Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Ayak sesleri (4)

Ayak sesleri (4)
 

Ayak sesleri sıklaşıyor… 

Dünyayı yeniden şekillendirmeyi aklına koyan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yıllardan beri dünyanın değişik bölgelerinde sürdürdüğü operasyonlarının yoğunluğunu 1991 yılından itibaren Ortadoğu’ya kaydırdı. 

Aktif biçimdeki ilk Ortadoğu operasyonu Irak’a yapıldı. Ağustos 1990’da Kuveyt’i işgal eden Irak’ı cezalandırmak üzere savaş açan ABD, dünya ülkelerini de peşine takarak Ortadoğu’da kalıcı olmanın temelini atmış oldu. Çöl Fırtınası (Desert Storm) adı verilen savaş, 16-17 Ocak 1991 gece yarısı ABD öncülüğünde Irak'a karşı girişilen geniş çaplı hava akımıyla başladı. Yaklaşık dört ay süren direnme, Irak‘ın, Birleşmiş Milletler’in ateşkes şartını kabul etmesiyle sona erdi. 

Ancak ABD’nin bölgeden ayrılmaya hiç mi hiç niyeti yoktu… 

Ayak sesleri sıklaşıyor, sıklaşıyor, sıklaşıyordu… 

Aynı dönemlerde bölgede ABD tarafından “Çekiç Güç” oluşturuldu. Çekiç Güç; (Provide Comford Operation: Huzur Harekatı) sözde 1. Körfez Savaşı sonrasında, Irak’ın kuzeyinden Türkiye'ye iltica etmek isteyen mültecilere koruma kalkanı oluşturmayı amaçlayan Amerikan, İngiliz ve Fransız birliklerinden oluşan kuvvetin adıydı. Irak’ın Kuzeyi’ndeki otorite boşluğuna engel olunacaktı…(!) 

Çekiç Güç’ün bu sözde amacının perde arkasında gerçekleşen olayları dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis rapor halinde Devlet büyüklerine sundu. Raporda yazılan gerçeklere rağmen değişen bir şey olmadı. 

Ayak sesleri sıklaşıyor, sıklaşıyor, sıklaşıyordu… 

Bölgede altı aylığına konuşlanan Çekiç Güç tam 24 kere 6 ay olmak üzere(1 Mart 2003 yılına kadar) bölgede kaldı ve bu zaman içinde Irak’ın Kuzeyi’ni şekillendirerek Kürdistan’ın ilk ayağını kurdu. Bölge kontrolünü elinde bulunduran Barzani ve Talabani, bölgede yerleşik bulunan terör örgütü PKK’nın gelişmesinde de etkili rol oynadılar. ABD’de Çekiç Güç vasıtasıyla bu gelişmelere doğrudan ve dolaylı yollardan destek verdi. Bu gelişmeler Eşref Bitlis’in 1993 yılı başlarında uçak kazasında(!) ölümüne rağmen hız kesmedi. 

Eşref Bitlis faktörü ortadan kalkmıştı, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin diğer unsurları da Bölge’de yaşananlardan ve gelişmelerden sürekli kaygı duyuyorlardı. 90’lı yıllar bu kapsamda Türkiye’de terörün yeniden zirve yaptığı yıllar oldu. Çekiç Güç çalışmalarının semeresini almıştı… 

Ayak sesleri sıklaşıyor, sıklaşıyor, sıklaşıyordu… 

Bu kez ayak sesi Süleymaniye’den geldi: 4 Temmuz 2003`de Süleymaniye`de Türk Özel Kuvvetleri`ne mensup 11 asker ile 13 sivil ABD kuvvetlerince tutuklanıp, başlarına çuval geçirilerek sorgulandı. İki ülkenin siyasi ve askeri makamlarının uzun görüşmeleri sonucunda -60 saat sonra- tutuklu personel serbest kalabildi. “Ergenekon İddianamesi” ne de giren Çuval olayının gizli ibareli raporunda, 1 Mart tezkeresinin ardından TSK’nın hedef alındığı ve TSK’yı sindirmenin hedeflendiğinden bahsediliyor. Bu olay, ABD`nin TSK`ne karşı gerçekleştirdiği ilk açık operasyondu. 

Bundan sonraki ayak sesleri Silivri’den gelmeye başladı: Ergenekon ile başlayan süreç, Balyoz darbesiyle devam etti. Balyoz Darbe Planı, görevdeki ve emekli olan sayısız rütbeli askeri personeli, sıklaşan ayak sesleri içinde hapsetti. 

Ayak sesleri sıklaşıyor, sıklaşıyor, sıklaşıyordu… 

Sıklaşan ayak sesleri, mayıs ayı ortalarında 12 PKK’lı teröristin Şırnak-Uludere bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilmesi sonrasında adeta “koşar adıma” döndü… 

30 yıla yakındır devam eden PKK ile mücadelede bir ilk daha yaşanmıştı: PKK 12 teröristin pusuya düşürüldüğünü ve ölümüne sebep olunduğunu haykırıyordu. Olayı bahane ederek günlerce yurdun değişik bölgelerinde yakarak, yıkarak eylemler yaptılar. 

Yıllarını teröre vermiş Türk Silahlı Kuvvetleri teröristlerin ölümünden sorumlu tutularak adeta yargılanma pozisyonuna düşürülmüşlerdi. Olay üzerine Genelkurmay Başkanlığı zorunlu açıklama yaptı; Türk Genel Kurmayı terörle yaptığı mücadelede kendini savunmak zorunda bırakılmıştı… 

Bu olay açık ve net olarak ikinci bir “Çuval Olayı”dır. 

Bu olay; sıklaşan ayak seslerinin artık koşar adım gittiğinin işaretidir! 

Bu olay; Çekiç Güç ile başlayan sürecin devamıdır. 

İletişim İçin: alirizaizgi@hotmail.com 

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..