Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Aydınca: Çekiçle şiir yazılır mı?

ÇEKİÇLE ŞİİR YAZILIR MI?

Abdülkadir GÜLER

21 Mart ünlü halk ozanımız Aşık Veysel’in aramızdan ayrıldığı gündür.( 21 Mart 1973), geçen ki yazımızda Sivaslı yazar Aşık Veysel’in hemşerisi Kutlu Özen’in yapıtıyla ünlü ozanımızın vefatının 35.yılında bir kez daha rahmetle, saygıyla andık..Rahmetli annemli de bugünlerde kaybettik. ( 23 Mart 1980 ).Aradan 28 yıl geçti duasını hâlâ başımın üzerinde bir gölge gibi duruyor. Bana haksız yere yapılanlara karşı duasını bir kalkan gibi hissediyorum. Bu sözünü de hiçbir zaman unutmam” Sana yapılan haksızlığı sakın ola ki kötülükle cevap verme, sen yine de sabırlı ol” derdi. Ben de hayatım boyunca hep sabırlı olmayı yeğledim. Bunun faydasını da çok gördüm; rahmetle anmadan geçemeyeceğim.

Yine 21 Mart Nevruz günüdür. Kıştan bahara erme günüdür. Daha Türkçesi Nevruz “yeni gün” demektir. İlkbaharın başlangıcı, gece ile gündüzün eşitlendiği günde doğanın yenilendiği zamandır. Bu günde iyiliğin kötülüğe, adaletin haksızlığa, barışın savaşa, sevincin gözyaşına ve sevincin karamsarlığa üstün geleceğine inancı vardır. Nevruz bahara açılan yedi renkli bir gök kuşağıdır, eleğimsağmadır Nevruz.

Ayrıca 21 Mart Dünya Şairler Günüdür. Uluslararası PEN yazarlar birliğinin almış olduğu bir kararla 2000 yılından bu yana 21 Mart, Dünya Şairler Günü olarak kabul edilmiştir. Her yıl bu hafta içinde yurdumuzda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Eskişehir, Kayseri, Bursa ve Denizli ve Aydın gibi büyük kentlerimizde şiir üzerine çeşitli etkinlikler düzenlenir, şiir ve şair üzerine konuşmalar yapılır. Yani bu hafta içinde Türk şiiri gündemde tutulur, Türk şiirinin dünü ve bu günü üzerine çeşitli etkinlikler hazırlanır. Bu günün amacına uygun Söke’mizde de Şairler ve Yazarlar Derneği’nde 22 Mart 2008 cumartesi günü Sökeli şairlerin katıldığı bir şiir dinletisi hazırlandı. Dernek başkanı Tülay Sarayköylü tarafından günün anlamına uygun bir konuşma yapıldı.

Bu yıl, 31 Mart 6 Nisan 2008 günleri arasında Kütüphaneler haftası çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu hafta içinde Sabahattin Burhan, Etem Oruç, Arif Uyguç, Abdülkadir Güler ve O. Hasan Bıldırki Aydın’da Halk Kütüphanesi’nde günün anlamına uygun birer konuşma yaptıktan sonra, yeni yayımladıkları kitaplarıyla imza günlerine katılacaklardır.

21 Mart Dünya Şiir Günü bütün dünya da kutlanmaktadır. Türkiye’de bugünün anlamına uygun şair Ahmet Oktay bir bildiri ile şairler adına bir yazı kaleme aldı. Şair Ahmet Oktay özetle şunları vurguluyor :” Şiirin iç çekişinde ya da haykırışında duyduğumuz, varlığın ve var oluşunun sesidir. Eğer şiir, enderin metafizik kaygıları olduğu kadar, en güncel politik istekleri de dile getirebiliyorsa. Bu; hem toplumsal etkinliğimize hem de tinsel beklentilerimize ait oluşundandır.

Şiiri bir biçim sanatı olarak tasarlamak ya da tanımlamak, onu bir içerik sanatı olarak da tanımlamaktır..( )Şiirsel imge, tam da Hegelci / Marksçı anlamda, karşıtların birliği ve çözülüşüdür. Bu yüzden, şiirden her şey yani tinsel ve toplumsal yaşamamızın olumlu ve olumsuz öğeleriyle dolmuş bütünlüklü görünümünü dillendirilmesini hem de hiçbir söylem kurmasını bekleriz. Ama son kertede şiir, Pindaros’tan bu yana, toplumsala gömülüdür.

Şiir belirsizliklerle doludur. Şair başladığı bir şiir hakkında bir ön düşünceye sahip olsa bile şiirinin bütününün ne olacağını bilmez. Şiir bir yerde bilinç dışı ile bağlantılıdır, Şiirsel dil sınırları iyice belirgin bir şey’in ya da bir duyumun, betimi değil, bir haline gelişin dilidir.” Şiir içindeki yabancı dildir”.Şiir en uzlaşmacı göründüğü noktada bile, yabanıl ve hazırlayıcı olmayı başarır. Küresel kapitalizm imgeler alanını, yani sanatsal alanı da sömürgeleştirmiş bulunuyor. Şair hâlâ çekiçle yazabiliyor.” diyerek Türk şiiri konusunda bir bildiri sunmuştu. 21 Mart 2008’de. (1 ).

ŞİİR ÖDÜLÜ CEVAT ÇAPAN’A

Her yıl geleneksel olarak emek veren şiir yapıtlarıyla ses getiren şairlerimize 21 Mart Dünya Şiir gününde şairlere Altın Portakal şiir ödülü veriliyor. Bu yıl ki Altın Portakal Şiir Ödülü şair Cevat Çapan’a verildi.<ı> Antalya’da yapılan ödül töreni sırasında Cevat Çapan: Çok sesli bir şiirin dünyaya Türkçeden duyurabileceğine inanıyorum.” Demesi sanat ve kültür dünyamızda tükenmeyen bir umudun izlerini taşıyor, Şiir ve yazılarıyla tanıdığımız Cevat Çapan’ı bizde yürekten kutluyor, daha nice başarılar diliyoruz.. Cevat Çapan’ı özellikle Varlık’ ta çıkan şiirlerden yakından tanıyoruz. İlk şiiri 1952 de Varlıkta yayımlanmıştı. Antalya Kültür Sanat Vakfı ( AKSAV ) 1997’den bu yana Altın Portakal şiir ödülünü veriyor. Bu ödül daha önce sırasıyla Enis Batur, Haydar Ergülen, Gülten Akın, Mehmet Taner, Hüseyin Ferhat, Ahmet Oktay, Necmi Zekâ, Güven Turan, Yücel Kayıran, Berhan Keskin ve lâle Müldür’e verilmişti. Bu saydıklarım imzaların hepsi şiir dünyamızın birer köşe taşlarıdır. Her yıl Antalya’da bu etkinlikler bir bilgi şöleni halinde yapılıyor ve ödüllerden sonra yapılan konuşmalar bir kitapta toplanıyor. Akdeniz ikliminin bu sıcak coğrafyasında ciddi çalışmalar yapılıyor, sanatımız, kültürümüz adına biz seviniyoruz, şiirimize ayakta tutanlara selam olsun, şair Cevat Çapan’a uzun ömürler diliyoruz.( 2 )

Gecikmeli de olsa şiire gönül veren tüm şiir sever, şair arkadaşlarımızın bu mutlu gününü kutluyoruz..Türk ve dünya edebiyatına emeği geçmiş, aramızdan ayrılan tüm şairlerimizi rahmetle anıyor, yaşayanlara sağlık ve uzun ömürler diliyoruz, desem yeridir. Sözümü ünlü çağdaş şairlerimizden Fazıl Hüsnü Dağlarca’ ın bir şiiriyle ( Kızılırmak Kıyılarından ) birkaç dize ile yazımı noktalamak istiyorum:

<ı>Kardaş senin dediklerin yok,
<ı>Halay çekilen toprak bu toprak değil,
<ı>Çık hele Anadolu’ya,
<ı>Kamyonlarla gel, kağnılarla gel gayrı,

<ı>O kadar uzak değil.
<ı>Çamı bitmiş, kavağı azalmış,
<ı>Gamla örtülü bayırlar, çıplak değil
<ı>Yedi ay kıştan sonra,
<ı>Yeşeren senin yaşamandır
<ı>Yaprak değil.

<ı>

<ı>Yersin, içersin sofrasından, üç yüz senedir,
<ı>Kuvvetlisin ama kuvvet hak değil.
<ı>Bakımsızlıklarla göçüp gitmiş bir cihan,
<ı>Mevsimler soğumuş, sular azalmış,
<ı>Buğday, Selçuklulardan kalan başak değil.

<ı>………………………………………………

<ı>

<ı>Dertle, sefaletle yüklü
<ı>Siyah leşlerle kararmış, berrak değil,
<ı>Çağlayan ne,
<ı>Akan kim,
<ı>Kızılırmak değil. ( 3 ).

<ı>

<ı><ı>( Toprak Ana / şiirler 1950 )

<ı>

<ı>

<ı>1- <ı>Ahmet Oktay 21 Mart2008 Dünya Şiir günü / Gazetelerden.

<ı>2- <ı>23 Mart 2008 tarihli gazetelerden,

<ı>3- <ı>Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları

<ı>Ansiklopedisi. İhsan Işık. 3. cilt. S.979. Ankara.2006..

<ı>

<ı>

<ı>

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..