Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '08

 
Kategori
Siyaset
 

Ayakkabı ay! ay!

Ayakkabı ay! ay!
 

sadece ayakkabı


'AYAKKABI’

ABD...

Yüce demokrasi önderi

Yüce özgürlük taşıyıcısı

Ey yüce finansman kaynağı...

Yüce savaş çığırtkanı

Yüce sömürücü

Ey yüce insanlık düşmanı...

Bir gün aklımıza gelmezdi herhalde bir gazetecinin Bush’un kafasına ayakkabı fırlatacağı. Sanki bir zaferin galibi gibi gitmişti oysa Bush Irak’a vedalaşmaya. Yüce ABD’nin önderi değil miydi o ; Obama bayrağı alana kadar. Irak’ta diktatör Saddam’ı deviren o değil miydi, Irak’a barış ve demokrasi getiren o değil miydi?

Neler görmüştü o gazeteci, nelere şahit olmuştu; Ülkesi yağmalanmıştı, annelerine, kardeşlerine, eşlerine tecavüz edilmişti, ABD askerine selam durmuş, kendi toprağında giremezsin denilen yerlere girememişti. Ülkesinin bölünüşünü izlemişti 5-6 yıldır an be an. Öfkeliydi, çünkü ortada bir zafer varmış gibi vedalaşma töreni yapılıyordu. Bu cüret nerden alınıyordu. Bu duruma son verilmeliydi.

Ülkesinde ki direnişçilerin ABD askerlerine attığı kurşunlar gibi, Iraklı çocukların ABD tanklarına attığı taşlar gibi, Iraklı annelerin döktükleri gözyaşları gibi onurla atıldı ayakkabı Bush’un aslında olmayan yüzüne...

Sonrasında gazetecinin dişi kırıldı, kolu kırıldı, kemikleri kırıldı ama Dünyanın her yanından gelen desteklerle ABD’nin Irak’a müdahalesine olan öfkenin sembolü o ayakkabının sahibi gazetecinin onuru kırılmamıştı yakın zamana kadar...

NE OLDU ŞİMDİ?

Yukarıda izah etmeye çalıştığımız durumlar yaşanırken Türkiye’de bir ayakkabı firması, gazetecimizin, El Zeydi’nin, eylemini reklam aracı olarak kullanarak, Bush’un kafasına atılan ayakkabının kendi firmasında üretildiğini, “O Ayakkabı ‘Türk malı’ Çıktı” başlığıyla hem Türkiye medyasında hem de New York Times, BBC gibi yabancı basın organlarında yer etmesini sağlamayı başardı.

Firma fırlatılan ayakkabı modelinin 10 yıldan beri üretildiğini ve 5 yıldır da Irak dahil olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihraç ettiğini ispatlamış bulunuyor. Firma ABD’den 18 bin, Irak’tan da 15 bin ayakkabı siparişi almış, İngiltere’den bir firma Avrupa satış temsilcisi olmak için başvurmuş bulunuyor. Hatta firmamız bu reklamla istihdama katkıda bulunmuş, 100 kişiyi ‘siparişleri yetiştirmek için’ işe almış durumda.

Ayakkabı Türk malı mıdır, Suriye malı mıdır, Mısır malı mıdır tartışmaları süre dursun Iraklı El Zeydi’nin ailesi durumun ticari emellerin aleti olması üzerinden duydukları üzüntü ve kızgınlığı dile getirdiler.

AYAKKABI ŞİMDİ NEYE HİZMET EDİYOR?

Esasında olayın başına geri döndük. ABD’ye tepkiliydik hani bu yüzden bu ayakkabı olayını da çok tutmuştuk dünya halkları olarak. ABD nasıl ABD oldu bunu hatırlatmak gerekir bu durumda.

ABD’yi bugün dünyanın en güçlü merkez ülkesi haline getiren serbest piyasa ekonomisidir. ABD ticari zihniyetiyle yarattığı güçle Dünyayı sömürebilmekte, yoksullaştırabilmekte, bağımlı hale getirebilmektedir.

Türkiye’den bir firma çıkar ayakkabıyı reklam yapar, tüm dünyada Irak’a yapılan haksız müdahalenin sembolü olan ayakkabı ticaretin sembolü olur.

Pes! demekten başka diyecek bir şey bulamıyorum.

Paraya iman etmenin sonu nereye kadar?

Sultan Süleyman’a kalmadı dünya...

 
Toplam blog
: 4
: 557
Kayıt tarihi
: 16.12.08
 
 

İstanbul Üniversitesi Ekonometri bölümü mezunuyum. İktisat üzerine akademik çalışmalar yapıyorum ayn..