Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Aydınlı Şair Şükrü Öksüz İçin

Aydınlı Şair Şükrü Öksüz İçin
 

Şiir bir yerde sevgi demektir. Sevginin olmadığı yerde şiiri düşünmek olanaksızdır. Sevgi üzerine çok sözler söylenmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir sözünde: Millet sevgisi kadar büyük mükâfat yoktur. Hz. Mevlana ise Sevgi ve acıma insanlığın niteliğidir. Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed ise: Birbirinizi sevmedikçe bizden olamazsınız” der. Yine biz Türklerin atasözlerinde: Bahçıvan, bir gül için dikenlerin kölesi olur” diye vurgular. Büyük tasavvuf şairi Yunus Emre ise bir şiirinde:

Ben gelmedim da’vi için,

Benim işim sevi için

Dostun evi gönüllerdir

Gönüller yapmaya geldim.

Yunus Emre bile “Ben dünyaya sadece sevgi için geldim, dostlarımızın gönlünü kazanmak için buralara geldim. Gönüllerde dostlarımızın yeri vardır” diyor. Ayrıca bir başka değişinde tanışmanın, görüşmenin ve yapılacak işlerin kolay kılınması, herhangi bir soruna meydan verilmemesi konusunda bakınız nedenli yerinde, anlamlı ve manidar söylüyor gizemli şiirin dizelerinde:

Gelin tanış olalım

İşi kolay kılalım

Sevelim sevilelim,

Dünya kimseye kalmaz”

Ünlü bilgin Aristobulus ise: “Hiç bir şey insanı sevgi kadar doyuramaz”.. Yine ünlü Amerikalı yazar fikir ve düşünce adamı Dale Carnegie İse: “Mert insan sevgiden anlar ve sevgini karşılıksız bırakmaz” sevgiye vurgu yapar. Hindistanlı devlet adamı Mahatma Gandhi hi ise; İnsanlığı yöneten sevgidir, sevgi yasasıdır. Bir başka yabancı bilim adamı, Jack London ise: sevginin fiyatı yoktur, parayla satın alınmaz” diyor Tüm bu sözler sevgi üzerine bina edilmiştir; örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Buradan yola çıkarak Aydınlı şairimiz Şükrü Öksüz şiirlerini yazıyor.Şiir kozasını özenle kurarken sözcükleri yerli yerinde istif etmesini biliyor, İnce eleğip sık dokuyor..

O bir şiir sevdalısıdır. Şiirimize âşıktır ve insan sevgisiyle dopdoludur. Bugüne kadar yayımladığı yedi kitabından altısının adı “Sevgi” ile başlıyor: İşte adlarını veriyorum: Sevgi pınarı (2001), Evrensel Sevgi (2003), Sevgi ışığı (2004), Sonsuz Sevgi (2005), Sevgi yolunda (2009) ve şu anda hakkında bir şeyler yazmaya çalıştığım “Bendeki Sevgi” (2010) kitaplarının hemen hemen hepsi sevgi eylemiyle bütünleşiyor. Şunu diyebiliriz ki Şükrü Öksüz bir sevgi şairidir. O bunları şiirlerinde ifade ederken, bunları onun yaşam tarzında da görmeniz olasıdır. Yani bir yerde şiirini yaşayandır. Onunla yolculuk ederseniz sizi yarı yolda bırakmaz, gereken ilgiyi de gösterir. Size saygı ve sevgi gösterir, küçük düşürmez. Daha doğrusu yazdığını bir yerde yaşayandır.

Bir şiirinde:

Sevmek, sevgi, hoşgörü insanda olsun erek

Sevgi derin deryadır, görünmez onun dibi

Kötülük edene de iyilik etmek gerek

Hoşgörülü olalım, aynen Mevlana gibi.

Şair Şükrü Öksüz, Türk şiirine hayrandır. Sanatımıza, kültürümüze âşıktır. Aydın’ın adını, sesini Anadolu’ya onurla taşıyor. Gerek Aydın’ da, gerekse Aydın ve ilçelerinde hazırlamış olduğu şiir sergileri, kitap imza günleri, sanat, kültür günleriyle Türk kültürüne hizmet veriyor. Ayrıca bugüne kadar dört şiir Antolojisi de yayımlamakla genç şairlere kanat açıyor, genç yeteneklere yol, yordam gösteriyor.

Gençlerin şiir yolunda yetişmesine öncülük ediyor. Yine bunlardan başka Aydında yerel gazetelerde şiir ve kültür sayfalarını düzenliyor bu şekilde Aydın ve çevresine takdire değer hizmetlerde bulunuyor. Aydın'da, Antalya'da , Bursa’da, Adana’da, Isparta’da, Kütahya’da Simav’da, Kuşadası’nda, Bodrum’da, Nazilli'de, Söke’de, Domaniç’te yapılan şiir etkinliklerine katılıyor. Nerede bir şiir etkinliği varsa şair Şükrü Öksüz’ü orada bulmanız, görmeniz mümkündür. Uzay'da bile bir şiir etkinliği yapılsa, eminim ki oraya da merdivenler kurar, merdivenler dayar ve gitmek için çaba gösterir.

Onun biricik sevgilisi şiirdir diyebilirim. O, şiirlerinde yalnız sevgi üzerinde durmuyor. Sosyal, toplumsal gibi konulara da neşter vuruyor.İçinde yaşadığı toplumun duygu ve düşüncelerine de tercüman oluyor.Topraklarımızın yabancılara satılmamasını istiyor. Atatürk’ün ilke ve İnkılâpları doğrultusunda birçok şiirlerinde yer veriyor. Öğretmenlik, sağlık, iyilik, dostluk, arkadaşlık, adalet, eğitim, öğretim, tiyatro gibi konularda ustalıkla kalem oynatıp güzel ve yerinde anlamlı şiirler de yazıyor…

“Aydın Güzellemesi” şiiriyle uzun soluklu destanî bir anlatımla Aydın’ın Milli Mücadeledekini tarihi önemini, İlçelerini, doğa ve turizm güzelliklerini, ürünlerini ve zenginlik kaynaklarını bir bir anlatıyor. Aydın’ı anlatırken komşu ilerimizden Denizli’yi de unutmamıştır. Denizli içinde bir şiir kaleme almıştır. Daha sonra destanlaşan Çanakkale’yi de yazıyor, Çanakkale de Atatürk’ ü ve kahraman Mehmetçiklerimizi, Koca Seyit Onbaşı’yı da unutmamıştır… Şair Şükrü Öksüz, geleneğe bağlı halk ozanı havasında şiirlerini yazıyor. Şiirlerinde acılarını, özlemlerini, hüzünlerini, sevgilerini, aşklarını ve yalnızlıklarını da bir bir anlatmaya çaba gösteriyor.

Heceden ve ölçüden kopmuyor. Ama şiirlerinin de hakkını veriyor. Dili de arı, duru ve akıcıdır Kelimeleri yerli yerine kullanmasını biliyor. Uyduruk, ağdalı yabancı sözcüklerden uzaktır.Bu tür sözcüklere, yabancı kelimelere asla iltifat etmiyor. Onun şiir bahçesinde çalı veya diken bulmazsınız. Şiirlerinde yapıcı, birleştirici ve bütünleştiricidir. Sevgi yolunda ilerlerken Atatürk, öğretmen, yurt güzellemesi, sağlık, ağaç ve ormanı da unutmamıştır. Bunları da sevgi ışığı altında dizelerinde süsleyerek bizlere sunuyor. Şair Şükrü Öksüz, Aydın'ı iyi temsil eden, tanıtan bir Anadolu şairidir. Tebrik ve başarı dileklerimi sunuyorum.

Abdülkadir Güler

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..