Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '07

     
    Kategori
    Doğal Hayat / Çevre
     

    Avrupa denizleri SOS veriyor

    Avrupa denizleri kıyılardaki yapılaşma, aşırı avlanma ve kirlilik nedeniyle ciddi şekilde tehdit altında. Avrupa Birliği bütçesiyle 15 ülkeden 100 'den fazla uzmanın katıldığı ve üç yıl süren 'Avrupa Yaşam Tarzı Deniz Ekosistemleri' isimli proje kapsamında, insan faaliyetlerinin bölge denizlerindeki ekosistemleri nasıl etkilediği araştırılmış.

    Eeeee!! Sonuç: Araştırdık işimiz bitti. Kirlenmeye, kirletmeye devam. Kardeşim araştırmayla olsaydı bizim ülkede de sürekli araştırılıyor. Ben artık anladım ki, sadece bizim ülkede değil dünyada da varmış olan biteni oturduğumuz yerde izlemek ve müdahele etmemek. Bu söylediğim birçok şey için geçerli ama...

    Herşey için geçerli neymiş kardeşim! Önümüzdeki bilmem kaç yıl sonra su kaynaklarımız yok olacakmış.
    Eeeee!! Napıyorsunuz? Yoksa birşeyler yapıyorsunuz da bizler mi göremiyoruz? Bilmem kaç tane bilim adamını topladılar, gelecek bilmem kaç yıl içinde nereler yok olacak, oraları tespit ettiler. Oraları nasıl kurtarabiliriz, birşeyler yapabilir miyiz diyen yok.

    Dünyanın en büyük adası olan Grönland'ın buzul örtüsü bilim insanlarının tahmininden çok daha büyük bir hızla erimeye devam ediyor, buzdağlarının içinde oluşan çatlaklar büyüyerek kırılmalara yol açıyor. Ada sakinleriyse şaşkın ve endişeli.

    Deniz artık tümüyle donmuyor
    Isınan sular yüzünden deniz kurdu ve morina balıkları Atlantik'in daha kuzeyine yüzüyor. Körfez şehri Disko'da da artık liman yıl boyu açık, çünkü artık kışın da sıcaklık denizi tümüyle dondurmaya yetecek kadar soğumuyor. Suların ısınmasının, Grönland'ın çoğunluğu Eskimo olan 56 binlik nüfusu için tek umut verici tarafı, bölgede turizmi olumlu etkilemesi. Air Greenland firması ABD'li ziyaretçiler için Baltimore'dan direkt uçuş seferi başlatmış. 'Isınan Ada' ziyareti için 'küresel ısınma turizmi' başlatmak bile tartışılıyor.

    Bir yandan küresel ısınma diyerek ağlıyorlar. Bi yandan da bu küresel ısınmayı nasıl kullanırız diye... Yukarda görüldüğü gibi...

     
    Toplam blog
    : 1
    : 245
    Kayıt tarihi
    : 12.06.07
     
     

    Kendi halinde kendi çabalarıyla ayakta durmaya çalışan ( ruhsal olarak) kendi halinde bir öğrenciyim..