Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '15

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Aydın( lı ) öğretmen Birsel Oğuz ve eserleri üzerine düşünceler

Aydın( lı ) öğretmen Birsel Oğuz ve eserleri üzerine düşünceler
 

Bir başka yazımda da bu konuya değinmiştim. Bence her öğretmenin mesleğiyle veya branşı ile bir eseri bulunmalıdır. Derler ya:  “At ölür meydan kalır, yiğit ölür şan kalır” diye. İşte Birsel Oğuz ‘da bu yiğitlerdendir. Eser sahibi bir öğretmendir. Birsel Oğuz Eski Aydın Milletvekillerimizden rahmetli M. Kemal Yılmaz’ın yeğenidir. Atalarımızın güzel ve kalıcı bir sözü vardır: “ Kıratın yanında duran, ya huyundan ya suyundan ders alır “  diye…  Sevgili M. Kemal Yılmaz sanatımıza ve kültürümüze âşık bir insandı.  Paylaşmayı da çok seviyordu. İşte değerli öğretmenimiz Birsel Oğuz’da dayısı değerli hocamız M. Kemal Yılmaz’dan da çok şeyler öğrenmiştir. Özellikle Sayın M. Yılmaz’ın şu sözlerine özen göstermiş ve sadık kalmıştır:  Kültür baba diye dediğimiz Sayın Yılmaz birçok konuşmalarında ve kitaplarında şöyle derdi: “ Söz uçar, yazı kalır. Bir başka sözünde de “ yazmak yaşamaktır “ diyordu. Bunları söylerken de insanları yazmaya ve okumaya  teşvik ediyordu. Hatta kitap ve dergi  çıkaranlara cömertçe yardım ettiğini biliyorum. Hiç bir kimsenin isteğini geri çevirmiyordu. Tek kelimeyle mert ve paylaşmayı seven bir  erdemli insandı.  Zaten bu yüzden her zaman saygıyla ve rahmetle anılıyor. Mekanı  cennet olsun… Sözü buraya getirmek istiyorum. 

Değerli meslektaşımız öğretmen Birsel Oğuz’da emekli olmasınac karşın bir köşeye çekilip kadın toplantılarına, pasta, börek ve altın günlerine katılmıyor. Elinden geldiğince okuyor, okuduklarını bir köşeye atmıyor, not ediyor ve bunları biriktirerek makale, deneme, öykü veya fıkra şeklinde ironi yazılarla yaşatmaya çalışıyor. Öğretmenimiz çalışkan ve üretkendir. Zaman zaman Aydın’da yayımlanan günlük Kıroba gazetesinde de yazıyor ve bu yazdıklarını daha sonra bir köşeye atmıyor, bunları kitaplaştırarak tıpkı dayısı gibi sanatçı dostlarına ve öğretmen arkadaşlarına gönderiyor. İşte bu yönden M. Kemal Yılmaz’a benziyor dedim. Sevgili M. Kemal Yılmaz vefat ederken gözleri arkada kalmıyor ve gözü kapalı kalmamıştır. Onu yaşatacak bir yeğeni vardır. Bu da Birsel Oğuz’dur. O’nu böyle yetiştirmiştir. Sevgili M. Kemal Yılmaz mezarında mutludur diye düşünüyorum.   

Geçenlerde bana P.T.T’den kocaman bir kolu kitap geldi. Bu koliyi açınca Birsel Oğuz’un yeni kitabı çıktı. Kitabın adı: “Bir Birikimden Esintiler ”adını taşıyor. Fırından yeni çıkmış gibi beni etkiledi. Kitabın daha matbaa mürekkebi kurumamıştı. Öylece hissettim. Kitap Mart 2015 yılında yani bir ay önce bizlere merhaba diyor. Kitabın kapat tasarımı Ahmet Kuruçay, dizgi ve mizanpajı Remziye Yüzüak Yelegen tarafından özenle hazırlandığını görüyoruz. Yapıt Başkar Matbaasında basılmıştır. Tertemiz bir baskıyla 302 sayfadan ibarettir. Kitabım ilk sayfasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir resmi ve şu  veciz sözü yer alıyor: “ Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak ola aktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır”.

Ön Sözünü Birsel Oğuz  yazmış ve şunları yazıyor: “Başta  Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, öz dayım M. Kemal Yılmaz, Manevi dayım Salim Savcı Hocam'n ve onların değerli dostu  Prof. Dr. İsa Kayacan Hocamın, aydınlık yolunda yürümeye çalışıyorum. Bir Cumhuriyet öğretmeni olarak, Atatürk’e vefa borcumu ödeyebilme çabası içindeyim” diyerek ön sözünü noktalıyor. Yapıtın sunuş yazısını eğitimci yazar Salim Savcı yazmışlardır. Kitabın hemen ön sayfalarında M. Kemal Yılmaz’ın eski milletvekili arkadaşlarından şair Şinasi Özdenodğlu’nun “ Yaşasaydı Mustafa Kemal “ adını  şiirini  kitabına almayı ihmal etmemişlerdir. Sayın Şair  Özdenoğlu’yu  yakından tanıyorum ve onunla birlikte Ankara’da TBMM Gümüşhane eski Milletvekili Nurettin Özdemir, eğitimci şair, şair Mehmet Aydın ve M. Kemal Yılmaz’la bir kaç kez birlikte olduğumuzu anımsıyorum. Sayın Özdenoğlu şu anda Ankara’da ve biraz da rahatsızdır, kendilerine acil şifalar diliyorum. Onun adı geçen şiirinden bir bölüm alıyorum:

Yaşasaydı Mustafa Kemal eğer

Kararmazdı böylesine yıldızımız

Küçük oyunlara gelmezdi Türkiye’m

Kesilmeseydi o akınlarımız

O güzel türküler susmasaydı

Yapayalnız kalmazdı ellerimiz

Gözlerimizin içine bir bakan olaydı

Dostça, babaca, gazice

Soğuk gecelerimizde bir el olsaydı

Bu hallere düşmezdi Türkiye’m…

Birsel Oğuz vefalı, saygıdeğer, hal hatır bilen bir insandır. Aydın, cumhuriyete  aşık ve Atatürk’ü seven, yüreğinde vatan ve millet  sevgisiyle dopdolu bir öğretmendir. Bu değerli eserini kendisini yetiştiren babası Kamil Tanrıverdi’ye armağan etmiştir. Şunları özenle yazıyor:“29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu günde doğan, torunlarının“Cumhuriyet Dede” diyerek unvanlandırdığı eski Atatürkçü rahmetli babam Kamil TANRIVEDİ’ NİN aziz ruhuna saygıyla“ diyerek armağan ediyor. Sırası gelmişken bu Atatürkçü insanı rahmetle ve saygıyla anıyorum. Kitap dört bölümden oluşuyor.1. Bölüm: Atatürk ve Tarih, 2.Bölüm: Eğitimle ilgili yazılar,3. Bölümde: Yaşama dair yazılar, denemeler,4.Bölümde: Hatırlar ( Anılar) ve 5. Bölümde okuyucuların ve yazarların görüşlerine yer vermişlerdir. Bu görüşler arasında benim de unutmadıkları için özellikle teşekkürlerimi sunuyorum. Aslında buda bir vefa borcudur. Değerli gazeteci – yazar Prof.Dr. İsa Kayacan 15 Ekim 2014 ‘te aramızdan ayrıldı. Özellikle yazılarında onu da andıklarını, unutmadıklarını görünce daha çok sevindim. Sevgili kadim dostum İsa Kayacan’ı da rahmetle anmadan geçemeyeceğim.

Şimdi “BİR BİRİKİMDEN ESİNTİLER ” adını taşıyan kitabında yer alan bazı konu başlıklarını   yazıyorum:” Hüzünlü Bir Türküdür  Çanakkale (s 1),  79. Yıl Dil Bayramı ( s 4 ), Atatürk ve Türkçe ( s 6 ),   İnsanlığa Yol Gösteren Sözler (s 7), Türkiye’de Kadın Hakları ( s 9), Atatürk Devrimleri ve Kadın Hakları (s 11), Tarihteki Kahramanlar Hakkında (s 16), Filozof Asker ( s 26 ), Bilim ve Din (s 30), Mevlana  ve Atatürk ( s 32 ), Atatürk’ün Manevi Dünyası (s 34), Babürname (s 40), Eski Türk Tarihine Yolculuk (s 44), Medeniyet Beşiği Türkistan( 46), Osmanlı Döneminde Aklın Işığı (s 55 ), Atatürk’le Yaşanmış Bilinmeyen  Anılar (s 58 ), Beyinsel Açlık ve Kültür(s 86), İlk Türk Arabası Devrim (s 64 ), Beyin ve Deyişim (s 90), Güneş Umuttan Şimdi Doğar ( s 99 ), Kitap kitap  Var mı Kitap Gi 103).  Ah O kitaplar (s 105), Kitaplarsa  Dimdik Ayakta (s 114),Okula Başlarken,(s 116) , İhmal Edilen Yetenekler ( s 123),Söz Uçar, Yazı Kalır (s 127), Bir Anı ( s 132), Pulsuz  Dilekçe ( s 159), Kitap mı, Televizyon mu? ‘s 179), Dil ve Kültür Zenginliği TÜRKÇE (s185),  Gülün Öyküsü( s196), Suflorlu Yaşamalar (s 202), Zaman Varken Uzaya Yayılın( s207),   Güzel Sözlerin Gücü (s 2012), Sevginin Gizli Gücü (s 2018), İncili Çavuş (s 232), Bekri Mustafa( s 235),  Baharın Eflatun Rengi ( s 242),  Sıra dışı Öbjeler (s 258), Aydın Olmak ( s 259), Kırk Yıl Hatırı var Kahvenin ( 261),Yaşamı Sevmek Tanrıyı Sevmektir ( 276),4. Bölümde ise  Hatıralardan söz ediyorlar. Dedem Dedem ( 280),  Yurtta Sulh ( 284), Çocuklarından Bumin Kağan Oğuz‘un M.KemalYıymaz Dayısına yazdığı  mektup (s 287), Deniz Tan’ın M. Kemal Yılmaz’la ilgili Mektubu (s 287),  Yine çocuklarından  Gözde Oğuz’un M. Kemal Dayısına yazdığı Mektup( s 290). Gerçekten bunlar ilgi çekici ve okunmaya değer mektuplardır. Keşke bütün torunlarımız böyle  duygulu  olsalar… Kitabın V. Bölümünde ise daha önce Birsel Oğuz’un yayımladığı  “ YAĞMUR O “  adlı eseri için yazılanlara yer vermişlerdir.  Kitapta yer alan yazılar genel olarak 2011, 2012 ve 2013 tarihleri arasında yazdığı sanat ve kültürel yazılarından   oluşmuş  ve bunların çoğu Aydın’da Yeni Kıroba Gazetesinde  yayımlanmıştır.  

Öğretmenimiz Birsel Oğuz makalelerini, denemelerini ve anılarını yazarken tanınmış bilim adamları, eğitimciler, devlet adamları, şairler ve yazarlardan da alıntılar yaparak eserinin güçlü ve renkli kılmıştır. Kitabında yer alan bazı tanınmış isimleri yazıyorum: Hz. Muhammet, Hz. Ali, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana,Yunus Emre, Aşık Gevheri, Yusuf Has Hacip, Babür Şah, Koca Seyi-t Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Hasan Ali Yücel, İspet Paşa, Saffet Arıkan, Prof.Dr. Oktay Sinanoğlu, Cemil Meriç, Ali Kuşku, Uluğ Bey,  İbn-i Sina, Mustafa Necti, İsmet Zeki Eyüpolu, Çineli Kıllı Hüseyin, Salih Bozok, Falih Rıfkı Atay, Prof. Dr. Gazi Özdemir, Mahmut Esat Bozkurt, Yahya Kemal Beyatlı,   

Ahmet Hamdi Tanpınar, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Şinasi Özdenoğlu, M. Kemal Yılmaz, Yabancılardan General Hamilton, Tostoy,  Poplo, Picasso, bilgi ve kaynaklar almışlardır.  Eserini baştan sağma değil, dikkatle vev özenerek ve hatta kaynaklara dayalı olarak aldıklarını görüyoruz. Öğretmen Birsel Oğuz'un başka eserleri de vardır. Büyük Taşlar ( 2004), Yaşam Sizi Beklemez ( 2006), Güneşi Görebilmek ( 2008 ) ve  torunu için yazdıklarını “ Yağmur O“(2011), kitapta  toplamıştı. Bunların hemen hepsi denemeler, öyküler ve  edebiyatla ilgi yazılardır. 

Sözün özü, eğitimci yazar Birsel Oğuz, emekli olmasına rağmen bir köşede oturup hayatını yaşamıyor. Zamanını yazarak değerlendiriyor. Bu kutlamaya değer bir çabadır... Yazıyor, okuyor ve yerel gazetelerde yazdıklarını hemşerileriyle paylaşıyor. Çalışkan ve üretken bir öğretmendir. Bir cumhuriyet aydınıdır. Bir Atatürk hayranıdır. Yazılarında birleştirici ve yapıcıdır. Dili, Türkçesi akıcı ve yalındır. Sözcüklerinde ağdalı ve yabancı sözcükler bulamazsınız. Bu başarılı çalışmalarından dolayı kutluyor ve başarılarının devamını daha nice yapıtlara imza atmasını diliyorum.   

 

Abdülkadir  GÜLER 

10.04. .2015- SÖKE

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..