Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '14

 
Kategori
Basketbol
 

Avrupa U18 Basketbol Şampiyonası – Genel Değerlendirme

                  Türkiye’nin şampiyonlukla bitirdiği U18 Şampiyonası’nı ve turnuvada öne çıkan oyuncuları bu yazımda ele almak istiyorum. Önce Türkiye’ye ve Türk oyunculara bakalım…

 

TÜRKİYE

                Türkiye ciddi maçlarında sadece ilk turda Bosna’ya yenildi, ikinci turda Sırbistan’a yenildiğimiz maç ise ciddiyetini kaybetmişti, son iki günde Hırvatistan ve Sırbistan’ı yenerek çok önemli galibiyetler aldık, ilk tur grubunda da Yunanistan’ı yenmeyi başarmıştık, turnuvada başarılı olan diğer takımlardan sadece İtalya ve Litvanya ile karşılaşmadık. Türkiye maç başına ortalama 77.3 sayı attı ve 65.8 sayı yedi, iki istatistik kategorisinde de turnuva ikincisi olduk.

 

                1 (oyun kurucular)

               

            Berk Uğurlu: Turnuvada yer alan tüm oyuncular arasında Domantas Sabonis’le birlikte geçen sezonu üst seviye bir takımda geçiren tek oyuncu olan Berk ilk turu idare etmişti, çeyrek finallerle birlikte turnuvaya ağırlığını koydu. Son üç maçta 20a/3tk ile oynadı ve üç maçta da oyun temposunu Türkiye lehine ayarlayan oyuncu oldu. Berk çok çabuk hızlanıyor, turnuva boyunca bunu gösterdi, top elindeyken potaya gitmekte zorlanmıyor ama bitiriciliğini geliştirmesi lazım. 6/12 serbest atış isabeti de tatmin edici değil.

 

                Doğuş Özdemiroğlu: Doğuş istatistiklere yansıyanın ötesinde özellikle savunma katkısıyla etkili oldu. Yunanistan maçında kenardan gelerek oyuna müthiş bir dinamizm getirmişti, final maçında da maça ilk beşte başlayarak önemli katkı verdi, Sırbistan’ın maça tutunmasına engel oldu. Şut yüzdeleri ise oldukça düşük, özellikle 7/15 serbest atış isabeti bir oyun kurucuya yakışmıyor.

               

             Kadir Bayram: Kadir maç başına ortalama 7 dakika alabildi. Özellikle orta mesafeli şutlarıyla etkili olmaya çalıştı, o da kenardan gelerek dinamizm getirdi.

 

 

                2 (şutör gardlar)

 

                Furkan Korkmaz: Turnuvanın ilk dört maçından sonra oldukça etkili olan Furkan özellikle son üç maçta inanılmaz bir şut ritmi yakaladı. Turnuva boyunca %69.6 ile üçlük atan Furkan son üç maçta 11/13 üçlük atarak inanılmazı başardı. Furkan son üç maçta 16s-4.3r ortalamaları yakaladı, turnuvada en çok akılda kalan Furkan’ın müthiş smaçları oldu. ‘97li Furkan’ın turnuvadaki birçok oyuncudan bir yaş küçük olduğunu da not edelim. Ivkovic’in Efes’in başına geçmesi kendisi için önemli bir fırsat, önümüzdeki dönemde kendisinden çok bahsedeceğiz.

 

                Yiğit Arslan: Son iki maçta az süre alsa da önceki maçların önemli isimlerinden biri oldu. Özellikle ilk tur maçlarında etkiliydi, Furkan’ın form tutmasıyla süreleri azaldı, savunma katkısı önemli.

 

                Oğulcan Baykan: Bu turnuvada bekleneni veremeyen isimlerden biri oldu. 9/27 ikilik ve 8/28 üçlük isabetleri hiç tatmin edici değil. Yarı finaldeki Hırvatistan maçı en iyi maçı oldu diyebiliriz.

 

                3 (kısa forvetler)

 

                Tolga Geçim: Tolga’yı buraya aldık ama pivot dışındaki tüm pozisyonlarda rahatlıkla oynayabiliyor. Doğuş-Kadir asist katkısı vermezken Tolga boşlukları doldurdu, sorumluluk almayı seven bir tarzı var. Oyun kurarken topun yönünü çok rahat bir şekilde değiştirebiliyor, uzun boyunun avantajını kullanıyor ve potaya da gidebiliyor. Dış şutunun istikrarlı olmaması ve çok fazla sayıda top kaybı yapması önemli handikapları ama bunları da aşacağına inanıyorum. Tolga’nın turnuva ortalamaları 8s-3.4r-3.6a-1.1tç-2.4tk oldu, tüm şut yüzdelerinde ise vasatın altında kaldı, şutlarını geliştirmesi halinde Avrupa’nın en iyi oyuncularından biri olması muhtemel, turnuvanın en heyecan verici oyuncularından biriydi.

 

                Okben Ulubay: Okben’in turnuva boyunca bir iyi-bir kötü oynadığını söyleyelim. Neyse ki, final maçı iyi olduğu gününe denk geldi. Final maçında 15s-5r-4a-3b ile oynadı ama turnuva genelinde üçlük ve serbest atışlardaki isabet oranı oldukça düşük, potaya gitmesi ve kendi şutunu yaratabilmesi sivrilmesini sağlıyor ama dış şutlarda istikrar sağlamadan önemli bir hücum silahı olması zor.

 

                4 (uzun forvetler)

                Bu jenerasyonda kesin bir dört numaramız yok, 4 numara olarak en çok Ege Arar’ı kullandık. Turnuvada kendisinden çok şey beklenen Ege ilk tur maçlarında hayal kırıklığı yarattı. Ege de Okben gibi doğru yerde ritm yakaladı diyebiliriz, Hırvatistan maçında double-double yapan Ege Arapovic karşısında çok etkili oldu ve ibreyi Türkiye lehine çeviren oyuncu oldu. 3.6 hücum ribaundu ortalamasıyla bu alanda turnuva üçüncüsü oldu.

 

                5 (pivot)

 

                Egemen Güven(MVP): Turnuvanın en iyi oyuncusu olan kaptan Egemen turnuvanın en istikrarlı oyuncusu oldu. Gruptaki önemsiz Sırbistan maçı ve finaldeki Sırbistan maçının ilk bölümü hariç çok iyi maçlar çıkardı. Karadağ ve İspanya maçlarında double-double yaparak unutulmaz performanslar sergiledi. Hırvatistan maçında ise Bender karşısında müthiş bir savunma performansı sergiledi. Egemen turnuvayı 13.8s-6.9r-1.8b ortalamalarıyla tamamladı. %60.7 saha içi isabet oranıyla bu alanda turnuva birincisi oldu, Okben-Tolga-Furkan bazı maçları iyi oynarken, en çok iyi maç oynayan Egemen’in MVP olmayı hak ettiğine inanıyorum.

 

                Ayberk Olmaz: Ayberk hem önünde Egemen olduğu için, hem de dört numara pozisyonunda etkili olamadığı için fazla süre alamadı. Turnuvanın ilk dört maçında etkisiz olan Ayberk Karadağ maçından sonra açıldı, yarı final ve final maçlarında etkili oldu. Son iki maçta 12 dakikada 6s-4r-2.5b ortalamalarıyla oynadı, alkışı hak etti.

 

                Metehan Akyel: Bu kadar yetenekli uzunlar varken beklendiği gibi en az süre alan uzun oyuncumuz oldu. Çek maçı haricinde fazla sahada kalamadı.

 

 

Turnuvanın etkileyici oyuncuları

 

                  Federico Mussini: Turnuvanın en iyi beşine de seçilen Mussini’nin bir oyun kurucudan bekleneni sahaya yansıtamadığını görüyoruz. 2.1a/2.4tk ortalamaları var, buna rağmen önemli bir skor opsiyonu. 22.6 sayı ortalamasıyla turnuvanın en skorer oyuncusu oldu, tüm şut yüzdeleri tatmin edici.

                Vasileios Charalampopoulos: ‘97li oyuncu turnuvanın en iyi oyuncularından biri oldu. Turnuvayı 18.3s-10r-3.2a-1.3tç-1.6b ortalamalarıyla tamamladı. Turnuvadaki dört maçta double-double yapan Charalam. İspanya maçında tam 50 dakika boyunca oyundan çıkmadı, Yunanlılar kendisine bir lakap bulsa iyi olur, gelecekte adını sıkça anacağız ve bu kadar uzun bir ismi yazmayı kimse istemez.

 

                Domantas Sabonis: Euroleague’i bırakıp NCAA’ye giden Sabonis takımı zirveye çıkamayınca fazla göze batmadı. 9 maçın 6’sında double-double yaptı ve turnuvayı 15.9s-12r-3.6a ortalamalarıyla tamamladı.

 

                Dragan Bender: ‘97nin son aylarında dünyaya gelen Bender çok iyi bir turnuva geçirdi. Dört kez double-double yapan Bender iki kez triple-double’ı kılpayı kaçırdı. 14.4s-10.4r-4.9a-2.2b ortalamalarıyla oynadı, Maccabi’ye transfer olduğu söylentileri var, basketbol tarzı da şu anda Maccabi’nin genel menajeri olan vatandaşı Vujcic’e çok benziyor.

 

                Yankuba Sima: İspanya’nın siyah pivotu Sima da Sabonis’le aynı kaderi paylaştı diyebiliriz. Turnuvayı 11s-12r-2.1b ortalamalarıyla tamamladı, serbest atış yüzdesini geliştirmek zorunda.

 

 

Geleceğin A Milli Takımı

               

           2014’te hem U20 hem de U18 şampiyonlarında altın madalyayı kazanan Türkiye’nin en iyilerini de yazalım ve bu turnuvalara dayanarak geleceğin takımını oluşturalım.

                PG – Kartal Özmızrak - Berk Uğurlu – Doğuş Özdemiroğlu

                SG – Cedi Osman – Tayfun Erülkü – Furkan Korkmaz

                SF – Okben Ulubay – Tolga Geçim

                PF – Metecan Birsen – Metin Türen – Ege Arar

                C – Egemen Güven – Emircan Koşut – Ayberk Olmaz

 

                Özellikle 2 ve 3 numaralı pozisyonlarda müthiş yetenekli oyunculara sahibiz. Tolga Geçim’in dört pozisyonda birden oynayabilmesi önemli bir fırsat.

               

               

 

 

sahinarif88@hotmail.com

 

twitter: @arifsahin1

 

www.abcspor.com

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..