Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ayakta Uyumayın

Ayakta Uyumayın
 

Saatleriniz uykusuz geçmesin.


Uyku; bilincin geçici olarak kaybolması, organik faaliyetlerin özellikle sinir duyusunun ve istemli kas hareketlerinin azalmasıyla ortaya çıkan normal, geçici, periyodik ve psikofizyolojik bir durumdur. İnsan yaşamının yaklaşık 1/3’i uykuyla geçmesine rağmen fizyolojisi net olarak bilinmemektedir.

Elektrofizyolojik çalışmalar; uykunun durgun olmayan bir süreç olduğunu göstermektedir . Uykunun beş farklı  dönemi bulunmaktadır. Bunlardan birisi, her 90 dk.’da birbirini nöbetleşerek izleyen hızlı göz hareketi (REM) dönemi ve diğeri de hızlı göz hareketi olmayan (NREM) dönemidir. Yüzeyel Uyku dönemi uyku/uyanıklık geçişi arasındaki dönemi oluşturmakta olup bu dönemde insanlar kolaylıkla uyandırılabilmektedir. Derin Uyku yavaş dalga uykusu olarak (SWS) da bilinen bu dönemde insanın uyandırılabilmesi için daha güçlü uyaranlara ihtiyaç vardır. Bu dönemde büyüme hormonu salgısının artması ile protein sentezi artmakta, metabolizma yavaşlamakta, kardiyovasküler ve solunum sistemindeki fizyolojik aktivitelerde genel olarak azalma meydana gelmektedir.  Derin uyku dönemi yeterince olmadığında insanlar dinlenemediklerini ve yorgun uyandıklarını belirtmektedirler.

Uyku süresi yaş, çevre ve genetik faktörlere bağlı olarak değimektedir. Yaşa bağımlı süreç; bebeklerde bir yaşa kadar 14-15 saat, 12-35 ay arası çocuklar 12-14 saat, okul öncesi dönemdeki ve 6 yaşındaki çocuklar 11-13 saat, ilkokul çağındaki çocuklar 10-11 saat, ergenlik dönemindeki gençler 7-8 saat, erişkin dönemdeki kişiler için ise 6-7 saattir.

Kaliteli bir uyku için;

v  Yeterli ve dengeli beslenin.

v  Özellikle akşam yemeğinde kalorisi yüksek, şekerli ve yağlı besinler tercih etmeyin. Bu besinler sindirimi zorlaştırarak uyku bozukluklarına sebep olabilir.

v  Yatmadan birkaç saat önce alkol ve kafein içeren içecekler tüketmeyin. Birçok içecek kafein içermektedir bu nedenle mutlaka besin etiketi okuyun..

v  Daha kaliteli bir uyku için yatmadan birkaç saat önce papatya çayı, melisa çayı gibi rahatlatıcı bitki çayları tercih edebilirsiniz.

v  Düzenli egzersiz planı oluşturun ve sedanter yaşam şeklinden uzaklaşarak uyku kalitenizi yükseltin.

v  Uyuduğunuz ortamı uykuya daha elverişli hale getirin. Sizi rahatsız edecek ses, ışık ve oda sıcaklığı gibi çevresel etmenleri ortadan kaldırın.

Uyku bedenin rahatlık sebebidir, rahatınızı bozmayın..

 
Toplam blog
: 6
: 110
Kayıt tarihi
: 19.08.17
 
 

İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2017 mezunlarındanım. Yalova Özel Atak..