Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '14

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Avrupa Kooperatifçileri Polonya Varşova’da bir araya geldiler

Avrupa Kooperatifçileri Polonya Varşova’da bir araya geldiler
 

Avrupa’daki 36 ülkeden 92 örgütün üyesi olduğu, 123 milyon kişinin ortağı olduğu ve 160 binden fazla tesisi olan 6 milyondan fazla insana istihdam yaratan Uluslararası Kooperatifler Birliğinin (ICA) en büyük kıta örgütü olan Avrupa Kıta Örgütü Cooperative Europe’un 2014 Genel Kurulu 3-4 Nisan 2014 tarihleri arasında Polonya Varşova’da gerçekleştirildi. Genel Kurula başta ICA Başkanı Bayan Pauline Green olmak üzere, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden örgüte üye olan kooperatif üst örgütlerinin Genel Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri ve uzmanları ile Polonya’dan üst düzey devlet yetkilileri ve iştirak etti.

Genel Kurula ülkemizden Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, Başkan Danışmanı Hüseyin Polat, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifler Birliği’nin Yönetim Kurulu Üyeleri; Ahmet Sakin, Osman Şirin, Hacı Özata ve Emrullah Tekman, Uzman Harun Bolut ile birlikte ICA- ICAO Yönetim Kurulu Üyesi,  Türkiye Milli Kooperatifler Birliği (TMKB) Genel Başkan Yardımcısı olan ORKOOP Genel Başkanı Cafer Yüksel katıldılar.

Genel Kurul 3 Nisan 2014 tarihinde Polonya Milli Kooperatif Komitesi Başkanı Alfred Domalgalski, ICA Başkanı Pauline.Green, ICA Cooperative Europe Başkanı Dirk J. Lehnhoff açış konuşmaları ile başladı

Polonya Milli Kooperatif Komitesi Başkanı Alfred Domagaski ev sahibi olarak tüm genel kurula hoş geldiniz konuşması yaptı ve Polonya’daki kooperatifçilik hareketi ve sorunları konusunda bilgi verdi. ICA içinde Cooperative Europe’un önemini ve örgütün Avrupa için oynayacağı rollere değindi. Avrupalı kooperatifçileri ülkelerinde görmekten memnuniyetlerini ifade ettiler.

ICA Başkanı Pauline Green yaptığı konuşmada kooperatifçilik hareketinin başarısı için birlik ve beraberliğin önemine değinerek, yeni oluşturulan ICA yüzü ile önemli çalışmalara imza atıldığını, örgüte üye kooperatiflerin sağlıklı bir veri tabanında birleştirilmesi yolunda çalışmalar yürütüldüğünü, bu konuda üye örgütlerin gerekli desteği vermelerini istedi. Cooperative Europe’un dünya kooperatifçilik hareketinde önemli roller üstlendiğini, Başarılı çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Cooperative Europe Başkanı Dirk J. Lenhnhoff yaptığı açış konuşmasında 2013 yılında Avrupa’da kooperatiflerin bazı temel değişiklikler gördüğünü, İstanbul’da gerçekleştirilen genel kurulda yapısal ve statü değişikliklerinin onaylandığı, Cooperative Europe Başkanlığına geldiğini, bu değişimin yeni yapısal ve statü değişimlerinin Avrupa kooperatifleri için önemli katkılar sağlayacağını açıkladı. 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılının kooperatifçilik hareketinin başarılı model olduğu anlayışının bir kanıtı olduğunu ifade etti. Bu dönemde kooperatifler medyada büyük ilgi görmüştür. Kamuoyunun dikkati çekilmiştir. Ama yinede kooperatiflerin sorunlarının birçok ülkede devam ettiğini söyledi. Bu sorunların birlikte dayanışma ile aşılacağına inandığını belirtti. Kooperatifçilik modelinin dayanışma ile sürdürülebilir ve ortaklık ilişkisi içinde sorunlara çözüm getirdiğini, kooperatiflerin güvenli istihdam alanı olduğunu ve ortaklarına azami fayda sağladığını, menfaatlerini koruduğunu açıkladı. Yaşamın her alanında kooperatiflerin ortaklarına hizmet verdiğini, ihtiyaçlara göre yeni kooperatif çeşitlerinin kurulduğunu, özellikleri nedeniyle diğer işletme modellerinden farklı bir model olduğuna değindi.  

Önümüzdeki yıllarda Cooperative Europe’un daha etkin çalışmak istediğini, 2013 yılında AB Komisyonu ile birlikte oluşturulan çalışma grubu ile önemli bir adım atıldığını eğitim için fon yaratılmaya çaba gösterildiğini, genç insanların kooperatifçilik için önemli olduğunu ve onları yanımıza çekmemiz gerektiğini ifade etti. Cooperative Europe’un genç bir ekipten oluştuğunu, kooperatifler arası ilişkilerin geliştirilmesi konusunda önemli adımların atılacağını buna inancının yüksek olduğunu söyledi.  Bu genel kurulda ortaya konuşulacak görüş ve değerlendirmelerin kendileri için büyük fayda sağlayacağını açıkladı.

Daha sonra Polonya’daki devlet temsilcileri birer hoş geldiniz konuşması yaptılar. Bakan Olgierd Dziekonski yaptığı konuşmada Polonya Devlet başkanı Bronislaw Grezesczak’ın mesajını genel kurula sundu. Daha sonra Parlemento Başkan Yardımcısı Eugeniusz Grzesczak bir konuşma yaptı. Kooperatifçiliğin Polonya için büyük önem taşıdığını, kooperatifçilik sorunlarının çözümü konusunda çalışmalar yaptıklarını ve Polonyalı kooperatifçilerle bu konularda işbirliği yapıldığını ifade etti. Ardında Polonya’da kooperatifçilik ile ilgili bakanlık temsilcileri söz aldılar.

Açılış konuşmalarından sonra İstanbul’da gerçekleştirilen 2013 Cooperative Europe Genel Kurulundaki çalışmalar gözden geçirildi. Bu çerçevede kararlar ve mali hesaplar genel kurulun onayına sunuldu. 2014 yılında yapılması planlanan çalışmalar ve bütçe işle ilgili çalışmalar değerlendirildi, kararlar ve mali raporlar genel kurula sunuldu ve onaylandı. Bir sonraki genel kurulun yeri konusunda görüşmeler yapıldı ve Brüksel’de yapılması konusunda görüş sunuldu. 03 Nisan 2014 tarihinde öğleden sonraki programda üç ayrı salonda Turizm Kooperatifleri, Kadın kooperatifleri ve Polonya’daki kooperatifçilik hareketi konusunda forumlar gerçekleştirildi. Yapılan sunuşların ardından konular tartışıldı. Ülkelerin deneyimleri ve geleceğe yönelik yapılması gereken çalışmalar açıklandı. Gelişen dünya koşullarında yeni kooperatiflerin durumu ele alındı. Ev sahibi ülkede Polonya’daki kooperatifçilik hareketindeki son gelişmeler ve sorunları uluslararası bir platformda sunuldu ve değerlendirildi.

Genel Kurulun ikinci gününde 4 Nisan 2014 tarihinde kooperatifçilik konusunda önemli konu başlıklarında oluşan, çalıştaylar yapıldı. Çalıştaylarda kooperatifçilik ilkelerinin bugünü, dünyadaki gelişmeler çerçevesinde kooperatifçilik hareketinin ihtiyaç duyduğu yeni kooperatifçilik ilkeleri konusundaki eğilimler görüşüldü. Başta AB olmak üzere kıta Avrupa’sındaki kooperatifçilik politikaları değerlendirildi. Genç kooperatifçilerin kooperatif kurmada ve yürütmede karşılaştıkları sorunlar ve çözüm yolları tartışıldı. 

Cooperative Europe’un 14. Genel Kurulunda Avrupa Kooperatifçilik hareketinin bugünü ve geleceğine yönelik değerlendirmeler yapıldı. Ortak fikirler gelen değişimler ve bunlara karşı yapılması gereken çalışmalar ve izlenmesi gereken politikalar konuşuldu. Dünya kooperatiflerinin sağlıklı bir veri tabanı oluşturması konusundaki çalışmalar görüşüldü. Özetle Avrupa kooperatifçileri AB ve dışı ayrımı yapmadan tüm kıtada sosyal ve ekonomik gelişmeler doğrultusunda, kooperatiflerin demokrasiye bağlı, doğaya ve insani değerlere saygılı, ayrımcılıktan uzak, eşitliği ve dayanışmayı ön plana alan bir politika izlenmesinde, tüm ülkelere bu yönde destek olunması noktasında birleşti.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..