Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '12

 
Kategori
Basketbol
 

Avrupa Kupaları’na Doğru : Euroleague

Avrupa Kupaları’na Doğru : Euroleague
 

Euroleague'e doğru...


                      Basketbolda bu sezon Avrupa'da yedi takımla mücadele edeceğiz ve Euroleague’e katılan takımlarımız bu hafta ilk maçlarına çıkacaklar. Geçen sezon sekiz takımla Avrupa’da mücadele ederken sadece Beşiktaş Milangaz Euro Challenge kupasını kazanmıştı ve diğer takımlarımız kupalarda çeyrek final dahi oynayamamıştı. Bu sezon ise Euroleague’de Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker ve Beşiktaş; EuroCup’ta Galatasaray Medical Park ve Banvitspor; EuroChallenge’da da Tofaşspor ve Pınar Karşıyaka mücadele edecekler.

                Euroleague’de bu sezon A Lisansı’na sahip olan Anadolu Efes ve Fenerbahçe Ülker’in yanı sıra ligde şampiyon olan Beşiktaş da mücadele edecek. Kısaca takımlarımızı ve gruplarını inceleyelim.

                Anadolu Efes:Euroleague’de C Grubu’nda yer alan Anadolu Efes oldukça zorlu bir gruba düştü diyebiliriz. Geçen sezonun şampiyonu Olympiakos, İspanya’dan Caja Laboral, İtalyan EA7 Milano, Litvanya şampiyonu Zalgiris Kaunas ve bu sezon Euroleague’de ilk kez mücadele edecek olan Cedevita Zagreb bu grubu oluşturuyorlar.

                Geçen sezonun şampiyonu Olympiakos koçu Ivkovic’i kaybederken oyuncu kadrosunu korumayı başardı. Caja Laboral yıldızları Pablo Prigioni ve Mirza Teletovic’i NBA’e gönderdi ve İspanya Ligi’ndeki ilk maçında oldukça formsuz gözüktü. Emporio Armani Milano zaten geçen sezon da iddialı bir kadro kurmuştu ama sakatlıklar nedeniyle çeyrek final göremedi. Bu sezon da aynı kadroyu koruyup Langford-Hendrix-Basile’yi kadroya kattılar. Zalgiris de yeni sezona çok iyi transferlerle girdi. Lavrinovic kardeşler-Darden-Lafayette ile kadroyu takviye ettiler. Cedevita da Ilievski-Gelabale-Andric ile çok da hafife alınmaması gereken bir kadro kurdu.

                Rakiplerden sonra biraz da Efes’ten bahsedelim. Efes de iyi iskeletin üzerine Gordon-Farmar-Semih Erden ile çok iyi takviyeler yaptı. Tahmin yapmak gerekirse bu grupta Cedevita’nın son sırayı alacağını, Caja Laboral’in de beşinciliğe ineceğini düşünüyorum. Üçüncülük için EA7 Milano ile Zalgiris, liderlik için de Anadolu Efes ile Olympiakos mücadele eder diye düşünüyorum. Efes uyum sorununu aşamazsa üçüncülük mücadelesine katılır diye düşünüyorum.

 

 

                Fenerbahçe Ülker:Bu sezona çok iddialı bir kadro kurarak giren Fenerbahçe Ülker A Grubu’nda mücadele edecek. Fenerbahçe’nin en büyük transferi bence koç Pianigiani oldu. Koçun isteği üzerine yabancı transferi yapıldı ve daha önce beraber çalıştığı Bo McCalebb, David Andersen ve Romain Sato transfer edildi. Ayrıca, Mike Batiste gibi önemli bir tecrübe transfer edildi. Yerli transferinde de alınabilecek en iyi oyunculardan biri olan Barış Ermiş takıma katıldı.

                Fenerbahçe Ülker’in gruptaki rakipleri Panathinaikos, Real Madrid, Khimki, Union Olimpija ve Mapooro Cantu. Panathinaikos bilindiği gibi kadroyu yeniledi; Ukic-Sofoklis-Maciulis takıma yeni katılan önemli isimler, Diamantidis ve Tsartsaris takımda kalırken koç Obradovic de ayrıldı ve bu sezon ne yapacaklarını herkes merakla bekliyor. Real Madrid şu anda Avrupa’daki en formda takım gibi duruyor. Kadrosunu Rudy Fernandez, Dontaye Draper ve Marcus Slaughter ile güçlendiren Real Madrid İspanya Süper Kupası finalinde de Barcelona’yı yenmişti. Son EuroCup şampiyonu Khimki kadrosunu fazla değiştirmedi, Paul Davis en önemli takviye. Union Olimpija da kapalı kutu. Cantu elemelerden geldi, geçen sezon da Fenerbahçe Ülker’in grubundaydı ve iki maçta da temsilcimiz galip gelmişti. Geçen yıla göre zayıfladıklarını söyleyebiliriz.

                Tahmine gelecek olursak; bu grupta Real Madrid’in lider olacağını düşünüyorum. İkincilik için Fenerbahçe Ülker bir adım önde, Panathinaikos-Khimki-Cantu takımları üçüncü sıra için mücadele edecek gibi duruyor, Olimpija’nın gruptan çıkabileceğini düşünmüyorum.

 

 

                Beşiktaş:Euroleague’de ilk kez mücadele edecek olan Beşiktaş D Grubu’nda Barcelona, CSKA Moscow, Lietuvos Rytas, Brose Basket ve Partizan ile eşleşti. Beşiktaş da diğer Euroleague temsilcilerimiz gibi yeni sezona yeni koçuyla başlıyor. Beşiktaş kadroyu da büyük ölçüde değiştirdi.

                Rakiplerden Barcelona geçen sezonun acısını çıkarmaya niyetli görünüyor, Chuck Eidson, Boni Ndong ve Fran Vazquez gibi aksayan parçaları gönderip Jasikevicius, Ante Tomic ve Nathan Jawai’yi aldılar. CSKA Moskova geçen sezonki kadronun önemli parçalarını gönderdi; Kirilenko ve Shved NBA’ye giderken, Siskauskas da emekliye ayrıldı. CSKA en önemli hamleyi koç bölgesinde yaptı ve Ettore Messina’yı takımın başına getirdi. Aaron Jackson-Vlad Micov-Zoran Erceg gidenlerin yerlerini doldurabilecek mi, göreceğiz.

                Beşiktaş’ın asıl rakipleri diğerleri gibi duruyor. Bu takımlardan en iddialısı da Partizan. Sırp temsilcisi yine altyapısına ve genç oyuncularına güveniyor, ben de Partizan’ın iki sezon üst üste ilk turda eleneceğini düşünmüyorum. Geçen sezon EuroCup’ta mücadele eden Lietuvos Rytas çok iddialı transferler yapmadı, Rice ve Valanciunas takımdan ayrılırken Blums ve Radosevic takıma katıldı. Geçen sezon on maçın üçünü son saniyede kaybeden Brose Basket en önemli silahı Slaughter’ı kaybetti ama Nachbar-Ogivly hamleleri ile yine iddialı bir kadro kurdu.

                Tahmine gelecek olursak; bu grubun geçen sezon Galatasaray’ın yer aldığı D Grubu’na benzer gideceğini düşünüyorum. Barcelona geçen seneki gibi rahat bir şekilde lider olur, CSKA onu takip eder ve diğer takımlar da gruptan çıkmak için mücadele ederler.

               

 

 

                Bu sezon Panathinaikos, Maccabi, Siena ve CSKA Moscow gibi takımlar fazla harcama yapmadılar ve iddialı kadrolar kurmadılar. Bu da Türk takımlarının önünü açıyor. Haftalar ilerledikçe bunu daha net göreceğiz…

 

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..