Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '16

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Avrupa’nın yeşil başkentleri (5) / Nantes

Fransa’nın batısında yer alan ve Atlas Okyanusuna açılan Nantes, 600.000 nüfus ile Fransa'nın 6. büyük kenti. Bir taraftan yaşam kalitesini artırırken diğer taraftan sürdürülebilir arazi kullanımını garanti altına almanın zorluğunu bilerek kararlılıkla planlanıyor kent. Kent yöneticileri “doğayla kent arasındaki dengeli gelişmeyi sürdürmek, kentsel yayılma ile savaşmak demektir” diyorlar. Nantes, yapılan çalışmaların sonuç vermesiyle bugün uluslararası alanda yaşam kalitesi ile tanınıyor.

Bir sanayi kenti olan Nantes, 1980'lerin sonunda tersanelerin kapatılmasıyla kalkınma stratejisini değiştirdi. Plancılar, tersaneyi kamusal alana dönüştürmek, yüksek teknolojiyi çekmek, kültür ve sanatın kente damga vurmasını sağlamak ve uzun vadeli çevre dostu, sürdürülebilir kalkınmayı benimsemek başlıkları altında sürdürdüler çalışmalarını. Yıllar içinde Nantes batı Fransa’nın yeşil harikasına dönüştü. Bugün kişi başına 57 m2 yeşil alan düşüyor, kentte 100.000 ağaç var ve halk yeşil alanlara 300 metre mesafede yaşıyor. Yeşil alanların çevresel öneminin yanı sıra sosyal ve eğitsel yönüne de dikkat çekiliyor.  

2007'de iklim değişikliğinden kaynaklanan zararları sınırlandırmak için eylem planı hazırlandı. Avrupa Birliği hedeflerinin de ötesine geçerek emisyonları 2020 yılına kadar %30 azaltmayı amaçlıyorlar. Farkındalık yaratmak ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını belirlemek için eğitim ve araştırmalar desteklendi. Bu durum, eylem planını desteklemek ve iyi uygulamalarla değiştirmek amacıyla şirketleri, dernekleri ve paydaşları bir araya getirdi. Yeni eko-yapı teknikleri kaynakların tasarruf edilmesine yardımcı oluyor ve biyokütle kullanılarak ısıtma ağlarının geliştirilmesi devam ediyor. Sera gazı emisyonlarının yalnızca % 6'sı yerel kamu hizmetlerinden (içme suyu üretim ve dağıtımı, evsel atık işleme) gelirken, % 94'ü bölgedeki diğer faaliyetlerden geliyor (binaların ısıtılması, dolaşım vb). Bu nedenle iklim danışmanları, enerji tasarrufu konusunda özel konutlara tavsiyeler veriyorlar. Halkın seragazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla "alo iklim" hattı kuruldu.  

Nantes’te karar verme süreçleri katılım üzerine kurulu. Her aşamada kolektif bir ruh oluşturmak ve kentsel çevreyi ve yaşam standartlarını iyileştirmede fark yaratabileceklerini hissettirmek için Nantes halkına danışılıyor.

Kentsel yayılmayla etkili bir biçimde mücadele etmek için bir planlama çerçevesi hazırlandı. Bu politikalar sayesinde metropol alanda 15.000 ha doğal alan ve tarımsal alan korundu.  

Kentsel hareketlilik planında yaya olarak ve bisikletle dolaşım teşvik edilirken, araç kullanımını azaltma yönünde politikalar oluşturuldu. Ayrıca, araç havuzu oluşturma, araç paylaşımı, "park and ride" sistemi, nehir ulaşımı, self-servis bisiklet, katlanan bisiklet gibi seçenekler de sunuldu. Ulaşım planının amacı; kısa mesafeli bir şehir düzenlemek ve iş, ev, alış-veriş ve dinlenme aktivitelerini daha verimli bir şekilde birbirine bağlamak için toplu taşıma modellerini koordine etmek, yayalar ve bisikletliler lehine yüksek kalitede kamusal alanlar yaratmak, insanları çevre dostu seçeneklere yönlendirmek. Nantes, Fransa’nın engellilerin hareketliliği konusunda önde gelen bir kent.

Nantes, 3 nehrin çevrelediği bir kent olması ve Atlantik okyanusuna yakınlığı nedeniyle sulak alanlar ve ormanlarla çevrelenmiştir ve biyoçeşitlilik açısından oldukça zengindir. Sanayi kentinden ekokente dönüşürken, koruma politikası sayesinde son 10 yılda yeşil ve mavi alanların sayısı arttı. Genellikle büyüyen kentler kendisini çevreleyen ormanlık alanı istila ederler. Nantes’te ise kent çevresindeki ormanlık bölge genişletiliyor, kentin içine doğru sokuluyor ve insanların doğaya daha yakın bir şekilde yaşaması sağlanıyor. "Kent ormanları" isimli proje bozulan alanları yeniden orman haline getirme ve ekosistem koruma çalışmalarını içeriyor ve kentin içine ekolojik koridorlar açarak halkına eğlence-dinlence ve macera amacıyla yeni yeşil alanlar sunuyor. Tarım kentsel büyüme ile doğal alanların korunması arasındaki denge için gerekli görülüyor ve destekleniyor.  

Sürdürülebilir bir kentsel ekoloji için en gelişmiş ilkeleri kullanarak şehir merkezinde eski sanayi alanları geliştiriliyor. Yaklaşık 10 yıl önce başlayan çalışma, Nantes'in kentsel manzarasını tamamen değiştirdi. Kentsel ekoloji ilkeleri özellikle kahverengi alanlara uygulanıyor. Mevcut toprağın yeniden kullanılması, yağmur suyu toplama ve doğal su arıtma sistemleri kurulması, yeşil alanlarda otomatik sulama sistemlerinden kaçınma ve nehirde biyolojik çeşitliliğin sağlanması gibi çalışmalar yapılıyor. Enerji tüketimini azaltmak, konut, kamu ve ticari binalarda kayıpları azaltmak öncelikli konular arasında. Ortak sıcak su şebekeleri ve rüzgar ve güneş enerjisi üretim tesisleri kurulması, yapım aşamasındaki sürdürülebilir çözümlerden sadece birkaçı.

Sosyal uyum, çeşitlilik ve yaratıcılık, Nantes sakinlerinin çevre ve yaşam kalitesini iyileştirmede önemli görülen unsurlardan. Sosyal konut daima şehir planlamasının ayrılmaz bir parçası olmuş ve çalışma alanlarının iyileştirilmesi ve yenilenmesi için projeler sosyal dayanışma ve ortak bir ruh yaratmayı amaçlıyor. Günlük hayatta, entegrasyonda ve refahta kültürün oynadığı rolün farkında. Sanat ve sanatçılar, Nantes şehrinin ve onun dinamik, yaratıcı ruhunun ayrılmaz bir parçası. Jules Verne'in doğduğu yer burası ve yaratıcılığa ve hayal gücüne önem vermeden günümüzün küresel ekonomisinde rol oynamayı düşünmenin zor olduğuna inanıyorlar. Hareketli bir sanat ortamı var ve sanatçılar hareketliliği destekleyen programlarla dünyayı dolaşıyorlar. Nantes sokak tiyatrosu şovlarını dünya çapında gerçekleştiriyor.

Nantes sürdürülebilir turizm için bir rol model haline gelmeyi amaçlıyor. Nantes’te iyi çalışan bir atık yönetim sistemi var. Atıkların sadece % 11'i deponiye gidiyor. Evsel atık üretimi son 10 yılda düştü. Kişi başına düşen su tüketimi azalıyor. Su kaçaklarını tespit etmek ve su temini ağını yükseltmek için eylem planları hazırlanıyor. Çevreye duyarlı bir şekilde yaşamayı öğrenmek, erken yaşlardan itibaren daha kolaydır. Bu nedenle ilköğretim öğrencilerine yönelik çalışmalar yürütülüyor.

2020'ye kadar Nantes'te yapılacak olan projeler arasında; halkın yaşam kalitesini iyileştirmek, sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi sağlamak, kenti nehre yeniden bağlamak, 15.000'den fazla insan için 7.500 enerji verimli konut yapmak, 15.000 yeni iş sahası açmak, 150 ha yeşil alan yapmak/iyileştirmek, toplu taşıma araçları ve araçsız yollarla erişilebilirliği artırmak yer alıyor.

 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..