Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '10

 
Kategori
Kültürler
 

Ayasofya ve deprem

Ayasofya ve deprem
 

Geçen gün Milliyet Gazetesinde okuduğum bir haber beni hayretler içerisinde bıraktı.

T.B.M.M ve Yunanistan Parlementosu himayesinde 4 Temmuz 2000 de Atina'da imzalanan "Türkiye-Yunanistan Kültür İşbirliği Anlaşması"kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde Prf.Dr.Antonia MOROPOLOU'nun açıklamaları çok ilginçti. Ulusal Atina Teknik Ünüversitesi adına yaptığı araştırmalar sonucunda Ayasofya'nın harcının yarı kristarilize olduğunu ve deprem anında meydana gelen enerjiyi hasar görmeden emdiğini belirtiyor. Düşünsenize yapıyı oluşturan harç deprem anında ortaya çıkan enerjiyi pasifize ederek yapının hasar görmesini engelliyor. Asırlar önceki teknolojiye bakarmısınız? Durun daha bitmedi; Ayasofya'nın tuğlalarının Anadolu'da geliştirilmiş yangına dayanıklı ve normal tuğlanın 1/12 oranında daha hafif bir tuğladan yapıldığı ortaya çıkmış.

Ben gidip gezdim. Görmeyenlerede tavsiye ederim. Büyüleyici bir yapıt.

İnsan ister istemez düşünüyor. Acaba asırlar önceki teknoloji şimdikinden daha mı ilerideydi diye. Allah korusun İstanbul'da olabilecek bir depremde binaların sağlamlığını dahi beceremeyen bizler, acaba asırlar öncesi yaşamış insanların bilgi ve becerilerinin kaç asır gerisindeyiz?

Yoksa uzaydan gelenler mi öğretti tüm bunları insanlara? Kim bilir belki onlarda "yok anam adam olmaz bunlar" deyip gittiler bidaha geri gelmediler mi? İşin şakası bi tarafa daha bilmediğimiz neler var Allah bilir..............!!!!!!!!!!!!!!

 
Toplam blog
: 32
: 573
Kayıt tarihi
: 10.09.08
 
 

1953 Konya doğumluyum. Uludağ ünv. 3.sınıfta terk ettim üniversiteyi. Anarşi yoğundu o zamanlar. Pan..