Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Avrupa Krizinin Boyutları Ve Euronun Çöküşünün Altında Yatan Nedenler

Avrupa Krizinin Boyutları Ve Euronun Çöküşünün Altında Yatan Nedenler
 

Sevgili Okurlar;

Uzun bir aradan sonra tekrar sizlerle beraberiz.

Bunda böyle her hafta Perşembe günü olmak üzere Türkiye ve Dünya ekonomisindeki gelişmeleri yine beraber takip edeceğiz, yazacağız ve sizlerle birlikte değerlendireceğiz.

Konu ile ilgili daha önceki yazılarımıza ulaşmak veya yazılarımızı okumak isteyen okurlar http://www.caglayanates.com/ internet sitesinden Mart 2010 - Haziran 2010 dönemine ait yazılarımıza ulaşabilirler.

Yaz boyunca Yunanistan’daki durum ve ülkenin ekonomik iflasın eşiğinden nasıl döndüğü ile ilgili gelişmeleri izledik. Toplam kamu borcu 300 Milyar Doları aşan bir ülkede yaşanan ekonomik iflasın, sosyo ekonomik sonuçlarını takip ettik. O dönemde yazdığımız yazımızda İspanya, Portekiz ve İrlanda'nın da benzer sıkıntılar yaşayabileceğinden bahsetmiş ve Euro Bölgesine dâhil olan bu ülkelerin benzer şekilde ciddi risk altında olduğunu belirtmiştik.

Gelelim bugüne.

Mayıs ayında Yunanistan’ın durumu ile başlayan bu sıkıntılı gelişmelerden altı ay sonra bugüne geldiğimizde ne değişti?

Önce Euro/Dolar paritesine bakalım.

Euro/Dolar paritesi 7 Haziran 2010 tarihinde 1.1875 ile 2010 yılının en düşük seviyesine indi. Bu dönem Yunanistan ile ilgili kaygıların iyice arttığı ve Euro’ya olan güvenin en aza indiği dönem olarak biliniyor. Haziran 2010 dan Kasım 2010 a kadar Avrupa'nın yardim paketlerini onaylaması ile Euro değer kazandı. Ağustos-Eylül ayındaki düzeltme sonrası 4 Kasım 2010 tarihinde 1.4217 ile kapayan parite yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yazının yazıldığı tarihte Euro/Dolar paritesi 1.2988 seviyeleri ile dip yapmış durumda. 26 günlük kayıp % 8.5 tan fazla.

Peki neden?

Nedenini bilebilmek için önce sorunlu ekonomileri anlamamiz gerekiyor.

PIGS, uluslararası yatırımcıların ve akademisyenlerin kullandığı bir kısaltma. Bu kısaltma ekonomik açıdan ciddi risk taşıyan, ekonomisi tekleyen ve sürekli borç yükü altında yaşayan ekonomileri belirtmekte kullanılıyor. Ülkelerin ingilizce adlarının baş harflerinden oluşan bu kısaltma Portekiz, İrlanda, Yunanistan ve İspanya'yı tanımlıyor. (Portugal, Ireland, Greece, Spain = PIGS)

IMF tarafından açıklanan Dünya Ekonomik Görünümü, Ekim 2010 Raporuna göre (World Economic Outlook, October 2010) yayınlanan veriler ışığında ülkeleri değerlendirelim.

(İlgilenenler için link www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2010/02/pdf/text.pdf dir.)

Yunanistan malum. Herkes tarafından biliniyor. 110 Milyar Dolarlık yardım paketi onayı ile yapısal reformlar yapma konusunda ikna edildi ve önümüzdeki dönemde ciddi bir denetim ve gözetim altında. Daha önceki yazılarımızda bu konuya değindiğimiz için burada tekrar bahsetmeyeceğiz.

İrlanda da benzer sıkıntılar içinde.

İrlanda'yı detaylandıralım.

Bütçe açığı Milli Gelirin 14 un üzerinde. İrlanda'nın toplam borcu 700 Milyar dolardan fazla. Toplam Milli Geliri 230 Milyar Dolar. 2009 büyüme hızı eksi yüzde 7.6. Yani ekonomi yüzde 7.6 oranında küçülmüş. Ekonomi içindeki paylara göre tarım yüzde 6, sanayi yüzde 27, hizmet yüzde 67 oranında ağırlığa sahip. 2009 işsizlik oranı yüzde 12 seviyelerinde. Bütçesine göre geliri 81 milyar Dolar, gideri 114 milyar dolar. Ciddi anlamda risk taşıyan sorunlu bir ekonomi görünümünde

Diğer ülke ekonomik yapılarına, detaylarına, yardım paketlerinin durumlarına bir sonraki yazımda devam edeceğim.

Çağlayan ATEŞ.

SMMM

caglayanates@yahoo.com

 
Toplam blog
: 31
: 2620
Kayıt tarihi
: 06.05.10
 
 

İlk ve orta öğrenimimi yurtdışında yaptıktan sonra 1998 yılında IU İşletme Fakültesinden mezun ol..