Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '10

 
Kategori
Haber
 

Avustralya' dan "Türkiye'ye selâm" var.

Avustralya' dan "Türkiye'ye selâm" var.
 

Aborjinler törenlerdeki gösteriler sırasında (Resim: Candan Baykan Avustralya-Sydney)


Avustralya’nın en büyük Gazetesi ‘AUSTÜRKİYE’ nin Sydney, Melbourne sorumlusu ve Editörü, arkadaşımız Candan Baykan Avustralya’dan özel olarak bildiriyor:

S Y D N E Y ( Özel)

Her yıl yapılmakta olan “Avustralya Günü” kutlamaları programının açılış seramonisi, ada’nın yerli halkı “Aborjin’ler” tarafından, Sydney’in Botanik Parkında, yapıldı.

Bulutlu bir Sydney sabahında binlerce Avustralyalı’larla birlikte burada yaşayan Türkler; ellerinde Atatürk’lü Türk Bayrakları ve milli giysilerimizle birlikte tören resmi geçidine alkışlarla katılarak göz doldurdular.

Avustralyalılar birlikte hareket eden Aborjinler, bayraklarını sallarken, geçit sırasında “Türkiye’ye selâm olsun” diye haykırdılar.

Anma günü yerli halk Aborjin’lerin “Woggan-ma-gule” adlı geleneksel danslarına başladığı görüldü. Ve de ilgiyle izlendi. New South Wales Valisi Marie Bashir’in de bulunduğu törenlerde de yapılan gösteriler, oldukça renkli görüntülere sahne oldu.

Törenlerin başlangıcında Aborjin halkı yaşlıları, geleneksel “ Duman Ayini” yaparak yerli halkın ruhları onurlandırıldı.

Avustralyalı'lar, "duman ayinini" ataları olan Aborjinlerden almış oldıkları besbelli. Dumanla haberleşme, sonraları ayin haline gelmiş. Anzakların, Çanakkale’de sarı ve ve kırmızı dumanlara vererek ayin yapmaları, bundan 90 yıllık eski bir geleneğe dayanıyor. Ayrıca atmosfere sis ve duman salınması da cabası. Bunları Çanakkale’de hep gördük.

Aborjin kültürünü yansıtana geleneksel dansın, Sydney Botanik Park’ı dolduran kalabalıklarca ilgiyle izlendiği görüldü,

Törende bulunan New S. Wales Eyaleti Başbakanı Kristina Keneally “Avustralya Günü” yerli halk için üzülebileceği bir gün olmaktan ziyade bu ülke üzerinde yaşayan tüm kültürlerin, birlikte kutlandığı bir gün olmalıdır” dedi.

ABORJİNLER KİM ? O yöredeki geleneksel topluluklardan biri olan Aborjinler, Avustralya’ya, Güney Doğu Asya’dan gelme. Bizdeki göçerler gibi. Avlanırken, bumerang ve mızrak kullanırlar.

İngilizler 18.yy. da Avustralya’ya yerleşince 300 binden fazla Aborjin vardı. Bir çoğu, İngilizlerce öldürülmüş. Nüfus 45 bine düşmüş. 1990 larda hükümet, Aborjinlerin, toprak hakkını tanıdıktan sonradır ki, nüfusları bir hayli yükseldi.

19 yy. yarısında altın madenlerinin keşfi ile dünyanın değişik yerlerinden göçler aldı ülke. Kolonilerin oluşumunun ardından 1901 yılında Avustralya Milletler Topluluğu adını aldı.

Şimdi, Aborjinleri, turizm için eğitiyorlar. Turist rehberi olacaklar.

Bitki örtüsü ve kültüründen bilgi verecekler turistlere.

R E S İ M L E R D E , Türk ve Avustralyalı yerlileri, törenlerde bir arada kaynaşmış halde görülüyorlar.

KISA KISA ABORJİNLER:

& Aborjinler cok tanrılı dinlerde olduğu gibi gücüne inandıkları şeylere taparlar.Oldukça dindardırlar ve ruhun yasamlarinin her safhasinda olduguna inanirlar.Bu tapılan şey bazan bir ağac bazan da bir hayvan olmuştur.Taptıkları sey her ne ise yasam mekanlarinda mutlaka resimlemislerdir.

& Aborjinler dogada olan herşeyin bir ruhu olduğuna inanırlar.Orneğin bir kayanın dahi ruhu vardır ve kayaya şeklini veren de O ruhdur. Ve çok güçlu bir başka inanışları ise doğada bulunan hayvanlar ve bitkiler bir zamanlar insanlardı.

& Aborjinlerde varoluşun kaynağı tek değil birden çoktur. Bunlardan biri yaratılısın sekli; kırmızı, sarı renk nasıl yaratılmış ise insan da aynen öyle yaratılmıştır.Yaşam ile ilgili bir başka inanıs da , geçmişte yaşayan ulu kisilerin yaşamlarındaki belli başlı eylemlerin kaynağı olduğunu düşün mek. Bu de avlanmayı, ayin yapmayı, yiyecek toplamayı, yani toplumsal kuralları öğrenmeleri gereken kaynaği oluşturur.

& Bir baska inanıs da güçlü bir hayvanin resmi totemsel olarak gücünn kaynağıdır ve herkes kendi totemsel gücünü bu yarattığı totemden alır. type="text/javascript">

& Aborjinal yaşamda rüya da çok önemlidir ve rüyalar insanları yaraılısdaki anlara taşır.

& Aborjinal yaşamda seramonilerin de çok önemi vardır.Bu seramoniler sayesinde yiyeceğe ve yağmura ulaştıklarını düşünürler.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..