Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '11

 
Kategori
Hukuk
 

Avukat Yavuz Kuru

Hukuk,  

Hepimiz kullanırız da pek çoğumuz ne olduğunu, anlamını bilmeyiz. 

Bir avukat olarak hukukun ne olduğunu yazmak ve anlatmak istedim 

Bence hukuk, birey ve toplum hareketlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini; yetkili organlar tarafından usulüne uygun olarak çıkarılan, kamu gücüyle desteklenen, muhatabına genel olarak nasıl davranması yahut nasıl davranmaması gerektiğini gösteren ve bunun için ilgili bütün olasılıkları yürürlükte olan normlarla düzenleyen normatif bir bilimdir. 

Hukuk, birey-toplum-devlet ilişkilerinde ortak iyilik ve ortak menfaati gözetir. 

Hukuk kelimesi Arapça "hak" kökünden gelir ve hak kelimesinin çoğulu olarak bilinmektedir (galat-ı meşhur). Arapça'da "hak" kelimesinin çoğulu ahlaktır. Türk dil kurumuna göre ise hukuk kelimesi, "Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünüdür". Bunun dışında hukukun "haklar" anlamı da vardır. Mecazi anlamda ise, ahbaplık, dostluk anlamında da kullanılır. 

kanaatimce Hukuk dönemden döneme değiştiği için hala doyurucu bir tanım yapılamamıştır. 

Kant "Hukukçular hala hukukun tanımını aramaktadırlar" der. 

Günümüzde en çok kabul edilen tanımı ise: "Belirli bir zamanda belirli bir toplumdaki ilişkileri düzenleyen ve uyulması devlet zoruna (müeyyide) bağlanmış kurallar bütünüdür". 

Geniş bir kavramla ifade etmek istersek teknik anlamda hukuk; örgütlenmiş bir toplum içinde yaşayan insanların birbirleriyle veya kişilerin yine kendilerinin meydana getirdiği topluluklarla ve bu toplulukların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin güvencesini ve insan haklarını sağlamak amacıyla oluşturulan ve devlet gücü ile desteklenen bağlayıcı, genel, soyut ve devamlı kurallar bütünüdür. 

 
Toplam blog
: 9
: 2458
Kayıt tarihi
: 03.12.10
 
 

İstanbul üniversitesi Hukuk fakültesi 1989 yılı mezunudur. İzmir Baro'suna kayıtlı avukattır. Kuru..