Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '15

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Avrupa Kooperatifleri Paris’te Buluştu.

Avrupa Kooperatifleri Paris’te Buluştu.
 

Avrupa Kooperatifleri  Uluslararası Kooperatifler Birlirliği’nin kıta örgütü olan Cooperative Europe 2015 yılı genel kurulu vesilesi ile 22 –24 Nisan tarihleri arasında  Paris’te bir araya geldiler. Genel Kurula çeşitli Avrupa Ülkelerinden örgüte üye örgütlerin delegeleri ve temsilcileri Ülke Kooperatif temsilcileri, Uluslararası Kooperatif Kuruluşların temsilcileri, Fransa Sosyal, dayanışma ve Ekonomi Bakanlığı , TMKB Genel Başkanı Muammer Niksarlı ve OR-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı Cafer Yüksel, Yönetim Kurulu Üyesi Erol Akar. olmak üzere 200 civarında delege katıldı.

Genel Kurulun 23 Nisan günü resmi açılışı Fransız Tarım Kredi Kooperatifleri Federasyonunun merkez binasındaki toplantı salonlarında gerçekleştirildi. Genel kurulun açılış konuşmalarında konuşmacılar 21 yüzyılda global sorunlar karşısında kooperatifçiliğin çözüm yaratıcı özelliğinin Fransa ve Avrupa için önemine değindiler. ICA Başkanı Pauline Green açış konuşmasında G20 ve B20 konusuna özel önem vermiştir. G20 Avusturalya dönem başkanlığından itibaren yapılan çalışmaları ele almış. Türkiye dönem başkanlığı döneminde yapılan çalışmaları ele almış, G20’nin kooperatifler için taşıdığı önem değinmiştir. Bu kapsamda son olarak ABD Waşhington’da yapılan G20-B20 toplantısı konusunda bilgi vermiş, kooperatiflere yönelik yaklaşımdan duyduğu memnuniyeti dile getirrmiştir. Kooperatifçillerin ülkelerinde G20 çerçevesinde yapılan çalışmalara önem vermeleri gerektiğini dile getirdi.

23 Nisan günü gerçekleştirilen Cooperative Europe Genel Kurulu gündemi kapsamında 2014 yılında ICA’ya tam üye olan ORKOOP 2015 Cooperative Europe Genel Kurulunda tam üyeliğe kabul edildi. ORKOOP’un daha önce Türkiye Milli Kooperatifler Birliği üyeliği aracılığı ile yürütülen kıta örgütü Cooperative Europe ile olan dolaylı olan ilişkileri, bu karar ile doğrudan tam üye şekline dönüşmüştür. Cooperative Europe Genel kurulundan sonra ICAO Avrupa Yönetimi toplanmıştır. ICAO Başkan Yardımcısı Norveç’den FNAC Başkanı Eugen Tomte’nin başkanlığında yapılan toplantıya ICAO Avrupa Yönetim Kurulu Üyeleri Polonya NCC’yi temsilcisi Adam Piechowski, Türkiye’den Yönetim Kurulu Üyesi ORKOOP Başkanı Cafer Yüksel ile NACF Avrupa Birliği Ofisinden Jahngsoon Park ve Sang-min Han,  ICA/ICAO, Roma Ofisinden Seok-ju Kang ile ORKOOP Yönetim Kurulu Üyesi Erol Akar katıldı. 

Genel Kurul Programı çerçevesinde gerçekleştirlen toplantılarda; Avrupa’da genç kooperatifçiler için oluşturulacak network ağının gençler için önemi tartışılmıştır.  Genç kooperatifçilerin önemine ve karşılaştıkları sorunlara değinilmiştir. Gençlerle ilgili sorunların çözümü ve geleceğe yönelik yapılması gerekenler ortaya konuşmuştur.

Avrupa'da Kooperatifleri desteklemesi ile ilgili kamu politikaları konusu ele alınmıştır. Ülkelerde konu bazında yapılan kooperatif uygulamaları ve kamu politikaları değerlendirlmiştir. Ülkelerde uygulanan kooperatifçilik politikalarının olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilmiştir. Kooperatiflerde ortakların sahiplenmesi, bu konuda yapılması gereken çalışmalar ve izlenmesi gereken politikalar konusu ele alınmıştır. 

Dünyadaki gelişmeler çerçevesinde ortakların talebi doğrultusunda inovasyonun önemi vurgulanmıştır. Sosyal kooperatifler ve enerji kooperatiflerindeki uygulamalar ön plana çıkmıştır. Çağımızdaki en önemli sorun olarak görünen çevre ve sosyal sorunlar karşısında kooperatiflerin yaptıkları çalışmalar ortaya konmuştur. Finans sorunu ve kooperatif bankalarının önemi konuşulmuştur.  Avrupa’da  yeni kooperatiflerin ortaya çıkması ve yaptıkları çalışmalar değerlendirilmiş, yeni kurulan bu kooperatiflerin geleceğe yönelik yapacakları çalışmaların önemine değinilmiştir. Dünyada son yıllarda önemli gelişmeler gösteren sosyal kooperatiflerin yaptıkları çalışmalar görüşülmüştür. Almanya’da, İngiltere’de Belçika’da ve İtalya’da yapılan uygulamalar açıklanmıştır. Gençlere, yaşlılara ve çocuklara yönelik destekleyici ve eğitici kooperatif uygulamaları ele alınmıştır.

Avrupa’da enerji kooperatiflerinin gelişimi ve karşılaşılan sorunlar görüşülmüştür. İtalyan kooperatiflerinin geleceğe yönelik yaptıkları inovasyon çalışmaları dile getirilmiştir. Kooperatiflere yönelik halkın imajının değiştirilmesi ve iletişim konuları işlenmiştir. Ayrıca ICA Başkanı Bayan Pauline Green Domain Coop’un önemi konusunda bir sunuş yapmıştır. Kooperatiflerin web sayfalarında coop eki kullanılması ile sağlanacak faydalara değinmiştir. Bu doğrultuda hazırlanan rehber sayfasında coop eki alan kooperatiflerin dağılımları ve özelliklerinin yer alacağını ve kooperatiflere dünya çapında kolay ulaşım imkanı sağlanacağı açıklanmıştır.

Özetle bu genel kurulda öne çıkan en önemli konular genç kooperatifçilerin girişimleri, yeni tip kooperatiflerin kurulması, sosyal amaçlı kooperatifler ve enerji kooperatiflerinin hızla gelişmesidir. Ülkemizde de gençlerin kooperatifçilik hareketine olan ilgisinin artırılması gereklidir. Gençlerin dinamizmi kooperatifçilik hareketindeki birçok sorunun çözülmesinde yeni fırsatlar yaratacaktır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de işsizliğin önlenmesi ve kooperatiflerde inavasyonun geliştirilmesinde genç beyinler ve onların  yaratıcı güçlü enerjileri 21 yüzyılda kooperatiflerin sosyal ve ekonomik yönden büyük hizmetler yapmasının yolunu açacaktır.  Türkiye Kooperatifçilik Hareketi için önemli bir konuda ORKOOP’un Cooperative Europe tam üye olmasıdır.

  

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..