Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Ayıların özgürlüğü

Ayıların özgürlüğü
 

Bir zamanlar, burnundaki halkaya, zincirle bağlı, sahibinin elinde sokak sokak dolaşan ayılara rastlardık. Sırt çiğneyeninden, tef eşliğinde göbek atanına kadar sahibinin her istediğini yaparlardı.

Diğer mahallelerden tefin sesi, ayının böğürtüsü duyuldu mu? Mahalleli kapıda, pencerede beklerdi. Ayının etrafına çocuklar toplanır, arkasından giderlerdi. Hayvanın acı çekip çekmediği düşünülmezdi. Herkes güler eğlenir, oynatıcı da para kazanırdı.

Bu duruma, yaklaşık oniki yıl önce son verilmeye başlandı. Sokaklardaki ayılar toplandı. Bursa’nın Karacabey ilçesindeki Çevre Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli parklar Genel Müdürlüğüne bağlı “Yeniköy Ovakorusu Ayı Barınağı” kuruldu. Bu proje Alman Pro-Animale derneğinin desteğiyle toplanan ayılar, koruma altına alınmaya başlandı. Şu anda 60 civarında ayı ve yavruları bu doğal ortamlarında yaşama alanına sahipler.

Geçtiğimiz haftasonu yolumuzun üzerinde olan bu barınağı, ailecek ziyaret ettik. Özellikle çocukların çok fazla ilgisini çekiyor. (kızım bayıldı) Ziyaretçilerden ücret alınmıyor. İstediğiniz kadar kalıp, resim çekebiliyorsunuz.

Barınağın ziyaretçileri arasında, çevre halkının yanı sıra, AB Komisyon Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ve eşi de yer alıyormuş.

Ormanın derinliklerine dek uzayıp giden bu alanda, ayılar diledikleri gibi dolaşıyorlar. Yanınızda dürbün götürürseniz daha rahat görebilirsiniz. Diğerlerinden ayrı bir bölümde duran yavru ayılar çok sevimliydi. Onları yakından görmek mümkün. Salıncaklarında sallanıp, birbirleriyle yuvarlanıp koşuyorlar. Bu arada etrafınızda gezen sülünlerin harika renkleri dikkatinizi çekiyor. Nesli azalmaya başlayan Kafkas Sülünlerinin üretim çiftliği de oradaymış.

Tabii ayıların yaşam alanlarıyla aranızda, korumalı yüksek teller var. Ne kadar sevimli olurlarsa olsunlar onlarla yan yana gelmek istemezsiniz. O yüzden kısıtlı bir yerden baksanız da, burunlarındaki halka izlerini görüp, üzülmemek elde değil.

Tüm yaşadıklarına rağmen, en azından artık özgürler.

 
Toplam blog
: 45
: 2610
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

Uzun yıllar insan kaynaklarında Ekonomist olarak çalistim. Bir sure Yaratici Yazarlik atölyesine dev..