Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '10

 
Kategori
Bilim
 

Aydınlanmanın Tarihsel Süreci

Aydınlanmanın Tarihsel Süreci
 

Rasyonalizm=akılcılık Küreselleşme: Dünya toplumlarının ekonomik, siyasal ve kültürel yönden birbirlerini etkilemelerine küreselleşme denir. Rönesans: Bilim ve sanatta yeniden doğuş, Reform: Dinde yeniden yapılanma.

Toplumsal Dönüşüm; Gelenek ve göreneklerin değişmesi, Nüfus artış hızının değişmesi, Feodal bağların ve ilişki düzeylerinin değişmesi, Toplumsal rol ve statülerin değişmesi, Çalışma hayatındaki ilişkilerin değişmesi biçiminde ortaya çıkar. Aydınlanmanın en fazla geliştiği yerler; Fransa, İngiltere, Almanya dır. Aydınlanma hareketi Ortaçağ Avrupa sının sonunu hazırlayan Rönesans ve Reform hareketinden düşüncesini alır. 17.Yüz yıl: Rönesans hareketleri, 18.Yüz yıl: Aydınlanma hareketleri içermektedir.

Rönesans: 14. Yüzyıl da başlar, 17 yüz yılda olgunluğa erişir. 17. Yüz yıl felsefesinde bilgiye ulaşmak için Matematik ve Fiziği kullanmışlardır. Bu asırdan önce devlet anlayışı otoriter ve gelenekseldir. Rönesans düşüncesi Matematikten yola çıkmıştır. Deneysel yöntemleri kullanmıştır. “Bilmek Egemen Olmaktır.” F. Bacon (1561–1626) Modern deney bilgisinin kurucusu Bir şeye egemen olursan yönetirsin. Egemen olacak olduğunu iyi tanımalısın. Tanımanın tek yolu da deneydir. Doğaya egemen olmak için bu yol takıp edilmelidir. “Bilimsel bilgiye ancak Matematik ile ulaşılır.” Descartes (1596–1650) Analitik geometrinin kurucusu Aydınlanma Hareketi Bilim Adamları: Baron De Montesciu: Siyaset, toplumsal düzen, hukuk. Voltaire: Bilim, özgürlük ve adalet.

Davide Hume: Felsefe J.J Russo: Siyaset bilimi, Adam Ferguson: Sivil Toplum. Felsefeciler: Bacon, Descartes, Henri, Sait Simon, August Comte: İlk ikisi hariç diğer bilim adamları 18.yy dan 19.yy aktaran düşünürlerdir. S.Simon ve A.Comte; sosyolojiyi kuran bilim adamlarıdır. A.Comte: Üç mantık vardır. Duygular, imgeler ve (matematik) göstergeler mantığı. Bilgide dogmatik düşünceyi reddeder. Bilgi insana göredir. Görecelidir. Metafizik; bilinmezliktir.

Descartes: Kuşkuculuk Bir şeyden ne kadar kuşkulanıyorsan gerçekler o kadar ortaya çıkar. “Düşünüyorum, öyleyse varım.” Descar çi düşünce sezgisel ve tümden gelimdir. Ona göre; Metafizik; Ruh= düşünme, beden=karmaşık bir makine dir.

David Hume:”Yanlışlar, din alanında tehlikeli, felsefede ise gülünç tür.” İnsanlar bu boş düşünceler yüzünden, birbirlerini öldürmektedirler. Deneyimin ötesine geçemeyiz. Her olayın zincirleme bir nedeni vardır. Bir sonuç daha sonraki bir olgunun nedeni olur. Böyle uzayıp gider. Yaşam; sonsuz ilişkilerle bezenmiş gördüğümüz, düşündüğümüz nedenler, deneylerden ibarettir.

John Locke. Doğal yaşama. Doğal yaşama dönemi özgürlüğün, insanlar arsı eşitliğin alabildiğine hüküm sürdüğü bir çağdır. İnsan oğlu aklından başka, kendisini yönetecek hiçbir kuvvet tanımaz. İnsanlara aynı zamanda direnme hakkını da tanımıştır.

Montesciu: Denge, kuvvetler ayrılığı, özgürlük, insanların ve yasaların izin verdiği kadardır. Üç Y formülü, yasama, yürütme, yargı kuvvetler ayrılığı ve eşitliği olmalıdır. J.J.Russo: Materyalist. Özgürlüğünden vaz geçen insanlar haklarından da vazgeçer. Klasik Toplumdan Modern Topluma Geçiş: Modern Toplumun İncelenmesi: Ekonomik, İdeolojik, Siyasal, Toplumsal. Olarak ele almak gerek. Çağdaş Toplum Özellikleri: Üretim biçimi, Tüketim “, Boş zaman etkinlikleri, Kentsel yaşam, Demokrasi, yönetim biçimi, Modern devlet, Kitle iletişim, Küreselleşme şeklinde sıralanabilir.

Geleneksel Toplumdan Modern Topluma Geçiş Süreci: Akıl, Bilim, İlerleme, Gelişme sıralaması ile ele alınmalıdır. Geçişin Kopuş Noktaları: Sanayi devrimi, Fransız ihtilalı, Bilimsel devrim. Modern Toplumda Ekonomik Süreçler. Artan teknik iş bölümü, Çalışma hayatının karmaşıklığı, Hızlı kentleşme, Ticaretin genişlemesi, İşçi-işveren gibi toplumsal sınıfların oluşması. Modern toplumlarda esas olan bireylerin sosyal ve ekonomik yönden eşitlenmesi değil, fırsatların eşitlenmesidir.

Modern Toplum Oluşumundaki Düşünürler: Karl Marks: Maddeci, Emile Durkhaim: Pozitivist, Max weber:Rasyonalıst, Durkhaim: Toplumsal dayanışma, S.Simon, A.Comte. Modern toplum Antonı Gidens ‘e göre dört aşama; Kapitalizm, Sanayileşme, Gözetim ve denetim, Şiddet araçlarının kontrolü.

İnsan Hakları Evrimi: İnsan Hakları; Negatif Statü Hakları: Koruyucu haklardır. Kişi özgürlüğü hakkıdır. Bu alana devlet müdahale edemez. Din, vicdan ve konut dokunulmazlığı hakları bu hak sınıfının içindedir. Pozitif Statü Hakları: İsteme haklarıdır. Kişi devletten bazı hakları ister. Sosyal Güvenlik vb Aktif Statü Hakları: Katılma Haklarıdır. Bireysel olarak siyasi hayata katılma. Derneklere üye olma gibi. Kişi Hak ve Özgürlükleri; Fransız ihtilalı, Siyasal Haklar; 19. yy sanayi devrimi, Dayanışma Hakları; ikinci dünya savaşı sonunda ortaya çıkmıştır.

Tarihsel Süreç: 1215 İngiltere: Büyük şart, 1628… Haklar dilekçesi, 1641… Büyük uyarı, 1689… Haklar bildirisi, 1789…İnsan va Yurttaş Hakları bildirisi, …Fransız ihtilalı ile siyasal haklar, 1848… Sanayi devrimi ile sosyal ve ekonomik haklar verilmiştir. Türkiye de; 1839 Tanzimat fermanı, 1876 Kanuni esasiye, 1908 İkinci meşrutiyet, 1921 Anayasa “Egemenlik milletindir.” 1924 Anayasası, 1961 “ 1982 “

 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..