Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '07

 
Kategori
Aile
 

Ayaklarını topla Mustafa

Ayaklarını topla Mustafa
 

Erkenden uyanırdı annem, babamı yolcu eder, üç kardeşin uyuduğu odanın kapısını açar;

“Ayaklarını topla Mustafa” derdi annem kardeşime. Uykunun o en tat veren saatinde dikiş makinesine yakın olan tahta divanda yatan kardeşime usulca sevgi ile seslenirdi annem.

Evin bütçesine karınca kararınca katkıda bulunurdu, el emeği göz nuru ile kazandığı o para ile.

Her gün sabah erkenden kalkar, Zenith marka ayaklı dikiş makinesinin başına oturur, tıkır tıkır dikerdi. Ninni gibi gelirdi o tıkırtı bize.

Kumaşını kapan gelirdi, alırdı o kumaşları ustaca katlar büker makası ile ustaca keser, iş acele ise birde prova yapar, ikinci prova içinde şöyle bir düşünür, uygun bir tarih söylerdi. Gelen kişinin bütçesine uygun rakamlar söylerdi. Kimse kapımızdan üzgün ayrılmamıştır ve hatta ücret bile almadan ne çok kişiyi sevindirmiştir.

Pazenlerle basmalarla gelirdi bebeleri olacak bayanlar onlara patikli içli dışlı tulumlar biçerdi, patik kısımlarına sire kurdelelerle süsler anneleri sevindirirdi. Şimdilerde hiçbir bebeğin üzerinde göremediğim o takımları inanın özlüyorum.

Şişman zayıf, göbekli hiç fark etmezdi onun için herkesi memnun edecek modelleri ne çok bilirdi, prova günleri ayrı bir görüntü olurdu evimizde. Perdeler çekilir prova olacak kişi utana sıkıla iç giysisi ile kalırdı. Her giysi için siparişleri olurdu annemin iplik, düğme tela dikilecek giysiye göre değişirdi istekler.

Dikilen giysilerden artan kumaşları ve malzemeleri iade ederdi hep, aman derdi kimsenin ipliği dahi kalmasın.

Bayram yaklaşırken dikişler fazlalaşırdı, gecesini gündüzüne katardı annem, bize de iş düşerdi yardım ederdik ama içten içe de kızardıkta. Yaşıtlarımız dışarıda çeşitli oyunlar oynarken biz evde sürfile yapar, teğel sökerdik.

Evimizin temizliği bile bayramın ilk günü babamın camiden eve gelişine kadar sürerdi. Yerlerdeki iplikler ve kumaş parçaları elbirliği ile temizlenir yerler silinip sabahın alacasında camlar silinirdi o güzelim bayram sabahlarında.

Mustafa bir bayram sabahında ayaklarını uzata uzata uyurdu. “Ayaklarını topla Mustafa” denmeden.

 
Toplam blog
: 292
: 1094
Kayıt tarihi
: 08.03.07
 
 

Yazmaktan hoşlanan... Kelimeleri renklendiren bir sihirbazım ben.. Bodrum'da yaşamaktayım.. Sev..