Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

Avrupa'nın geleceği ve Yunan seçmeni

Avrupa'nın geleceği ve Yunan seçmeni
 

Avrupa’nın tarihini başlatan Yunanlılar, o tarihin akışını yeniden değiştirmeye aday oluyor. Yunanistan’da yapılan milletvekili seçimleri sonucunda ortaya çıkan tabloyla bir hükümet kurulması mümkün olmadı. İmf ve Avrupa birliği yanlısı partiler bir araya gelip hükümet kuramıyor çünkü yunan halkı gerekli çoğunluğu vermedi onlara. Radikal sol birliği ile aşırı milliyetçi partiler Avrupa birliği ve İMF alehtarı söylemleri ile oylarını arttırdılar ancak hükümet kuracak çoğunluğu elde edemediler. Yapılan hükümet kurma çalışmalarından hiçbir parti sonuç alamadı çünkü özellikle radikal sol birliği kilit durumdaki pozisyonuyla belirleyici olmaya devam ediyor.

Yunanistan’da hükümet kurma çalışmalarından sonuç alınamaması yeni bir seçim yapılması gerekliliğini ortaya çıkardı. Şimdi yapılacak yeni bir seçimle radikal sol birliğin oylarını daha da arttırması bekleniyor. Yunan halkı bugüne kadar uygulanan politikalardan bir sonuç alınamadığını ve gittikçe fakirleştiğinin farkına vararak alternatif politikaların denenmesi için yol açıyor. Radikal sol birlik liderliğinde kurulacak bir hükümet Avrupa birliği dominant hükümetlerinin kabusu olmaya başladı. Bugün itibari ile piyasalar böyle bir ihtimali satmaya başladı bile.

Avrupa birliği ve İmf dayatmalarını kabul etmeyecek ve Euro bölgesi dışına çıkacak bir Yunan hükümeti, Avrupa birliği lokomotif ülke bankalarının verdiği yüksek faizli borçları ödemeyi ret edeceğinden o ülkelerin bankacılık faaliyetlerinde de ciddi bir sorun yaratacaktır.  Diken üstünde bir Avrupa’nın geleceği Yunan halkının tercihlerine bağlı olacak. Avrupa tarihinde derin bir yarık açabilecek bu seçim sonucu herhalde nefesler tutularak takip edilecektir. Avrupa’nın geleceğine dair belirleyici olacak bu yeni seçimi, tarihe şahitlik ederek soluk soluğa izleyeceğiz. Bakalım Avrupa’nın geleceği ne yana akacak?   

 
Toplam blog
: 58
: 536
Kayıt tarihi
: 14.09.11
 
 

"Uzun ince bir yoldayım" diye tarif etmiş hayatını Ozan Aşık Veysel. Yazdığı bu sözlerinde beni e..