Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '17

 
Kategori
Sinema
 

Ay Yüzlü Bir Kızla, Ay Yıldızlı Bir Askerin Hikayesi ''Ayla''

Ay Yüzlü Bir Kızla, Ay Yıldızlı Bir Askerin Hikayesi ''Ayla''
 

Hafızanızı bir yoklayın. Daha önce izlediğiniz ve sizi ağlatan filmleri düşünün. Elbet aklınıza birçok film gelmiştir. Bazıları belli sahnelerinde ağlatır insanı… Bazıları final bölümünde. Ama filmin başlamasıyla gözümüzün dolduğu ve bitimine kadar gözyaşı döktüğümüz film yok gibidir. O zaman sıkı durun; ‘’Ayla’’ Vizyonda.

‘’Ayla’’ filmini özel kılan ve etkisinin daha kuvvetli olmasını sağlayan nokta, filmin gerçek bir yaşanmışlıktan uyarlanan eşsiz hikâyesi.

1950 Yılında Kuzey Kore’nin Güney’e saldırmasıyla Kore savaşı patlak verir. Kuzey Kore’yi Sovyetler Birliği ve Çin desteklerken, Güney Kore’yi de A.B.D destekler. Birleşmiş Milletler’in çağrısıyla Türkiye, Kore’ye asker göndermeye karar verir. Kore’ye giden Türk Tugayı’ndaki askerlerden biri de Teknisyen Astsubay Süleyman Dilbirliği’dir. Süleyman Astsb., yakılıp yıkılan Kore köylerinden birinde küçük yaşlarda bir kız çocuğu bulur ve onu sahiplenir. Küçük kıza ay yüzlü olduğu için ‘’Ayla’’ adını koyar. Dile kolay tam 15 ay geçirirler birlikte. Ayla, Süleyman Astsubayı babası bilir. O zor şartlarda bir an olsun ayrılmazlar birbirlerinden. Türk Birliklerinin görev süresi dolduğunda dönüş vakti gelip çatar. Süleyman Astsb. Ayla’yı da Türkiye’ye götürmek için çok uğraşır fakat başarılı olamaz. Ayla, kimsesiz Kore’li çocuklar için Türkiye’nin destekleriyle kurulan Ankara Okulu’na verilir. Süleyman Astsb. bir gün döneceği konusunda Ayla’ya söz verir. Ve ayrılık…

Süleyman Astsb. Türkiye’ye döndükten sonra Ayla’dan bir haber alabilmek için çok çaba sarf eder fakat o dönemin şartları göz önüne alındığında başarılı olamaz. Yıllar yılları kovalar… Ayla, Süleyman Amcanın kalbinin derinliklerinde hep yaşar. 2010 yılında Kore Savaşı 60.Yıl anma programı etkinlikleri kapsamında Süleyman Amca’nın yolu Kore’ye düşer. Kore Hükümetinin de yardımıyla Ayla’nın izi sürülür ve bulunur. Seul’da ki Ankara Parkında Süleyman Astsb. Ve Ayla’nın 60 yıllık hasreti son bulur. 

Hikâyenin kısa özetinin ardından gelelim filme.

Film, ‘’en iyi yabancı film’’ kategorisinde Oscar’a aday gösterildi. Türklerin merhametinin ve kahramanlığının ön plana çıktığı bir film Oscar kazanır mı kazanmaz mı bilemem ama bugüne kadar çekilmiş en iyi Türk filmleri arasına adını yazdıracağı kesin. En azından ben böyle düşünüyorum. Gerek kadro kalitesi ve oyunculuk performansları, gerek görsel efektler ve çekim kalitesiyle, gerek kurgu ve yönetmenlik başarılarıyla, çekilen 10 filmin 9’unun rezil olduğu son dönem Türk Sineması adına son derece başarılı bir yapım. Uluslararası arenada alacağı ödüllerle başarısını kanıtlayacaktır.

Ödeyeceğiniz paranın son kuruşuna kadar hakkını teslim edecek bir sinema filmi izlemek istiyorsanız sakın kaçırmayın derim.

Oyuncular: İsmail Hacıoğlu, Ali Atay, Çetin Tekindor, Taner Birsel, Murat Yıldırım, Kim Seol

Vizyon Tarihi: 27 Ekim 2017 

Saygı Ve Sevgi ile... 28 Ekim 2017-Denizli / Özkan SARI 

 
Toplam blog
: 102
: 4394
Kayıt tarihi
: 05.09.15
 
 

Kalın Sağlıcakla... ..