Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '08

 
Kategori
Futbol
 

Avrupa futbolu’nda farkı yaratan olgu

Avrupa futbolu’nda farkı yaratan olgu
 

Avrupa futbolu üzerine...


Avrupa futbolunda bir takımın üst seviyeye çıkmasını yıldız futbolcular sağlayabilirler ama bir takımın en üsttekilerle mücadele etmesini o yıldızın etrafındaki fazla göze batmayan yıldızlar sağlayabilirler. Avrupa’nın üst seviye takımlarına baktığımızda hep bu tip oyuncuların varlığını görürüz ve bu tip futbolcular takımın gidişatını yönlendirir.

Geçen sezonun şampiyonu Milan’la başlayalım değerlendirmeye: Geçen sezonki dizilişlerine göre 4-4-1-1 şeklinde diziliyorlardı. İlerdeki adamın arkasında Kaka ve onun arkasında Seedorf-Gattuso-Pirlo üçlüsü takımın kaderini belirleyen futbolculardı. Kaka çok yetenekli ve çok becerikli bir futbolcu olsa da Milan’ı Şampiyonlar Ligi finaline arkasındaki üç adam olmadan çıkarması imkansız olurdu. Bu üç adama baktığımızda da hepsinin farklı özelliklere sahip çok iyi oyuncular olduğunu görüyoruz. Çok iyi pas yapan Clarence Seedorf, orta sahada hem rakibi durduran hem atakları başlatan, adeta bir ‘’maestro’’ gibi oynayan Andrea Pirlo ve savaşçı kişiliğiyle öne çıkan Gennaro Gattuso…

2002/04 döneminde İngiltere’ye damga vuran Arsenal takımına baktığımızda da benzer kurguyu görüyoruz. ‘’Esas oğlan’’ Thierry Henry etrafında toplanan Arsenal takımı orta alanda Vieira-Ljungberg-Pires üçlüsüne sahipti ve bu üçlü fazla göze batmadan takıma olağanüstü katkılar yapıyorlardı. Ljungberg ve Pires çok koşan, kanatları çok iyi kullanan iki futbolcuydu ve gerektiği zaman gereken yerde olmayı çok iyi biliyorlardı. Patrick Vieira ise orta sahayı savunma anlamında tamamen domine ederken, paslarıyla hücuma destek oluyordu… (Bugünkü Arsenal için de aynısını söyleyebiliriz. ‘’Esas oğlan’’ rolü Fabregas’a ait ama Hleb-Adebayor-Flamini ve diğerleri olmadan başarılı olması mümkün mü?)

2006 Şampiyonlar Ligi şampiyonu Barcelona takımında da aynı olguyu görüyoruz. Ronaldinho-Etoo-Messi en çok göze batan isimler iken Deco-Xavi-Iniesta üçlüsünün yaptıkları küçümsenebilir mi? Bu üçlü olmadan Barcelona’nın Avrupa’nın en iyi takımı olması beklenebilir miydi?

Chelsea’ye ne dersiniz? Drogba ve Lampard en çok göze batan isimler ama Essien-Cole-Makelele gibi görev adamları olmasa bu takımın hali ne olacak?

Avrupa takımları arasında farkı yaratan en önemli mesele ‘’bu’’ gibi gözüküyor. Neredeyse her takım çok yetenekli olan, ‘’yıldız’’ statüsünde olan futbolculara sahip. Farkı yaratan futbolcular ise görev adamları oluyor daha çok… İspanya’da Real Madrid’in lider olmasının, Almanya’da ise Bayern Münih’in bir türlü puan farkını açamamasının sırrı budur belki de…
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..