Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '13

 
Kategori
Alternatif Tatil
 

Ayder kardan adam şenlikleri ve adrenalin tutkusu

Ayder kardan adam şenlikleri ve adrenalin tutkusu
 

Ayder Kardan Adam Şenlikleri Kardan adam yarışması biricisi Çaydosk


AYDER KARDAN ADAM ŞENLİKLERİ MUHTEŞEM ATMOSFERİ İLE SONA ERDİ.

Ayder Kardan adam şenlikleri için İstanbul dan 2 günlüğüne Ayder İn yolunu tuttum. Her zaman “ Karadeniz anlatılmaz yaşanır” derim,, bunu söyleyen biri olarak,  Ayder Kardan Adam Şenliklerini de yaşamak için Ayder2in yolunu tuttum.

Kardan adam Şenliklerinin  bence özeti; İnsanlık, sevgi, eğlence, adrenalin, cesaret, yardımlaşma ve hoşgörü.

Horon Karadenizlinin, Rize’linin Artvin’linin Trabzon’lunun vazgeçilmezi olmuş. Tulum ve Kemençe eşliğinde kar üzerinde soğuk havada 7 den 80’e herkes horon oynuyor. Özellikle bu sene bölgedeki üniversiteli öğrencilerde şenliklere katılmışlar  ve onlarda Karadenizli arkadaşlarına ayak uydurmaya çalıştılar. Genç kızlar, erkekler birbileri ile yarışırcasına birbirlerine hünerlerini göstericesine büyük keyifle, dünya ile bağlantılarını keserek horon oynamanın zevkine varıyorlar. Saatlerce oynadılar sanki birdaha hiç horon oynayamıyacaklarmış gibydiler. Tulum sesi kesilince bu sefer kendileri söyleyip oynamaya başlıyorlar. Durmak yok horona devam.

Andoutdoor ekibi olarak Çayeli Doğa Sporları Kulübü Çaydosk ile yaptığım bu gezide tanıştığım Çayeli’li hemşerim “yayla dumani”  İlknur’un bir lafı ile horonun ne anlama geldiğini anlatmak isterim. “Horonu ibadet sayanlardanız”.

Binlerce insan horon oynamak, yamaçtan aşağıya kaymak gülmek ve eğlenmek için gelmiş Ayder’e.  Böyle olunca, anlatılmayacak yaşanacak bir ortam oluşuyor.  Adlarını sorduğumda Cumalepe’liler diyen  gençler ile geçirdiğim kısa sürede gördüklerim inanılmazdı, çok eğlenceli ve riskli bir adrenalin tutkuları vardı. 70 dereceye varan eğimli ve karlı yamaçtan aşağıya lastik şamyellerle kaymaları sırasında oluşan manzaralar çok eğlenceliydi. Tehlikeli değimli diye sorduğum  da cevap hazır  “ uyy risk olmadan eylence olurmi, keyif alunurmi”  deyip yallah yamaçtan aşağıya.

Hepimizin Ayder denince aklımıza gelen bir manzarası vardır. Yem yeşil bir yamaç ve üst tarafından yayla evleri. Bu yamaç ve yamacın alt bölümü kardan adam şenliklerinin merkeziydi. Yamacın alt tarafında yukarıdan hızla kayarak gelenleri durdurabilmesi için kardan bariyerle kapatılmıştı. Kardan  bariyer yamaçtan aşağıya hızla raftingt botu ile lastik şamyelle  gelenleri zaman zaman durdurmaya yetmedi. Bariyerin üstündekilerle beraber diğer tarafa düşenlere ve düştükten sonra kendilerine güldükleri anları görünce sizler bir kat daha gülüyorsunuz. Manzara şu, yamaçtan hızla gelip bariyere çarpıp her hangi bir tarafına acıtanların yüzleri açı içerisinde olmalarına rağmen gülebilmeleri kahkahalar atabilmelerinin yorumunu size bırakıyorum.

Bu kadar adrenalinin içerisinde kol bacak kırılmaları incinmeleri olmadı değil 13 civarında kaza oldu. En ağırı da belinin üzerine düşen ve daha sonra arkadan gelenlerin çarptığı bir genç arkadaşımızın başına gelendi.

Ben bu yamaçtan her türlü kaymayı, İspanyolların cesaretlerini  ispatlamak için sokaklara saldıkları boğaların arasına dalmasına benzettim. Tek fark var orada sadece erkekler yapıyor bu işi, Ayder de ise 7 den 80 e kız, erkek, çocuk herkes yapıyor bunu.  Kaymak için kullanılan ana malzemeler ise; Lastik şamyeli, Rafting botu ve hertürlü naylon torba…

Ayder’e gelinirde Muhlama  yemeden dönülmez. Sevgili dostum Metin in işlettiği Vesile otel de parmaklarımızı yedirtecek güzellikteki muhlamaya değinmende geçemeyeceğim.

Ayder, bembeyaz karların arasından yükselen çam ağaçlarının heybeti ve yöresel sanatçımız sevgili Zeynep Başkan ın konseri ile günü yavaş yavaş dağların arkasından kaybolan güneşle birlikte sonlandırdı.

Ayder Kardan adam şenlikleri ile detalı video görüntülerini freecamp.web.tv den izleyebilirsiniz

Karadeniz anlatılmaz yaşanır

Sevgi ve Saygılarımla,

Ali Cantaş

 

 
Toplam blog
: 48
: 1239
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Köklerim Karadenizin doğusun da doğmuş ve 1500 yıllara kadar dayanan orjinal Türk bir ailenin çoc..