Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '14

 
Kategori
Güncel
 

Ayakkabı kutusunu bırak, sadaka kutusuna bak!

Ayakkabı kutusunu bırak, sadaka kutusuna bak!
 

Birileri yoksullaşıyorsa, mutlaka birileri de zenginleşiyordur. (Oruç Baba)


Günlerdir ayakkabı kutusu konusu, Türkiye’nin gündemini işgal ediyor.

Yazılıp çiziliyor, espriler yapılıyor, protesto gösterilerinde kullanılıyor, bazıları da bu kutuyu gösterdiği için gözaltına alınıp saatlerce sorgulanıyor.

Bir kutunun içinde milyon dolarlar bulunduğu haberi fotoğraflı olarak gazetelerin manşetlerinde yer alıyor.

Evet, artık lütfen ayakkabı kutusuyla uğraşmayı bırakalım, boşu boşuna başka ayakkabı kutularında da para aramayalım. Çünkü bundan sonra ayakkabı kutusunda para saklayacak bir akıllıya daha rastlayamazsınız.

Ayakkabı kutusu yerine uğraşacağımız bir başka kutu var: SADAKA KUTUSU

Üstelik bu kutuların hepsinin içinde gerçekten para var.

Ve bu kutular öyle ayakkabı kutusu gibi bir yerde saklanmış da değil; herkesin gözü önünde…

Belki sizler de her gün görüyorsunuz ama farkında değilsiniz.

**

Bundan yaklaşık bir buçuk sene önce bu konuda bir yazı yazdım ve çeşitli sitelerde yayımladım. Ancak, bu konuda ne yetkili makamlardan ne de vatandaşlardan herhangi bir tepki gelmedi. Dilerseniz yazımı milliyet blog'daki şu linkten okuyabilirsiniz

http://blog.milliyet.com.tr/sadaka-kutusu-mu-rant-kapisi-mi-/Blog/?BlogNo=370249

Gezdiğiniz, alışveriş ettiğiniz yerlere bakarsanız bu sadaka kutularının ne kadar çok olduğunu görebilirsiniz.

Fırınlarda, pastanelerde, bakkallarda, berberlerde, kırtasiyecilerde, lokantalarda ve aklınıza gelebilecek hemen hemen her yerde sadaka kutusu var.

**

Sadaka kutuları konusunu gelin birlikte biraz sorgulayalım:

Bu kutuları kimler koyuyor? Bazı dernekler tarafından konulduğunu işletme sahipleri söylüyor. Gerçekten bu dernekler var mı?

Varsa, bu şekilde para toplamaları yasal mı? Dernekler yapılan yardımlarda makbuz kesmek zorunda değiller mi? Bu soruların cevabını biz değil devletin yetkili makamları vermeli.

Sadaka kutularında biriken paralar derneklere tutanakla mı teslim ediliyor? Ben birkaç yere sordum, tutanak filan yokmuş. Tutanak tutulmuyorsa toplanan paraların hepsinin dernek kasasına girdiği nasıl kanıtlanacaktır?

Sadaka kutularının tüm Türkiye’deki toplam sayısı kaçtır? On bin, yüz bin; belki de daha fazla… Çünkü sadaka kutusu imal edip de satan yüzlerce firma olduğuna göre toplam sayı da oldukça büyüktür.

Sadaka kutuları vasıtasıyla toplanan para miktarını düşünebiliyor musunuz? Önce bulunduğunuz semtte, sonra yaşadığınız şehirde ve en sonunda da tüm Türkiye’de bu yolla toplanan para miktarını tahmin edebiliyor musunuz? Günlük, aylık ve yıllık…

**

Evet sevgili okur, içinde birkaç milyon dolar bulunan ayakkabı kutusuna gösterdiğimiz duyarlılığı, milyar dolarlara ulaşabilecek sadaka kutusu konusuna da göstermeye sizi davet ediyorum.

Amacımız fakire fukaraya giden parayı engellemek değil, bu yolla kendilerine kaynak yaratanlar, rant sağlayanlar konusunda vatandaşı uyarmaktır.

Son söz Oruç Baba’dan: “Menfaatçinin giremeyeceği kılık ve konuşamayacağı dil yoktur. Herkesi tanır, herkesi sever(!) ve herkese yardım eder(!) gibi görünür.”

 
Toplam blog
: 1081
: 980
Kayıt tarihi
: 30.07.10
 
 

Uzun yıllar çeşitli sitelerde Oruç Yıldırım adı ile yazı yazdım. Dört tane romanım ve çokca da de..