Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '14

 
Kategori
Basketbol
 

Avrupa Kupalarında bu hafta

            Avrupa Kupaları’nda yeni bir haftaya geldik. Euroleague’de ilk devrenin son maçları bu hafta oynanacak. Eurocup’ta ise son 32 gruplarının son maçları bu hafta oynanacak.

 

            Sırasıyla bakalım…

 

 

EUROCUP

 

            Eurocup’ta son 32 gruplarının bitmesinden sonra bir hafta ara verilecek ve sonraki eşleşmelerin ilk maçları Mart başında oynanacak. Son hafta öncesi temsilcilerimizden biri turu garantilerken, diğer üçü maçlarına tur ümidiyle başlayacaklar…

 

 

Banvit – Hapoel Jerusalem  (Çarşamba 19:00)

 

            Eurocup M Grubu’nda mücadele eden Banvit geçen hafta Kiev deplasmanında ikinci yarıda çok iyi bir oyun ortaya koydu ama son topta basketi bulamayınca işini zora soktu. Mejia basketi bulsa tur cepte olacaktı ama olmadı. Şimdi Banvit’in turlaması için Hapoel’i yenmesi ve Union Olimpija’nın da evinde Budivelnik Kiev’i yenmesi gerekiyor.

            Banvit turnuvanın başından beri deplasman fobisini çözemedi. Turnuvanın başından bu yana oynadıkları bütün zorlu deplasman maçlarını kaybettiler. Deplasmanda 19 sayı farkla yenildikleri Hapoel Jerusalem grup birinciliğini garantiledi ve buraya nasıl bir motivasyonla gelecekleri belirsiz… Budivelnik Kiev de deplasmanda oynadığı bütün maçları kaybetti. Union Olimpija prestij için çıkacağı bu maçta işi ciddiye alırsa Banvit’in işine yarayan bir sonuç elde edebilir…

 

 

Gravelines – Aykon TED Kolejliler       (Çarşamba 21:00)

 

            Eurocup J Grubu’nda turnuvanın en sürpriz çıkışı yapan takımı var. TED Ankara Kolejliler ilk turda elenme noktasına geldikten sonra gruptaki son beş maçını kazanmıştı. Burada da, tura ağır bir yenilgiyle başladılar ama arka arkaya dört maç kazanarak son maç öncesi grup liderliğini garantilediler. Bu zorlu grupta grup lideri olmasını beklediğimiz son takım olan TED Kolejliler’i turnuvanın en büyük sürprizi olarak lanse etmek yanlış olmaz.

            Maalesef ki, TED Ankara Kolejliler’in başarısında yerli oyuncular önplana çıkmıyor. Uluslararası alanda tecrübeye sahip beş kaliteli yabancıyı bir araya getiren TED Ankara Kolejliler takım ruhunu da sağladı ve başarıyı yakaladı.  Yabancılar Rasic-Valters-Tucker-Plisnic-Golubovic takımda en çok süre alan oyuncu Caner Erdeniz. ’87 doğumlu olan oyuncu ortalama 15 dakika süre alıyor ve 3 sayı-1 ribaund-1 asistle oynuyor. ’86 doğumlu Berent Kavaklıoğlu 2.3 sayı-1.3 asist ortalamalarına sahip.

            BCM Gravelines’in son maç öncesi tur umudu yok. Gruptan lider çıkacak olan TED Ankara Kolejliler sonraki turda N Grubu’nu ikinci bitirecek olan takımla eşleşecek. O gruptan Radnicki-Strasbourg-Khimik üçlüsünden biri ikinci çıkacak. Son haftada Khimik-Strasbourg maçı oynanacak ve o maçın galibinin TED’in rakibi olacağını söyleyebiliriz. Eşleşme belli olduktan sonra daha derin inceleriz…

 

 

Nanterre – Pınar Karşıyaka        (Çarşamba 21:45)

 

            İşlerin karışık olduğu grupların başında gelen I Grubu’nda dört takım da 3 galibiyette buluşabilir. Pınar Karşıyaka Nanterre’i, Cantu da Ulm’ü deplasmanda yenerlerlerse gruptaki sıralamayı dörtlü averaj belirleyecek. Ulm-Cantu maçında favorim ev sahibi. Buna göre, Nanterre-Karşıyaka maçı grubun ikincisini belirleyecek. Nanterre İzmir’de beş sayı farkla kazandığı için Pınar Karşıyaka’nın deplasmanda 6 sayı farkla kazanması gerekiyor. Nanterre, Ulm’a karşı ikili averajda üstün olduğu için Karşıyaka’yı yenmek onlara liderliği getirecek.

            Bu maç öncesi Nanterre kendi sahasında oynadığı iki maçı da kazandı, Pınar Karşıyaka ise deplasmanlarda oynadığı son altı maçı kaybederken, bu turdaki iki maçta ortalama 24 sayı fark yedi.

 

 

CAI Zaragoza – Beşiktaş Integral Forex          (Çarşamba 22:00)

 

            Eurocup’ta işlerin çok karışık olduğu diğer grup olan P Grubu’nda da bir Türk takımı var. Son maçlarda Zaragoza evinde Beşiktaş’ı, Cedevita deplasmanda Lietuvos Rytas’ı yenerlerse dört takım da üçer galibiyette olacak. Rytas-Cedevita maçında ev sahibinin kazanmasını bekliyorum. Bu durumda, Zaragoza-Beşiktaş maçı grup ikincisini belirleyecek.

            Gruba üç galibiyetle başlayan Beşiktaş evinde iki yenilgi alarak turu riske soktu. Zaragoza ise tersine ilk iki maçı kaybettikten sonra, son üç maçın ikisini kazandı. İlk maçı 70-63 ile kazanan Beşiktaş’ta Buckman sakat, Bajramovic kurallar gereği oynayamıyor, Iverson-Ruzic ikilisinin sakatlıklarının ne durumda olduklarını maç saatinde göreceğiz.

            Bu şartlarda turnuvanın en zorlu maçlarından birine çıkacak olan Beşiktaş yedi sayılık önemli bir avantaja sahip.

 

 

 

 

 

EUROLEAGUE

 

           

 

Partizan – Galatasaray Liv Hospital         (Perşembe 21:45)

 

            Euroleague F Grubu’nda Partizan 1, Galatasaray ise 2 galibiyete sahip ve iki takım için de hayati öneme sahip bir maça çıkıyorlar. Galatasaray geçen hafta CSKA Moskova’yı yenebilseydi maç bu kadar hayati olmazdı ama Lokomotiv Kuban’ın da maçını kazanabileceği bir haftada 2 maç geriye düşmek, üstüne Partizan’ı da dördüncülük mücadelesine katmak hiç iyi olmaz.

            Partizan arka arkaya üç maç kaybetti ve bu üç maçta ortalama 13 sayı fark yedi. Milosavljevic de uzun süreli sakatlığa uğradı, Tarence Kinsey geçen hafta oynamadı, yeni transfer Sasha Pavlovic bu hafta forma giyemeyecek. Partizan’ın başta sakatlıklar olmak üzere Galatasaray’a benzer bir sezon geçirdiğini söyleyebiliriz.

            Galatasaray gruba çok kötü başladıktan sonra iki galibiyet aldı, geçen hafta CSKA Moskova’ya karşı beklenenden iyi oynadılar ama galibiyet gelmedi ve Cenk Akyol da sakatlığa kaybedildi. Galatasaray Liv Hospital bu turda hep aynı şekilde oynuyor. Carlos Arroyo maçın tamamına yakın bölümünde oyunda kalıyor ve hücumları o yönlendiriyor. Arroyo ikinci çeyreklerde ve maç sonlarında yıpranmış oluyor, maç sonuna gelmeden kopmayan maçlarda ve Arroyo haricinde birilerinin ekstra bir gece geçirmemesi durumunda Galatasaray’ın kazanması çok zor. Furkan Aldemir hücumda sorumluluk almazken Pops Mensah-Bonsu –yaşının ve fiziğinin etkisiyle- çok zorlanıyor ve 4-5 dakika iyi oynasa da performansını maç geneline yansıtamıyor. Pota altında hücumda verimli olabilen tek kişi Zoran Erceg. Erceg, ilk tura göre daha verimli oynuyor ama performansı Galatasaray’a yetmiyor. Özellikle deplasman maçlarında iyi oynayan Erceg teması sevmiyor ve Joffrey Lauvergne karşısında işinin zor olacağını düşünüyorum. İlginç bir şekilde kariyeri boyunca hiç Partizan deplasmanına çıkmamış olan Sırp oyuncunun ne yapacağını çok merak ediyorum. Galatasaray’da Ender Arslan’ın performansına da değinmek gerekir. Top16’in başlamasıyla beraber performansını yukarı taşıyan Ender son iki maçta 16 ve 23 verimlilik puanlarıyla oynadı. İlk tur maçları dahil olmak üzere şu ana kadar deplasman maçlarında etkili olamayan Ender Arslan’ın performansı da önemli.

            Partizan son dört sezonda ikisi Anadolu Efes’le, biri Beşiktaş’la ve biri Fenerbahçe Ülker’le olmak üzere dört kez Türk takımlarıyla karşılaştı ve bu maçların üçünü kaybetti.

 

 

 

Anadolu Efes – Fenerbahçe Ülker        (Cuma 20:15)

 

            Haftanın son Avrupa kupaları maçında iki Türk temsilcisi karşı karşıya geliyor. Maç her ne kadar Efes’in evinde olsa da, Fenerbahçe Ülker için pek bir deplasman havasında geçmeyecek.

            Euroleague E Grubu’nda şu anda iki temsilcimiz de 2’şer galibiyetteler. Angelou’nun göreve gelmesinden sonra Anadolu Efes olağanüstü bir şekilde Avrupa’nın en iyi takımı olmadı ama oynadığı maçlar ‘izlenilesi’ maçlar oldular. Özellikle iç sahada oynanan maçlarda Anadolu Efes sahaya bir karakter koyuyor ve savaşmadan maçları bitirmiyor. Evlerinde oynadıkları Unicaja Malaga maçını son dakikalarda kaybettiler, Emporio Armani maçında da benzer bir sonuç olacaktı ama Planinic’in ‘son çare atışı’ başarılı olunca maçtan galibiyetle ayrıldılar.

            Fenerbahçe Ülker gruba kötü başladı ama son üç maçının ikisini kazandı ve geçen hafta Laboral’i farklı bir şekilde yenmeyi başardı. Pivot Blagota Sekulic bu hafta da oynayamayacak ama gelecek hafta Olympiakos karşısında sahada olacak.

            Bu sezon iki takım iki kez karşı karşıya geldiler ve iki maçta da Fenerbahçe Ülker rahatlıkla galip geldi. İlk maçta Angelou görevde olmadığı için o maçı kıstas olarak alamayız. 3 Şubat’ta oynanan maç ise hem Abdi İpekçi’de oynandığı için, hem de çok yakın bir tarihte olduğu için dikkatlikle incelenmeli. Maça ilk çeyrekten ağırlığını koyan Fenerbahçe Ülker farkı 20’lere kadar çıkardı ve son çeyrekte son derece rahat oynayarak 73-64 ile galip geldi. Anadolu Efes’te Semih Erden’in oynamadığı maçta Planinic-Savanovic ikilisi çok kötü oynadılar. Fenerbahçe Ülker’de Bo McCalebb-Bojan Bogdanovic-Ömer Onan etkili oldu. Pota altında Gönlüm-Bjelica ikilisi pota altı olmadan oynayan Fenerbahçe Ülker’e karşı normal olarak etkili oldular. Cuma günkü maçta Planinic-Vasileiadis ikilisi etkili olursa işler değişebilir diye düşünüyorum.

            Anadolu Efes Euroleague’de iki sezon önce Galatasaray’la aynı gruba düşmüştü ve iç sahada kazanıp, deplasmanda kaybetmişti. Geçen sezon Beşiktaş’la aynı grupta yer alana ve aynı haftalarda karşılaşan Fenerbahçe Ülker de içerde kazanıp, deplasmanda kaybetmişti.

 

             

           

 

           

 

 

 

 

 

 

 

            Not: Olumlu-olumsuz eleştirilerinizi sahinarif88@hotmail.com adresine bekliyorum…  

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..