekadar yönetmelikte söylenenleri yapmayı karşılamasa da iyi oldu. Fakat şirketler danışman adına yatan örneğin bir danışmana yatan 50 üretici parası olan 30.000 tl nin 7000 tl kadarını danışmana gerisini kendine aldı. Danışmana asgari ücretten sigorta yapıp masraflar var denilerek paraya el konuldu.

Yine olmadı çünkü sistemin alt yapısı olmadığı ve denetimler olmadığı için 2013 yılındayız ama tarımda herhangi bir ilerleme olmadı. Düzelmesi umuduyla...

 

 
Toplam blog
: 10
: 595
Kayıt tarihi
: 12.03.13
 
 

Merhabalar, 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Ziraat Mühendisi olarak mezun o..