Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '13

 
Kategori
Kültürler
 

Aydın'da bir Köy Dağyeni

Aydın'da bir Köy Dağyeni
 

Eski adıyla Dağcedid, İşte benim köyüm. Doğduğum, büyüdüğüm, çocukluk yıllarımın geçtiği yer. Sizlere köyümü anlatmak istiyorum. Tarihinden, gelenek ve göreneklerinden bahsedeceğim.

Germencik ilçesinin 28 köyünden biri. Nüfüsu 1000 civarında. 1960'lı yıllarda, köy nüfusu 1250 cıvarındaydı. Köyden kente hiç göç yok. Sadece şehir hayatına özenen aileler kızlarını dışarı verirler. Hayat şartlarından mı nedir bilinmez, iki çocuktan fazla olan yok denecek kadar az. Bu demek ki nufüs planlaması var.

Köyümüz 350 hane civarında. Eski tek katlı taş duvarlı nostaljik evler yerine, günümüzde asgari 2 katlı, üç odalı betonarme evler yapılıyor. Yeni yapılan evler, modern ve konforlu. Yeni ev yapmayan hiç bir gençe kız vermezler. Altın takı yapmayan da kız alamaz. En az 5-10 beşibiryerde, 10-15 altın bilezik ve 2 mt.altın köstek şarttır.

Köyümüz 1640 ylllarında gelen 3-4 yörük aileden türemiştir. Günümüzde birbirine akraba olmayan kişi yok gibidir. Akraba evlilikleri çoğunluktadır. Köken akrabadır aslen. Yıllardır gelenek ve göreneklerini yaşatan nadir Ege köylerinden biridir. (Düğün örf ve adetlerini başka bir yazımda anlatacağım)

Köyümüz, Aydın - İzmir sınırları belirliyen Aydın sıradağları yamacında kurulmuştur. Köyün 3-4 km.kuzeyindeki Kartal dağının zirvesine çıkarsanız, Selçuk'tan Tire'ye doğru uzanan Küçük Menderes ovası ayaklarınız altındadır. Doyumsuz manzaraya bakarak, buz gibi soğuk havayı ciğerlerinize çekersiniz.

Köylü günümüzde sadece iki tarım ürününden geçimini sağlamaktadır. Zeytin ve kuru incir. Zeytin sofralıktan ziyade, zeytin yağı çıkartılarak satılır. Kuru incir iç pazar ve ihracata gönderilir. Süt hayvancılığı yapan 10 aileyi geçmez.

Köyümüz 1920 'li yıllarda Yunan işgalinden en az zarar gören yerlerdendir. Germencik'ten 20 km mesafade, şimdiki ulaşım yolları olmaması nediyle Yunan askere köye pek gelmemiştir. İstiklal savaşı yıllarında 3.Cumhurbaşkanımız Celal Bayar köyümüzde bir müddet kalmıştır. Minnet borcu olarak köy meydanına 1957 yılnda, paşa çeşmesi olarak bilinen mermer anıt çeşmeyi yaptırmıştır. (Bu konu ile ilgili, sonra bir blog yazısı yazacağım.)

Köy arazilerinin tamamı zeytinlik ve incir ağacı bahçeleriyle kaplıdır. İncir bal, zeytin yağdır.Yunan komutan 1919 yılında, Aydın'ı işğal ettiğinde Yunan Kralı Venizelos'a bir telgraf çeker; "Kralım öyle bir yer işgal ettim ki, dağlarından yağ, ovalarından bal akıyor"  demiş.

İşte benim köyüm Dağyeni, yağın ve balın üreticisi. Şimdi 373 yıllk tarihi geçmişi olan köy toprağımda yaşıyorum. Temiz hava, bol gıda.

saygılarımla,

Cansever 

  

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..