Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Avrupa yakasının tek iyi adamı

Avrupa yakasının tek iyi adamı
 

Geçtiğimiz ay Ankara'dan İstanbul’a giderken, otobüste önümdeki koltuklarda bir baba kız oturuyorlardı. Kız 12-13 yaşlarında, önünde bilgisayarı saatlerce Avrupa yakasının bir bölümünü seyretti... Bir süre seyrediyor, sonra geri alıp yeniden seyrediyordu, aynı yeri babasına izlettiriyordu. En az 4-5 saat süreyle aynı bölümü sıkılmadan izledi (1).

Diziyi seyredenler bilirler, Avrupa yakasındaki tüm karakterler biri hariç dejenere kişilikte oluşturulmuş. Herkesin mutlaka kötü bir özelliği var: fırsatçı, bencil, ikiyüzlü, yalancı, sapık, her an birbirini aldatmaya eğilimli... Bir kişi hariç: Tahsin baba...

Eskilerde bir dizi vardı: Married with children (evli ve çocuklu). Şimdilerde eski bölümlerine CNBC-e ve e2 kanallarında rastlıyorum. Bu dizide de ailenin tüm fertleri, baba, anne, oğlu ve kızı da dejenere karakterler olarak tasarlanmıştı. Her biri her fırsatta diğerinin gözünü oyabilecek özelliklere sahiptiler. Her şeye karşın en zavallı durumda olan babaydı.

Biri dışındaki tüm karakterlerin dejenere olması sayesinde Avrupa Yakası bu kadar çok tutunca yeni karakterler eklenirken daha dejenere kişilikler oluşturuldu. Burhan dejenereliğin sınırı olsa gerek diye düşünürken Gaffur tüm sınırları zorladı.

Bir cadı dizileri furyası yaşıyoruz, dizilerden biri tuttu diye. Avrupa Yakası öldü diye düşünülürken canlanıverince benzer içerikleri diğer kanallarda da göreceğiz. Yakında bütün kanallarda tüm karakterleri kötülerden oluşan diziler başlayacak. Sonra hepsi birer birer dökülecek ve ekranda Avrupa Yakası kalacak. Bu uğurda Gaffur sınırını zorlamazlar umarım.

Avrupa Yakası eğlenceli bir dizi. Bu diziyi henüz seyretmeye başlamadan Selin’in dizideki meşhur sözlerini genç kuşak arkadaşlardan duyduğumda onların sözleri sanıyordum: “oldu gözlerim doldu”, “kal geldi”, “oha falan oldum”. Bir Avrupa Yakası tutkunuyla ilk kez seyrettiğimde sözlerin asıl sahibini tanıdım. Daha sonraları diziyi çoğunlukla tekrar gösterimlerde seyrettim, ancak sinemaya ve maçlara tercih etmeden.

Bizim sinemamızda ve televizyon dizilerinde başroller dışında kötü oyuncu olmaz. İkinci derece rollerdekiler hatta figüranlar bile çok iyi oyuncudur, çünkü şarkıcılar, mankenler ve starlar yalnızca başrol oynarlar. Avrupa Yakası’nın asıl gücü güçlü oyunculardan geliyor. Bu dizide başrollerde ve diğer rollerde hep iyi oyuncular var. Bu sezon diziye en kötü özelliklerde karakterler eklerlerken bu rollere en iyi oyuncuları seçmişler.

Gençlerin bu kadar tutkun oldukları bir dizinin tüm karakterlerinin bu kadar dejenere ve kötü örnek olabilecek özelliklerde olması biraz endişelendiriyor beni. O gün otobüsteki küçük kızı 1 saatlik bölümü defalarca izlerken gördüğümde bu endişelerim ortaya çıktı.

(1) Bilgisayarın markasına özellikle baktım, bu kadar uzun süre pili dayandığı için sonraki tercihlerimde yol gösterir diye...

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..